Anyflip Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

Ginekološka klinika

 

KO za reprodukcijo

• Naročanje in obiski

• Neplodnost

• Preiskave

• Zdravljenje

• Operacije

• Zunajtelesna oploditev

• Samoplačniške storitve

• Najpogostejša vprašanja o kontracepciji

 

Najpogostejša vprašanja o kontracepciji

Odgovarjala je izr. prof. Bojana Pinter, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Ginekološka klinika UKC Ljubljana.

Kakšne vrste kontracepcije poznamo?

Glede na trajanje delovanja delimo kontracepcijo na nepovratno kontracepcijo, kot sta sterilizacija ženske ali moškega, ter na povratno kontracepcijo, ki začasno prepreči neželeno zanositev, to so vse ostale metode kontracepcije. Po učinkovitosti preprečevanja neželene nosečnosti delimo povratno kontracepcijo na bolj učinkovito, kot so maternični vložek, hormonska kontracepcija in kondom, ter na manj učinkovito, kjer so vse ostale metode. Glede na mehanizem delovanja pa delimo kontracepcijo na hormonsko kontracepcijo, maternični vložek, nujno kontracepcijo, pregradne metode kontracepcije, kot so kondom, diafragma in spermicidi, in še na obdobno vzdržnost, prekinjen spolni odnos, laktacijsko amenorejo in sterilizacijo.

Kakšno kontracepcijo največkrat priporočate po 40. letu ženski, ki ne želi več roditi, in ženski, ki si morda še želi imeti otroke, ter zakaj?

V primeru, da ženska želi dolgotrajno povratno kontracepcijo z najmanj stranskimi učinki, je prva izbira maternični vložek s hormonom ali bakrom. Maternični vložek s hormonom zelo učinkovito prepreči neželeno nosečnost, podobno učinkovito kot sterilizacija. Majhne vsebnosti hormona vplivajo lokalno v maternici, tako da so menstruacijske krvavitve precej blažje ali pa se pojavljajo zelo redko. To je lahko pomembna dobrobit v primerih, ko ima ženska zaradi hormonskih motenj pred menopavzo močne menstruacije. Maternični vložek z večjimi odmerki hormona tudi ščiti pred bolezenskimi spremembami maternične sluznice v primeru, da ženska jemlje hormonsko nadomestno terapijo z estrogeni v pred in pomenopavzi. Tudi maternični vložek z bakrom zelo učinkovito prepreči neželeno nosečnost. Če ženska ne želi materničnega vložka, ali če morda še načrtuje zanositev, lahko izbere  hormonsko kontracepcijo. Najprimernejšo vrsto hormonske kontracepcije, ali kombinirano ali samo progestogensko, določimo glede na njeno zdravstveno stanje.

V katerih primerih priporočate sterilizacijo? Kakšni so postopki pri sterilizaciji? Je potrebna odobritev komisije? Kako poteka operacija, okrevanje? Je sterilizacija dokončna, ženska po njej v nobenem primeru ne more več zanositi?

Sterilizacija je nepovratna metoda kontracepcije. Pri nas se za sterilizacijo lahko odloči razsodna oseba, ki je stara 35 let ali več. Ženska ali moški, ki se želi sterilizirati, odda lastnoročno podpisano prošnjo na Komisijo za umetne prekinitve nosečnosti prve stopnje, ki je organizirana v vsaki bolnišnici z ginekološko-porodniškim oddelkom. Če ni kakšnih nujnih medicinskih razlogov, se po zakonu sterilizacija lahko opravi šele po šestmesečni dobi za premislek, ker je metoda nepovratna. Zakonodaja, ki ureja to področje je še iz časov, ko še ni bilo toliko možnosti oploditve z biomedicinsko pomočjo, zato je zakon predvidela ta čas za premislek. Danes lahko kljub sterilizaciji ženske dosežemo zanositev s pomočjo oploditve v epruveti. Moški pa lahko pred posegom pri nas odda seme, ki ga zamrznemo za primer, da bi kdaj v prihodnosti želel imeti potomce kljub sterilizaciji.

Sama sterilizacija ženske se običajno opravi laparoskopsko, v splošni anesteziji, lahko tudi ob kakem drugem ginekološkem posegu ali ob carskem rezu. Prekinejo se jajcevodi, tako da se semenčice in jajčece ne moreta srečati. Hormonsko delovanje jajčnikov je ohranjeno. Pri moškemu pa sterilizacija poteka v lokalni anesteziji, prekinejo se semenovodi, ki prenašajo semenčice iz mod v semensko tekočino. Semenska tekočina je na pogled nespremenjena, le da v njej ni semenčic. Hormonsko delovanje mod je ohranjeno.

