Anyflip Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

Ginekološka klinika

 

KO za reprodukcijo

• Naročanje in obiski

• Neplodnost

• Preiskave

• Zdravljenje

• Operacije

• Zunajtelesna oploditev

• Samoplačniške storitve

• Najpogostejša vprašanja o kontracepciji

 

PREISKAVE

Vse preiskave, ki jih opravljamo na Kliničnem oddelku za reprodukcijo, so usmerjene k iskanju vzroka neplodnosti. Pravo zdravljenje neplodnosti pomeni, tako kot nasploh v medicini, odpravljanje vzroka, če je le to možno. Vedno začenjamo z manj invazivnimi in nebolečimi preiskavami, rezultati opravljenih preiskav pa narekujejo bolj ciljane in zahtevne postopke. Pomembno je poudariti, da se lahko diagnostični postopek, predvsem pri laparoskopiji in histeroskopiji, spremeni v terapevtski postopek.

Ker je možnost za spontano zanositev zdravega para v enem menstruacijskem ciklusu okoli 25% in ker zanosi v prvem letu do 90% vseh parov, govorimo o neplodnosti takrat, ko pri paru ne pride do zanositve v enem letu rednih nezaščitenih spolnih odnosov. Zato vas bo osebni ginekolog napotil na pregled k enemu izmed ginekologov, ki se ukvarjajo z neplodnostjo, po izpolnitvi tega kriterija. Če bo odkril druge vzroke za neplodnost (starost ženske nad 35 let, miomi, endometriomi jajčnikov, sindrom policističnih jajčnikov, po vnetnju rodil, po predhodnji ginekološki operaciji…), vas bo napotil prej.

Na Kliničnem oddelku za reprodukcijo opravljamo naslednje preiskave:

 • prvi pregled
 • ultrazvočna preiskava rodil
 • spermiogram/analiza semena
 • hormonske preiskave
 • histerosonosalpingografija (HSSG)
 • laparoskopija (LPSC)
 • histeroskopija (HSC)

PRVI PREGLED

Pri prvem pregledu boste spoznali zdravnika ginekologa, ki se ukvarja z neplodnostjo. Seznanil se bo z vašimi težavami in vas povprašal o boleznih, zdravilih in predhodnih operacijah. Zanimali ga bodo ginekološki podatki (npr. dolžina menstruacijskega ciklusa (od prvega dne predhodne menstruacije do prvega dne naslednje menstruacije), dolžina menstrualne krvavitve, bolečine med menstruacijami in spolnimi odnosi, morebitne predhodne nosečnositi in njihovi izzidi…). Sledil bo ginekološki in ultrazvočni pregled, s pomočjo katerih bo ugotavljal ali obstajajo organski vzroki za neplodnost.

Na osnovi pogovora in pregleda se bo odločil za dodatne preiskave, ki mu bodo pomagale pri nadaljnjem planiranju zdravljenja neplodnosti. Ker je približno polovica vzrokov za neplodnost para moških, bo izdal navodila za oddajo semena vašega partnerja (če to ni bilo opravljeno že pri osebnem ginekologu). Zaželjeno je, da je pri prvem pregledu prisoten tudi partner.

Naša navodila:

Ambulantni pregledi se opravljajo v Leonišču (Specialistične ginekološke ambulante) na Šlajmerjevi ulici 2 v Ljubljani. Na pregled se naročite po napotitvi vašega osebnega ginekologa (z napotnico). Pri naročanju za specialistični pregled nam prosim posredujte naslednje podatke:

 • ime izbranega ginekologa, k kateremu ste napoteni,
 • datum zadnje menstruacije in
 • vzrok prihoda oziroma diagnozo.

Naročite se lahko :

 • osebno: od ponedeljka do petka od 08.30 do 15.00 ure,
 • po telefonu 01 433 80 27 in 01 231 11 63 od ponedeljka do petka od 08.30 do 12.30 ure,
 • po elektronski pošti: narocanje.spec.gin.amb@kclj.si
  po pošti: Leonišče, Šlajmerjeva 2,1000 Ljubljana.

Ob sprejemu za specialistični pregled boste potrebovali:

 • veljavno zdravstveno kartico,
 • napotnico s pooblastili vašega izbranega ginekologa.

ULTRAZVOČNA PREISKAVA

Je neboleča in neinvazivna preiskava rodil. Izvaja jo ginekolog s pomočjo ultrazvočne sonde, ki jo vstavi v nožnico. Na zaslonu ultrazvočnega aparata si ogleda rodila in prikaže morebitne spremembe na maternici (miomi, prirojene nepravilnosti maternice, adenomioza), na jajčnikih (ciste, endometriomi (slika 1), dermoidi, policistični jajčniki), v maternični votlini (polipi, miomi, pregrade (slika 2) in zelo spremenjenih jajcevodih (hidrosalpinks, zunajmaternična nosečnost). Normalnih jajcevodov se z ultrazvočno preiskavo ne vidi. Za pregled maternične votline se lahko uporabi 3D ultrazvok, za natančnejši pregled cist v jajčnikih pa barvni Doppler.

