Anyflip Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

Ginekološka klinika

 

Porodnišnica Ljubljana - KO za perinatologijo

• Aktualno v porodnišnici

• Naročanje in obiski

• Šola za starše

• Video Šola za starše

• Ambulantna dejavnost

• Hospitalni oddelki

• Samoplačniške storitve

• Donacije

• O nas

• Galerija

 

Šola za starše

Na Ginekološki kliniki v Ljubljani smo začeli z zdravstveno vzgojo nosečnic že leta 1955. Tečaj so sprva obiskovale samo nosečnice, kasneje pa so se začeli vključevati tudi bodoči očetje. Ker se je število bodočih očetov iz leta v leto povečevalo, smo leta 1991 prvotno »Materinsko šolo« preimenovali v »Šolo za starše«.

Šola za starše je tudi danes še vedno aktualen in zanimiv način izobraževanja nosečnic, partnerjev in drugih spremljevalcev. Nosečnice in spremljevalci odkrijejo mesto, kjer se počutijo sprejete in kamor lahko prihajajo po nasvete v nosečnosti in po porodu.

Zaradi preprečevanja prenosa infekcij smo pri izvajanju tečajev zavezani, da se držimo določenih preventivnih ukrepov. Zato vas vljudno naprošamo, da si pred obiskom v šoli za starše stiskate spodaj priloženo izjavo o vašem  zdravstvenem stanju in jo prinesete s seboj na tečaj. Do nadaljnjega je na območju zdravstvenih ustanov obvezno nošenje zaščitnih mask, zato vas vljudno naprošamo, da jih ob udeležbi na tečajih obvezno uporabljate in jih na tečaj prinesete s seboj.

IZJAVA O ZDRAVSTVENEM STANJU

Za vas smo dosegljivi od ponedeljka do četrtka od 11.00 do 14.00 ure na telefonski številki 01/522-60-48.

Urniki predavanj in ostalih aktivnosti v šoli bodo v začetku nekoliko spremenjeni in prilagojeni omejitvam. Število udeležencev Šole za starše je omejeno in je potrebna predhodna telefonska prijava. Tečaja za zgodnjo nosečnost in tečaja za porodne spremljevalce ne bomo izvajali. Abdominalno dekompresijo izvajamo in se lahko naročite v času informacij.

Začetek tečaja predporodne priprave do konca leta 2022

3.1. 2022, 1.2.2022, 1.3.2022, 4.4.2022, 9.5.2022, 6.6.2022, 4.7.2022, 8.8.2022, 5.9.2022, 3.10.2022, 7.11.2022, 5.12.2022.

V primeru spremenjene epidemiološke slike se organizacija in način dela v šoli za starše spremeni.

Organizacija in opis tečajev

Šolo za starše vodijo medicinske sestre-babice, sodelujejo pa še zobozdravnik, pediater, anesteziolog, psiholog, fizioterapevt in strokovnjak s področja varne vožnje. Organiziranih je več različnih tečajev, ki so predstavljeni v nadaljevanju.

Udeležba na tečaju ni obvezna za prisotnost partnerja oz spremljevalca pri porodu, kljub temu pa vam obisk tečaja toplo priporočamo.

Tečaj za zgodnjo nosečnost

Na tečaj vabimo oba partnerja. Tečajnike seznanimo s potekom nosečnosti, s telesnimi in duševnimi spremembami, nevšečnostmi in nevarnimi znamenji, ki se lahko pojavijo, z zdravim načinom življenja, s pravilno prehrano, s higieno in rekreacijo v času nosečnosti, da bi nosečnost normalno potekala.

Tečaj predporodne priprave

Obsega 10 sestankov. Na tečaj prihajajo nosečnice skupaj s partnerji ali drugimi spremljevalci (mama, prijateljica, sestra) od 32. tedna nosečnosti dalje.

Tečajnike seznanimo z nego in prehrano novorojenčka, anatomijo in fiziologijo ženskih spolovil, nosečnostjo, pomenom telesne aktivnosti v nosečnosti, porodom in poporodnim obdobjem, preventivo v zobozdravstvu nosečnic in otrok, s psihološkim dogajanjem v nosečnosti, pri in po porodu ter s psihičnim razvojem otroka. Na treh dodatnih srečanjih imajo bodoči starši možnost pogovora s pediatrom, anesteziologom in strokovnjakom s področja varne vožnje.

Tečaj za bodoče očete

Organiziramo za tiste partnerje in porodne spremljevalce, ki ne hodijo v tečaj predporodne priprave. Tečajnike seznanimo s porodom in poporodnim obdobjem ter nego in prehrano dojenčka.

Individualno zdravstveno-vzgojno delo

Nosečnice, partnerji in spremljevalci se lahko udeležijo individualnih razgovorov. Posebna srečanja pa pripravljamo za tiste, ki se tečaja niso mogli udeležiti in za tečajnike s posebnimi potrebami (slepe, gluhe, psihiatrične ali drugače bolne nosečnice).

Dekompresor

Uporabljamo aparaturo, ki deluje na principu negativnega pritiska. Svetujemo jo nosečnicam od 32. tedna nosečnosti dalje. Dekompresija ugodno vpliva na dobro počutje matere in ploda.

Informacijske zloženke

KLIKNI ZA PRENOS MATERIALA NIJZ (PDF)Screen_Shot_2020-03-28_at_09.25.46.png

 

 

 

 

VODNIK ZA BODOČE STARŠE ZAVAROVALNICE TRIGLAV (PDF)