Anyflip Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

Ginekološka klinika

 

KO za reprodukcijo

• Naročanje in obiski

• Neplodnost

• Preiskave

• Zdravljenje

• Operacije

• Zunajtelesna oploditev

• Samoplačniške storitve

• Najpogostejša vprašanja o kontracepciji

 

ZDRAVLJENJE

Tako kot obstaja veliko vzrokov za neplodnost para, obstaja tudi veliko možnosti za zdravljenje le-te. Pravo zdravljenje neplodnosti pomeni odpravljanje vzroka, če je to možno. Ko boste opravili potrebne preiskave, s pomočjo katerih bo odkrit vzrok za neplodnost, vam bo ginekolog, ki se ukvarja z neplodnostjo, predlagal plan in način zdravljenja.

Na Kliničnem oddelku za reprodukcijo obravnavamo neploden par celostno. Opravljamo operativne postopke v obliki minimalno invazivnih operacij (laparoskopske in histeroskopske operacije) in postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo ter postopke izboljšanja ovulacije z zdravili. Izvajamo vse najbolj poznane in uveljavljene postopke, ki so na voljo trenutno v svetu. Mednje sodijo intrauterine inseminacije (IUI), postopki in vitro fertilizacije (IVF), neposreden vnos spermija v jajčno celico (ICSI) in  neposreden vnos izbranega spermija v jajčno celico (IMSI- Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection).

Način zdravljenja neplodnosti je operativno zdravljenje oploditev z biomedicinsko pomočjo.

Izbirni način zdravljenja endometrioze in miomov je kirurški. Neprehodne jajcevode poskušamo popraviti z laparoskopsko operacijo fimbrioplastiko, če pa to ni mogoče, lahko izvedemo oploditev z biomedicinsko pomočjo. Pri sindromu policističnih jajčnikov poskušamo vzpostaviti ovulacije z zdravili ali kirurško. Pregrado maternice operiramo s histeroskopsko operacijo. Moško neplodnost zdravimo glede na vzrok.

ENDOMETRIOZA

Poglavitna cilja zdravljenja sta dva: zmanjšanje bolečin in izboljšanje plodnosti. Čeprav je endometrioza hormonsko odvisna bolezen in se za zdravljenje uporabljajo različna zdravila, ki zavrejo tvorbo hormonov estrogenov, se težave po prenehanju zdravljenja kmalu povrnejo. Zato je danes izbirni način zdravljenja kirurški. Pomembno vpliva na zmanjšanje bolečine in izboljšanje plodnosti, zraven tega zmanjša možnost ponovitve bolezni. Na našem oddelku zdravimo endometriozo z laparoskopskim pristopom.

Povrhnje endometriotične spremembe odstranjujemo z izrezanjem ali elektrokoagulacijo (slika 1), endometriome izluščimo, ovojnico endometriomov odstranimo iz trebušne votline in jajčnik popravimo s šivi. Če se pojavijo endometriotične spremembe na črevesu, mehurju in sečevodih, jih je potrebno izrezati, zaradi česar je pogosto potreben interdisciplinarni pristop.

NEPREHODNI JAJCEVODI

Če je možno, neprehodne jajcevode popravimo z laparoskopsko operacijo fimbrioplastiko (z mikrokirurškim pristopom povrnemo jajcevodom prehodnost). Na ta način omogočimo ženi spontano zanositev. Zadnji način zdravljenja predstavlja zdravljenje s postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Če je v jajcevodu prisotna tekočina (hidrosalpinks), ki predstavlja kronični vir okužbe v maternici, ga odstranimo in nadaljujemo s postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Način, s katerim bomo zdravili neprehodne jajcevode, je odvisen od večih dejavnikov:
• stopnje okvarjenosti jajcevodov,
• mesta neprehodnosti jajcevoda,
• ev. predhodnje zunajmaternične nosečnosti.