 

Ultrazvočna preiskava je zelo pomembna pri postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo, pri kateri se spremlja rast foliklov in debelino sluznice maternice- folikulometrije.

Preiskavo izvajamo na dveh lokacijah:

 1. Leonišče (v sklopu specialističnih pregledov)
 2. Ultrazvočna ambulanta v Stari porodnišnici

Naša navodila:

Ultrazvočna ambulanta se nahaja v Stari porodnišnici, Šlajmerjeva ul. 3, v pritličju. Na preiskavo se lahko naročite* :

 • po telefonu 01/522 62 32 od 10. do 11. ure med delovniki,
 • osebno od 10.do 11. ure med delovniki.
*Za ultrazvočno preiskavo v sklopu postopka za oploditev z biomedicinsko pomočjo naročanje ni potrebno.

Ker je izvajanje ultrazvočne preiskave vezano na vaš menstruacijski ciklus, vas prosimo, da nas kontaktirate v času menstruacije. Prosimo vas tudi, da upoštevate naš delovnik, saj poteka v preostalem času ultrazvočna ambulanta in je zvonenje telefonov moteče.

Na preiskavo prinesite:

 • veljavno napotnico za ultrazvočni pregled,
 • veljavno zdravstveno kartico in  se javite v sprejemni pisarni.

HORMONSKE PREISKAVE

Z merjenjem nivoja hormonov, ki sodelujejo v menstruacijskem ciklusu, pridobimo pomembna pojasnila o delovanju jajčnikov in o njihovi rezervi. Nivo hormonov ugotavljamo z odvzemom krvi v laboratoriju.

Redni in predvidljivi menstruacijski ciklusi (med seboj podobni po količini krvavitve, normalne dolžine, imajo prisoten predmenstruacijski sindrom) vodijo do ovulacije v več kot 90%, medtem ko pride pri nepravilnih menstruacijskih ciklusih (krajši od 25 oz. daljši od 35 dni) do ovulacije redkeje (cca 70%). V primeru suma motenj ovulacij vam bomo izmerili nivo folikel stimulirajočega hormona (FSH) in luteinizirajočega hormona (LH) med 3. in 6. dnem menstruacijskega ciklusa. Ker lahko nepravilno delovanje ščitnice in povišani nivoji hormona prolaktina vplivajo na ovulacije, bomo pregledali še njihove nivoje, po potrebi pa bomo naredili še dodatne hormonske teste.

Rezervo jajčnikov bomo določili iz ravni hormona FSH, izmerjenega 3. do 6. dne menstruacijskega ciklusa. Na osnovi višine FSH in ultrazvočne preiskave jajčnikov lahko približno napovemo, kako se boste odzvali na hormonsko zdravljnje v postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo. Če je nivo FSH povišan, je možnost zanositve nižja.

Naša navodila:

 • meritev FSH in LH se opravlja od 3. do 6. dne menstruacijskega ciklusa,
 • preiskava se izvaja v laboratoriju Poliklinike, Njegoševa cesta 4, 1000 Ljubljana,
 • zanjo potrebujete posebno napotnico, ki vam jo izda ginekolog, ki vas zdravi zaradi neplodnosti.

HISTEROSKOPIJA

Diagnostična histeroskopija je metoda, pri kateri s pomočjo tanke kamere (histeroskop) pregledamo notranjost maternice skozi maternični vrat. Če ob tem ugotovimo nepravilnosti (pregrada maternične votline, miom, polip, zarastline …), jih lahko z operativnimi histeroskopskimi metodami odpravimo. V takem primeru govorimo o operativni histeroskopiji. Velikokrat združimo histeroskopijo z drugimi posegi, npr. laparoskopijo.

Več o posegu v poglavju Operacije.

HISTEROSONOSALPINGOGRAFIJA (HSSG)

Je preiskava, s katero ugotavljamo prehodnost jajcevodov in obliko maternične votline s pomočjo vaginalnega ultrazvoka in se izvaja v prvi polovici menstruacijskega ciklusa.

Ginekolog vbrizga skozi maternični vrat tekočino, ki steče preko maternične votline skozi oba jajcevoda. Z ultrazvokom si tako ogleda anatomijo maternice in jajcevodov ter morebitnih nepravilnosti (npr. zarastline).

Nekatere preiskovanke občutijo manjše krče in kratkotrajno napetost med samo preiskavo, nekatere (posebej tiste z zaporo ali krčem jajcevodov) pa navajajo močnejšo bolečino, ki je lahko manj intenzivna ob zdravilih proti bolečinam 30 min pred posegom.

Po preiskavi priporočamo dva dni bolniškega staleža.

 Kje in kdaj se izvaja?

Preiskava se opravlja na Kliničnem oddelku za reprodukcijo, Šlajmerjeva 3,  ob ponedeljkih, sredah in četrtkih ob 12:00 uri. Pol ure pred izvedbo preiskave se prijavite v Sprejemni pisarni v pritličju z napotnico in kartico zdravstvenega zavarovanja.

