Facebook Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja

 

Cepljenje proti COVID19

• Varnost in učinkovitost cepiva

• Značilnosti cepiva

• Cepljenje zaposlenih v zdravstvu

• Strokovne informacije

• Raziskave in razvoj cepiv

 

Prednostne skupine za cepljenje proti COVID-19

Strategija za cepljenje in razdelitev nalog so na nacionalni ravni določene v dokumentu Nacionalna strategija cepljenja proti COVID-19. Cepljenje se začne izvajati pri najbolj ogroženih skupinah in pri kritičnih skupinah za delovanje družbe po naslednjem vrstnem redu.

  1. Zdravstveni delavci in sodelavci, zaposleni in oskrbovanci v DSO; cca 40.000 + 30.000 oseb.
  2. Starejši (60 let in več), ki bi se cepili postopoma glede na dostopnost cepiva, najprej tisti stari 80 let in več (če bo v prvi fazi/dostavi dovolj cepiva, že hkrati z zdravstvenimi delavci), nato tisti stari 75 let in več… in nato stari 60 let in več; cca 550.000 oseb.
  3. Kronični bolniki mlajši do 60 let (bolniki z rakom, diabetesom, debelostjo, kroničnimi obolenji dihal, srca, ledvic, jeter, nevrološki bolniki (tudi z možgansko-žilnimi obolenji), imunsko oslabljeni bolniki); cca 400.000 oseb
  4. Druge nujne službe: npr. zaposleni v vzgojno izobraževalnih zavodih (50.000), policija (9.000 oseb), civilna zaščita (50.000 oseb), vojska (9.000 oseb), delavci v kmetijskem in živilskem sektorju, v prometu…
  5. Vsi ostali.

Cepljenje zaposlenih v zdravstvu in domovih starejših občanov

Obstajajo trije razlogi za prednostno cepljenje zaposlenih v zdravstvu in domovih starejših občanov proti COVID-19.

  1. Pri delu zaposleni vsakodnevno tvegate, da se okužite s SARS-CoV-2.
  2. Zaščita zaposlenih v zdravstvu in DSO varuje tudi vaše paciente ali oskrbovance in vašo družino, še posebej tiste, pri katerih obstaja nevarnost hudih posledic zaradi okužbe.
  3. Zaposleni v zdravstvu in DSO ste pomembni za obvladovanje celotne epidemije. Vaše delo je pomembno za zdravje najbolj ranljivih članov skupnosti.

Opogumite svoje sodelavce, prijatelje, družinske člane in paciente, da se cepijo.