Facebook Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja

 

HIV

• HIV/AIDS v Sloveniji

• Živeti življenje

• Testiraj in hitro zdravi

• Metoda TDF/FTC

• Seznam ambulant

 

HIV 30 LET KASNEJE – ZDRAVILA SO, STIGMA OSTAJA

Bolj kot virus hiv težave povzročajo ljudje iz okolice okuženega. Še vedno se zavestno ali podzavestno bojijo nalezljive smrti. Stigma je še vedno najhujši »colleteral damage« bolezni za vse naše osebe s hivom. Podobno je tudi v tujini. Biti moški, ki ima spolne odnose z moškim (MSM), predstavlja danes v družbi minorno stigmo v primerjavi z »biti oseba s hivom«. Zato okuženi skrivajo okužbo pred domačimi, pred prijatelji in sodelavci ter tudi pred zdravstvenimi delavci. Če o tem vprašam moje varovance, pravijo, da jim ne delajo težave zdravila, obiskovanje zdravnikov itd., 90 % vseh težav je stigma in strah pred socialno osamitvijo, verbalnimi namigovanji, čudnimi pogledi… občutljivost je neizmerna.

Stigma, diskriminacija in strah otežujejo preventivo, saj osebe na testiranje pridejo pozno in imajo pretiran strah pred pozitivnim izvidom. Vse to otežuje zdravljenje, slabša je »komplijansa« – to je upoštevanje vseh zdravniških navodil. Ti pojavi pa zelo negativno vplivajo na duševno zdravje oseb s hivom.

Dejstvo je, da je svet drugačen kot v obdobju pred aidsom, vsekakor je manj svoboden, kot je bil nekoč. Virus bo med nami še veliko let. Aids nikoli ni bil samo znanost, ampak je sociološki, psihološki, antropološki fenomen. Beseda AIDS (žal !) vedno pritegne, ker so verjetno arhetipi kuge in podobnih morij še vedno zasidrani v naših genih in nemara tudi v naši DNK.

Zdravniki, ki se v Sloveniji ukvarjamo s področjem hiv/aidsa smo prof. dr. Janez Tomažič, dr. Tomaž Vovko, dr. Blaž Pečavar, dr. Gabriele Turel, dr. Manja Maver, dr. Maja Pleško, dr. Barbara Kokošar Ulčar. Dosežete nas prek skupnega elektronskega naslova E: narocanje.kibvs@kclj.si.

Pomembnejši viri informacij

 1. Nacionalna strategija preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV.
 2. Evropska priporočila za zdravljenje in obvladovanje HIV/aidsa.
 3. Epidemiološki podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za obdobje od leta 2008 do 2018.
 4. »Nasvetnik za življenje s HIV« z odgovori na številna vprašanja, ki najbolj zanimajo osebo s hiv.
 5. »Nasvetnik za vsakdanjo rabo« za osebe s hiv. Obsega osnovne informacije, ki jih povemo osebi s hivom pri vsakem kontrolnem pregledu, kot so zdravila, ki jih uporabljamo v Sloveniji, kako se testirati čimbolj anonimno, kako preprečevati stigmo ali diskriminacijo v zdravstvu, kje dobiti informacije o »kemseksu«, o zPEP-u itd.
 6. Temeljne informacije o PrEP-u in o slovenski raziskavi.
 7. Problemi stigme in diskriminacije v družbi.
 8. Nasvetnika, kako se zoperstaviti staranju in boleznim staranja pri življenju s hivom: nasveti za ženske in nasveti za moške.
 9. Problemi prenosa virusa HIV v zdravstvu (s HIV okužen zdravstveni delavec; s HIV okuženi bolnik; katere so indikatorske bolezni, pri katerih moraš pomisliti na hiv): HIV in zdravstveni delavci (PDF).
 10. Kako preprečiti okužbo s HIV po izpostavitvi zunaj zdravstvenih ustanov z uporabo preventivne metode »zunaj bolnišnični PEP, okr. zPEP«: Strokovni prispevek HIV zPEP (PDF).
 11. Za dodatne informacije, predvsem o preventivi in pri katerih boleznih pomisliti na hiv, vam svetujemo, da obiščete spletno stran www.justri.org. Ustanovil jo je dr. Mike Youle, UK.