Za test prehodnosti jajcevodov se naročite po telefonu 01/2318 245. Pokličite nas prve tri dni menstruacije v času od 10. do 14. ure. Na preiskavo se lahko naročite po tem, ko je vaš partner opravil pregled semenskega izliva in pridobil izvid.

Naročanje:

 • po telefonu: 01/2318 245. Pokličite nas prve tri dni menstruacije v času od 10:00-14:00. Na preiskavo se lahko naročite po tem, ko je vaš partner opravil pregled semenskega izliva in pridobil izvid.

S seboj prinesite:

 • veljavno zdravstveno kartico,
 • veljavno napotnico za histerosonosalpingografijo,
 • izvid partnerjevega spermiograma,
 • izvid vašega hemograma (L, CRP), ki ne sme biti starejši od petih dni  in ga naredite pri osebnem zdravniku.

V primeru, da ne boste imeli izvidov analize semenskega izliva ali krvnih preiskav, oziroma bodo le-ti patološki, preiskava ne bo opravljena.

Dan pred slikanjem lahko uživate hrano, ki ne napenja (brez sadja, zelenjave), izogibajte se gaziranim pijačam. Večerjajte polento, zatrkujte čaj in prepečenec, kavo z mlekom odsvetujemo. Po preiskavi priporočamo dva dni bolniškega staleža. Takrat odsvetujemo kopanje v bazenu, uporabo tamponov in spolne odnose.

LAPAROSKOPIJA

Laparoskopija je metoda, pri kateri s pomočjo posebne kamere (laparoskop) pregledamo notranjost trebušne votline, še posebej natančno pa si ogledamo rodila. Govorimo o diagnostični laparoskopiji. Če ob tem ugotovimo nepravilnosti, jih lahko z operativnimi laparoskopskimi metodami odpravimo. V takem primeru govorimo o operativni laparoskopiji, ki nam omogoča v primerjavi s klasičnimi operativnimi metodami manj invaziven pristop.

Več o laparoskopiji v poglavju Operacije.

ANALIZA SEMENA

Analiza semena (spermiogram) je preiskava, s katero ugotavljamo kakovost semena. Je izredno pomembna preiskava, ki jo mora opraviti moški vsakega neplodnega para.

Izliv semena opravi moški v posebnih prostorih. Seme pregledamo v roku ene ure, saj podaljšan čas spremeni njegovo kakovost. Pregledamo osnovne lastnosti semena kot so volumen in pH semenske tekočine, število in koncentracija semenčic (nad 20 milionov/mL), pregledamo kakšen delež semenčic se giblje (najmanj 50%) in tudi kako se gibljejo. Najpomembnejša kvaliteta, ki jo gledamo, je oblika (morfologija) semenčic in jo ocenjujemo po Krugerjevih kriterijih.

Če odkrijemo nepravilnosti, povabimo moškega na pregled k andrologu. Pri pregledu ga povprašamo po morebitnih boleznih in vplivih, ki bi lahko povzročili slabšo kakovost semena, po navadah in razvadah ter drugih vzročnih in zunanjih dejavnikih, ki lahko povzročijo spremembo v kakovosti semena. Sledi fizična preiskava s preiskavo spolovil z namenom ugotavljanja dejavnikov, ki bi lahko kakorkoli, tudi posredno vplivali na kakovost semena. Ponavadi ponovimo spermiogram čez 2 do 3 mesece, saj velja, da se semenčice obnovijo v 72 dneh. Po potrebi opravi še hormonske teste. Če v izlivu ne odkrijemo semenčic, opravimo zahtevnejše preiskave (biopsija testisov, genetske preiskave).

Naša navodila:

Analizo semena izvajamo v Androloškem laboratoriju v Leonišču (Ginekološke specialistične ambulante), Šlajmerjeva ulica 2, Ljubljana. Partner se naroči

 • po telefonu 01 23 11 163 ali 01 43 38 027 od 8.30 do 12.30 vsak delovni dan,
 • osebno: od ponedeljka do petka od 08.30 do 15.00 ure,
 • po elektronski pošti: narocanje.spec.gin.amb@kclj.si,
 • po pošti: Leonišče, Šlajmerjeva 2,1000 Ljubljana (ob naročanju navedite ševilko ZZZS in številko e-napotnice).

S seboj naj prinese:
veljavno napotnico za zdravljenje neplodnosti  ( mož dobi pri osebnem zdravniku) in veljavno zdravstveno kartico.

Priporočamo, da partner pred oddajo semena 2-3 dni nima spolnih odnosov oz. izliva semena. Daljša abstinenca izliva semena ni priporočljiva.Ker lahko povišana telesna temperatura nad 38 st.C v zadnjih treh mesecih vpliva na proizvodnjo semenčic, prosimo, da nas pred oddajo semena opozori na to.