Za kakšno vrsto kontracepcije se po vaših opažanjih, podatkih največkrat odločajo ženske v Sloveniji, predvsem po 40. letu starosti?

Natančnih raziskav za to starostno obdobje nimamo. En del parov uporablja kondom ali prekinjen spolni odnos, je pa v tem starostnem obdobju več uporabnic materničnega vložka kot pri mlajših ženskah, in obratno, manj uporabnic hormonske kontracepcije.

Kakšno kontracepcijo bi priporočali ženski nad 40. letu, ki morda po porodu še doji, in kakšno bi ji odsvetovali ter zakaj?

Za obdobje po porodu je poleg materničnega vložka odlična izbira tudi progestogenska kontracepcija v obliki tablet, katere značilnost je, da ne vpliva na tvorbo oz. količino mleka, kar je v prvih šestih mesecih po porodu zelo pomembno. Ta progestogenska kontracepcija je primerna tudi v primeru, da ima ženska pridružene bolezni in stanja, pri katerih je kombinirana hormonska kontracepcija, ki vsebuje poleg progestogenov še estrogene, odsvetovana. Teh stanj je po 40. letu običajno več, zato je pomembno, da imamo tudi to vrsto progestogenske kontracepcije na voljo. 

Katerim pacientkam bi še posebej odsvetovali kontracepcijske tablete, kožne obliže, maternične obroče, injekcije in zakaj?

Kombinirana hormonska kontracepcija v obliki tablet, vaginalnega obročka in kožnega obliža ni primerna za kadilke po 35. letu starosti, ženske z visokim krvnim tlakom več kot 140/90 mm Hg, z boleznimi srca in ožilja, s predhodnim pojavom krvnih strdkov ali če se krvni strdki pojavljajo pri članih družine v prvem kolenu mlajših od 45 let, v primeru migren z žariščnimi znaki, ob hujši debelosti, ob jetrnih boleznih, hormonsko odvisnih rakih, kot je rak dojke in nekaterih drugih boleznih in stanjih. Progestogenska kontracepcija v obliki tablet in tudi injekcij, ki pa so dosegljive samo v večjih zdravstvenih ustanovah, ima manj omejitev: lahko jo predpisujemo pri vseh zgoraj omenjenih stanjih, razen pri hujših jetrnih boleznih in hormonsko odvisnih tumorjih jih ne predpisujemo. 

Kakšno kontracepcijo bi svetovali ženski s hormonskimi težavami in kakšno bi ji odsvetovali ter zakaj?

Kombinirana hormonska kontracepcija zelo učinkovito zmanjša težave zaradi predmenstruacijskega sindroma, za katerega so značilni napihnjenost, zadrževanje vode v telesu in motnje razpoloženja v zadnjih dveh tednih pred menstruacijo. Ta hormonska kontracepcija tudi učinkovito blaži predmenopavzne težave, kot so vročinski oblivi, nočno potenje in motnje razpoloženja. Na drugi strani pa je približno desetina žensk bolj občutljiva na zdravljenje s hormoni, ko se ob zdravljenju s hormoni pojavijo motnje razpoloženja. Takšne pacientke moramo ob zdravljenju bolj pozorno spremljati in po potrebi prilagoditi vrsto zdravljenja.  

Ali v Sloveniji stroške kontracepcije v vseh primerih v celoti krije ZZZS? Če ne, kaj je treba plačati ali doplačati?

Hormonska kontracepcija je v večini krita iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Prav tako osnovno zdravstveno zavarovanje krije maternični vložek in njegovo vstavitev oz. odstranitev, v večjem delu krije tudi sterilizacijo. Kondomi in druge pregradne metode ter nujna kontracepcija pa so pri nas plačljivi.

VIZITKA VIZITKA
KO ZA REPRODUKCIJO

Šlajmerjeva 3
1000 Ljubljana

T: 01 522 62 63 (tajništvo)
vsak delovnik med 10. in 13. uro
stara_porodnisnica.jpg
Stara stavba Porodnišnice

PREDSTOJNICA
prof. dr. Eda Vrtačnik - Bokal, dr. med.
T: (01) 522 62 63
 
GL. MED. SESTRA
Andreja Peterlin, dipl. m. s.
T: (01) 522 62 63