Linkedln Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

Ginekološka klinika

 

Porodnišnica Ljubljana - KO za perinatologijo

• Naročanje in obiski

• Šola za starše

• Navodila

 

Šola za starše

Na Ginekološki kliniki v Ljubljani smo začeli z zdravstveno vzgojo nosečnic že leta 1955. Tečaj so sprva obiskovale samo nosečnice, kasneje pa so se začeli vključevati tudi bodoči očetje. Ker se je število bodočih očetov iz leta v leto povečevalo, smo leta 1991 prvotno »Materinsko šolo« preimenovali v »Šolo za starše«.

Šola za starše je tudi danes še vedno aktualen in zanimiv način izobraževanja nosečnic, partnerjev in drugih spremljevalcev. Nosečnice in spremljevalci odkrijejo mesto, kjer se počutijo sprejete in kamor lahko prihajajo po nasvete v nosečnosti in po porodu.

Svetovanje po telefonu: informacije o Šoli za starše lahko dobite na T: 01/ 522 60 48 od ponedeljka do četrtka od 11. do 14. ure.

Urnik tečajev v tekočem letu

Urnik tečajev v letu 2019 z navodilom za naročanje v Šolo za starše je predstavljen v spodnjem dokumentu.

Urnik tečajev (PDF)

Opis organiziranih tečajev

Šolo za starše vodijo medicinske sestre-babice, sodelujejo pa še zobozdravnik, pediater, anesteziolog, psiholog, fizioterapevt in strokovnjak s področja varne vožnje. Organiziranih je več različnih tečajev, ki so predstavljeni v nadaljevanju.

Udeležba na tečaju ni obvezna za prisotnost partnerja oz spremljevalca pri porodu, kljub temu pa vam obisk tečaja toplo priporočamo.

Tečaj za zgodnjo nosečnost

Na tečaj vabimo oba partnerja. Tečajnike seznanimo s potekom nosečnosti, s telesnimi in duševnimi spremembami, nevšečnostmi in nevarnimi znamenji, ki se lahko pojavijo, z zdravim načinom življenja, s pravilno prehrano, s higieno in rekreacijo v času nosečnosti, da bi nosečnost normalno potekala.

Tečaj predporodne priprave

Obsega 10 sestankov. Na tečaj prihajajo nosečnice skupaj s partnerji ali drugimi spremljevalci (mama, prijateljica, sestra) od 32. tedna nosečnosti dalje.

Tečajnike seznanimo z nego in prehrano novorojenčka, anatomijo in fiziologijo ženskih spolovil, nosečnostjo, pomenom telesne aktivnosti v nosečnosti, porodom in poporodnim obdobjem, preventivo v zobozdravstvu nosečnic in otrok, s psihološkim dogajanjem v nosečnosti, pri in po porodu ter s psihičnim razvojem otroka. Na treh dodatnih srečanjih imajo bodoči starši možnost pogovora s pediatrom, anesteziologom in strokovnjakom s področja varne vožnje.

Tečaj za bodoče očete

Organiziramo za tiste partnerje in porodne spremljevalce, ki ne hodijo v tečaj predporodne priprave. Tečajnike seznanimo s porodom in poporodnim obdobjem ter nego in prehrano dojenčka.

Individualno zdravstveno-vzgojno delo

Nosečnice, partnerji in spremljevalci se lahko udeležijo individualnih razgovorov. Posebna srečanja pa pripravljamo za tiste, ki se tečaja niso mogli udeležiti in za tečajnike s posebnimi potrebami (slepe, gluhe, psihiatrične ali drugače bolne nosečnice).

Dekompresor

Uporabljamo aparaturo, ki deluje na principu negativnega pritiska. Svetujemo jo nosečnicam od 32. tedna nosečnosti dalje. Dekompresija ugodno vpliva na dobro počutje matere in ploda.

VIZITKA VIZITKA
PORODNIŠNICA LJUBLJANA - KO ZA PERINATOLOGIJO

Šlajmerjeva 4
1000 Ljubljana

T: (01) 522 60 04 (informacije)

nova_porodnisnica.jpg
Nova stavba Porodnišnice

PREDSTOJNIK
mag. Gorazd Kavšek, dr. med.
T: 01/522 71 88
 
GL. MED. SESTRA
Urška
mag. Urška Vozelj, dipl. m. s.
T: (01) 522 61 05, (01) 522 71 87
 
BV_CerfOznake_EN15224_B