Anyflip Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

Ginekološka klinika

 

Porodnišnica Ljubljana - KO za perinatologijo

• Aktualno v porodnišnici

• Naročanje in obiski

• Šola za starše

• Video Šola za starše

• Ambulantna dejavnost

• Hospitalni oddelki

• Samoplačniške storitve

• Donacije

• O nas

• Galerija

 

Ambulantna dejavnost

SPREJEMNO TRIAŽNA AMBULANTA

Sprejemno triažna ambulanta je urgentna ambulanta v pritličju KO za perinatologijo in predstavlja „sito“ porodnišnice, ki spada k porodnemu bloku. Odprta je 24 ur na dan. Sprejemni zdravnik sodeluje z babico, pregleduje nosečnice in jih razvršča v porodni blok, na oddelek za patološko nosečnost ali pa jim svetuje pregled pri izbranem ginekologu ali v ustrezni specialistični ambulanti. Ambulanta je namenjena nosečnicam z znaki pričetka poroda, nosečnicam z nenadnimi obolenji in težavami po 20. tednu nosečnosti, sprejemu TIU – transport in utero, nosečnicam po dopolnjenem 41. tednu nosečnosti. Pregledujemo tudi otročnice s težavami, ki zahtevajo bolnišnično obravnavo v prvih šestih tednih po porodu.

ENOTA ZA FETOMATERNALNO DIAGNOSTIKO IN TERAPIJO

V enoti za fetomaternalno diagnostiko in terapijo opravljamo preglede bolnih nosečnic, nosečnic, ki imajo povečano tveganje za različne bolezni ali nosečnic s plodom ali več plodovi, ki so bolni ali imajo povečano tveganje za različne nepravilnosti.

ULTRAZVOČNE  AMBULANTE

Zdravniki opravljamo presejalne ultrazvočne preglede, odkrivamo morebitne napake, spremljamo rast in razvoj ploda, izvajamo diagnostične intrauterine posege (amniocenteze, biopsije horionskih resic, kordocenteze) in terapevtske posege (amniodrenaža, punkcija in intrauterina transfuzija).

AMBULANTA ZA OGROŽENO NOSEČNOST

V ambulanti za ogroženo nosečnost, ki je namenjena specialističnim pregledom ogroženih nosečnic,  spremljamo nosečnice, ki imajo različne kronične bolezni ali bolezni pridobljene v nosečnosti in so jih v ambulanto napotili izbrani zdravniki ginekologi in porodničarji. Naročanje je preko telefona, brez čakalnih dob.

PERINATALNI DNEVNI CENTER (PDC)

Perinatalni dnevni center (PDC) je F oddelek v 4. nadstropju porodnišnice. Namenjen je obravnavi nosečnic s težavami, ki potrebujejo obširnejši, pogostejši in bolj poglobljen nadzor porodničarja in specialistov drugih področij. V enem dnevu opravimo več preiskav tako pri materi kot plodu (zdravniški pregledi, UZ, laboratorij, merjenje vitalnih funkcij..). V ambulantni obravnavi so nosečnice, ki potrebujejo porodniško in internistično pripravo na carski rez. Sprejem je vedno z napotnico izbranega ginekologa. Na oddelku delata ob zdravniku še medicinski sestri, babici.

MLEČNA KUHINJA – LAKTARIJ

Medicinska sestra v laktariju skrbi za prehrano nedonošenčkov, bolnih in zdravih novorojenčkov. Mamice učimo, kako pravilno izčrpati mleko, naprimernejšo hrano za njihovega otroka.

AMBULANTA ZA VODENJE RIZIČNIH OTROK

V ambulanti se spremlja razvoj nedonošenčkov, rojenih v naši porodnišnici in sicer do dopolnjenega 3. leta starosti. Pregledujemo nedonošenčke, novorojenčke, izvajamo kontrolo bilirubina in cepljenje. Tu se izvajajo tudi kontrolni pregledi novorojenčkov z znaki zlatenice v prvih 14. dneh po rojstvu. Pri nas lahko opravite tudi presejalni ultrazvočni pregled kolkov, katerega izvedba je potrebna v starosti 2 mesecev.

PSIHOLOŠKA  AMBULANTA

Psihološka dejavnost pokriva področje klinične in zdravstvene psihologije, ki v najširšem pomenu obsega identifikacijo psiholoških dejavnikov pri nastanku in poteku bolezni ter njihovo vlogo pri zdravljenju in rehabilitaciji.

Klinična psihologinja na KOP se ukvarja predvsem s psihičnimi motnjami povezanimi z različnimi  psihosomatskimi zapleti nosečnosti, s psihičnimi težavami v obporodnem obdobju, s poporodno depresijo, s stiskami staršev ob perinatalni smrti otroka, s težavami, povezanimi z rojstvom bolnega, nezrelega ali kako drugače prizadetega otroka.

Klinično psihološko delo zajema diagnostiko, svetovanje in terapijo. Izbor psihoterapevtskih tehnik je odvisen od motnje, časa in motivacije pacientov.

Napotitev je potrebna z napotnico izbranega ginekologa.

E-poštni naslov za naročanje: psiholoska.ambulanta.gk@kclj.si