Facebook Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

Interna klinika

 

KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni

• Naročanje in obiski

•  Nosečnostna sladkorna bolezen

 

Nosečnostna sladkorna bolezen - kaj pa zdaj ?

Verjetno imate ob postavitvi te diagnoze veliko pomislekov, saj naokrog krožijo najrazličnejši podatki in osebna mnenja. Zato smo za vas pripravili nekaj kratkih preverjenih informacij, z željo, da boste dobro obveščene in s čim manj stresa in zapletov kar najbolje poskrbele zase in za svoje dojenčke.

Kaj je to nosečnostna sladkorna bolezen (NSB)?

Imele so jo že naše mame in babice, ter mnoge generacije pred njimi, vendar je niso vedno iskali in zdravili, saj se niso zavedali njenega pomena. NSB ne boli in ne sprememb počutja, zato jo aktivno iščemo s presejalnimi testi. Pomeni pa zvečano raven glukoze v krvi, ki se pojavi v nosečnosti in izzveni po porodu, saj je povezana s hormoni, ki jih izloča posteljica. Za veliko večino nosečnic z NSB za doseganje optimalnih ravni glukoze zadošča redno merjenje glukoze v krvi, ketonov v seču in zdrav življenjski slog.

Zakaj je meja za normalno koncentracijo glukoze v nosečnosti postavljena tako nizko?

Ne gre za nobeno teorijo zarot, zaslužkov ali želje greniti nosečnicam življenje. Zaradi fiziologije nosečnosti je normalna raven glukoze pri nosečnici veliko nižja kot pri osebi, ki ni noseča. Povprečna koncentracija glukoze na tešče pri nosečnici brez NSB znaša tako 3,9 mmol/l, 90 min po obokih pa okrog 5,5 mmol/l.

Kakšne posledice ima nezdravljena NSB na otroka?

Naj takoj zapišemo, da raven glukoze pri nosečnici z NSB ne dosega tako visoke ravni, da bi se bali prizadetosti razvoja kakšnih organov in nikakor ne pričakujemo telesne ali duševne prizadetosti otroka. Z zdravljenjem NSB pa lahko poskrbimo, da je rast otroka optimalna, da ni ne prehitra, ne prepočasna. Če NSB ni zdravljena povečamo tveganje za težek porod, za prenizek sladkor dojenčka takoj po porodu, za zlatenico in dihalno stisko; kasneje v adolescenci in odrasli dobi pa so ti otroci bolj nagnjeni k debelosti in sladkorni bolezni.

Skupaj …

Če so pri vas postavili diagnozo NSB to pomeni samo, da vam bomo pomagali poskrbeti za to, da bo vaša glukoza čim bolj optimalna in s tem tudi pogoji rasti vašega dojenčka. Pripravili smo nekaj navodil kako skrbeti za zdrav življenjski slog in izvajati samokontrolo:

Več o prehrani in ukrepanju ob nosečnostni sladkorni bolezni.

VIZITKA VIZITKA
KO ZA ENDOKRINOLOGIJO, DIABETES IN PRESNOVNE BOLEZNI
Zaloška 7
1000 Ljubljana
T: (01) 522 50 50 (Telefonska centrala UKCL)
glavna_stavba_ukc.jpg
Glavna stavba UKC Ljubljana

PREDSTOJNIK

prof. dr. Andrej Janež, dr. med.
T: (01) 522 35 64
Fax: (01) 522 93 59
 
GL. MED. SESTRA

Barbara Žargaj, dipl. m. s.
T: 01) 522 47 56
Fax:(01) 522 93 59