|
Previdno pri nabiranju gob
V Sloveniji poznamo približno 3 000 vrst gob, med njimi je kakih 200 strupenih. Zastrupitve z gobami so pogoste v poznem poletnem, predvsem pa v jesenskem času. Pri nabiranju in uživanju gob upoštevajte sledeča pravila:
-
nabirajmo in jejmo le gobe, ki jih dobro poznamo,
-
gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku,
-
gobe uživajmo kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, zato jih tudi ne jejmo kot glavni obrok oziroma zvečer pred spanjem,
-
gobe morajo biti zdrave in ne razpadle ali črvive,
-
nabrane gobe ustrezno pripravimo čim prej (v prvih 24 urah), bodisi kot svež obrok hrane, ali pa jih ustrezno konzervirajmo (npr. blanširamo in zmrznemo, sušimo),
-
gobe so dobro gojišče za bakterije, zato jih ne shranjujmo v “hladnih shrambah” ali hladilniku.
|
|
VIZITKA
CENTER ZA KLINIČNO TOKSIKOLOGIJO IN FARMAKOLOGIJO Zaloška 7, 1000 Ljubljana Glavna stavba UKCL
VODJA izr. prof. dr. Miran Brvar, dr. med. T: (01) 522 71 64 Fax: (01) 434 76 46 GL. MED. SESTRA Tanja Šentjurc, dipl.m.s T: (01) 522 82 64
|