Linkedln Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

Interna klinika

 

Center za klinično toksikologijo in farmakologijo

• Sezonska opozorila

• Pomoč pri zastrupitvah

• O nas

 

Previdno pri nabiranju gob

V Sloveniji poznamo približno 3 000 vrst gob, med njimi je kakih 200 strupenih. Zastrupitve z gobami so pogoste v poznem poletnem, predvsem pa v jesenskem času.  Pri nabiranju in uživanju gob upoštevajte sledeča pravila:
 
  • Ibotenski-sindrom-rdeca-musnica-1184x888.jpgnabirajmo in jejmo le gobe, ki jih dobro poznamo,
     
  • gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku,
     
  • gobe uživajmo kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, zato jih tudi ne jejmo kot glavni obrok oziroma zvečer pred spanjem,
     
  • gobe morajo biti zdrave in ne razpadle ali črvive,
     
  • nabrane gobe ustrezno pripravimo čim prej (v prvih 24 urah), bodisi kot svež obrok hrane, ali pa jih ustrezno konzervirajmo (npr. blanširamo in zmrznemo, sušimo),
     
  • gobe so dobro gojišče za bakterije, zato jih ne shranjujmo v “hladnih shrambah” ali hladilniku.

 

VIZITKA VIZITKA
CENTER ZA KLINIČNO TOKSIKOLOGIJO IN FARMAKOLOGIJO
Zaloška 7, 1000 Ljubljana

Telefon: (01) 522 52 83

glavna_stavba_ukc.jpg
Glavna stavba UKCL

VODJA
Miran
doc.dr. Miran Brvar, dr. med.
T: (01) 522 71 64
Fax: (01) 434 76 46
 
GL. MED. SESTRA
Tanja
Tanja Šentjurc, dipl.m.s
T: (01) 522 82 64
 
BV_CerfOznake_EN15224_B