SINDROM POLICISTIČNIH JAJČNIKOV

Zdravljenje je usmerjeno v vzpostavitev ovulacij z zdravili. Do sedaj smo zdravili sindrom policističnih jajčnikov s klomifen citratom, sedaj pa z uspešnejšim zdravilom letrozolom. Če zdravljenje z zdravili ni uspešno, svetujemo neplodnim bolnicam spodbujanje ovulacij z gonadotropini ali z operativnim načinom. Operativni postopek se imenuje laparoskopska elektrokavterizacija (LEKO) ali navrtanje jajčnikov. S posebno iglo napravimo v jajčniku do 10 luknjic. Po naših podatkih po posegu ovulira 80% bolnic, zanosi pa jih med 60 in 70%.

MIOMI

Če ne delajo težav, jih opazujemo na pol leta, sicer jih je potrebno kirurško odstraniti. Na našem oddelku jih večinoma odstranjujemo z laparoskopskim izluščenjem – laparoskopska miomektomija, ki vedno pogosteje nadomešča klasično miomektomijo. Miom izluščimo iz maternice in jo nato zašijemo. Sledi odstranitev mioma iz trebušne votline z mletjem (sliki 1 in 2). Če laparoskopski način zaradi kakršnega koli razloga ni mogoč, naredimo klasično operacijo s prečnim rezom trebušne stene.

Submukozne miome (segajo v maternično votlino) odstranimo skozi nožnico s histeroskopsko resekcijo.

PREGRADA MATERNICE

Pregrado odstranimo s histeroskopsko operacijo (histeroskopska resekcija) z resektoskopom (s posebnim električnim nožem). Dvorogo maternico operiramo s klasičnim pristopom (prečni rez trebušne stene nad sramno kostjo) z operacijo metroplastiko.

Slika 1: Resektoskop

Slika 2: Rezanje pregrade

Slika 3: Končno stanje po prerezani pregradi

HIPERPROLAKTINEMIJA

Večinoma se visoki nivoji  prolaktina popravijo z zdravili agonisti dopamina, ki zavirajo proizvodnjo prolaktina. Pri nas imamo na tržišču bromokriptin (Bromergon tbl (2,5mg in 10mg)). Nivo prolaktina se popravi po 6 tednih, nakar se vzpostavijo ovulacije in redne menstruacije. Problem zdravljenja predstavljajo stranski učinki (slabosti, bruhanje, vrtoglavica, zamašen nos, zaspanost), ki se jim izognemo s postopnim večanjem odmerka. V primeru, ko ugotovimo tumor, ki povzroči hitro izgubo vida, se odločimo za operativno odstranitev.

MOŠKA NEPLODNOST

Na osnovi ugotovljenega vzroka se odločimo o načinu zdravljenja. Zapore semenovodov lahko odpravimo operativno tako, da jih premostimo z mikrokirurško operacijo. Z zdravili lahko pozdravimo aktivna vnetja ali stanja, pri katerih prihaja do pomanjkanja hormonov. Če vzrokov za neplodnost ne najdemo, poskušamo zagotoviti nosečnost, ne da bi s tem bistveno izboljšali kvaliteto semena, s pomočjo postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Metoda neposrednega vnosa semenčice v jajčno celico (ICSI) je ena najpomembnejših metod za zdravljenje moške neplodnosti. Izvajamo jo v primeru slabo kakovostnega semena (malo spermijev, slabo gibljivi spermiji, spermiji spremenjene oblike ali celo spermiji, ki jih dobimo v testisu pri tistih moških, ki jih nimajo v izlivu). V laboratoriju za oploditev z biomedicinsko pomočjo pod posebnim invertnim mikroskopom v vsako jajčno celico vstavimo en spermij. Tako oplojene jajčne celice potem v gojišču za gojenje jajčnih celic inkubiramo v inkubatorju do prenosa zarodka v maternico.

Predstavili bi še najnovejšo metodo neposrednega vnosa izbrane semenčice v jajčno celico (IMSI), ki nam omogoča, da pred izvedbo metode neposrednega vnosa semenčice v jajačno celico pogledamo glave spermijev pri večji, 6000-kratni povečavi. Tako si prikažemo na glavah spermijev strukture, t.i. vakuole, ki jih doslej nismo videli pri 200 do 400-kratni povečavi. Na ta način izberemo optimalno semenčico, ki jo nato vnesemo v jajčno celico.