Facebook Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja

 

HIV

• HIV/AIDS v Sloveniji

• Živeti življenje

• Testiraj in hitro zdravi

• Metoda TDF/FTC

• Seznam ambulant

 

Testiranje zaradi tveganega vedenja, ne simptomov

Posnetek okrogle mize STAkluba, 12. julija 2017: Mladi in virus HIV: poleg kopalk in brisače poleti obvezni tudi kondomi. Vir: Youtube

V pogovoru so sodelovali: 

  • prof. dr. Janez Tomažič,  Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja,
  • dr. Evita Leskovšek, Nacionalni inštitut za javno zdravje,
  • Mitja Ćosić, Legebitra,
  • mag. Jaka Erker, ravnatelj Gimnazije Šentvid,
  • moderatorka Martina Kolenc, novinarka STA.

Večina jih na testiranje pride prestrašenih, nekateri so ekstremno prestrašeni in se sploh ne morejo umiriti. Prestrašeni so, ker so se tvegano vedli, nato sledi streznitev - kaj pa spolno prenosljive bolezni, kaj pa HIV? Prestrašenost je sicer najboljša preventiva, če ni že prepozno -  prof. dr. Janez Tomažič iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Po Tomažičevih besedah je v Sloveniji 600 ljudi, ki imajo potrjen status HIV pozitiven, po njihovih predvidevanjih pa jih še od 200 do 300 niti ne ve, da so okuženi. "In prav ti so gonilna sila epidemije," je opozoril.

Želeni cilj: do testiranj tudi brez napotnice

"Če misliš, da bi lahko bil okužen, se testiraj," pa je prof. dr. Tomažič zavrnil morebitne očitke o praznjenju zdravstvene blagajne ob primerih (pre)pogostih testiranj, saj meni, da je "bolje ugotoviti kot pa varčevati tam, kjer se ne sme". V Ambulanto za svetovanje in testiranje na okužbo z virusom HIV ter virusoma hepatitisa B in C, UKCL, T: 01 522 26 22 se ni potrebno naročiti, zato vabimo mlade in manj mlade s tveganim vedenjem, da se oglasijo na testiranje.

"Slaba dostopnost testiranj na spolno prenosljive bolezni je ključna težava," se je strinjal prof. dr. Tomažič. "Spolno prenosljive bolezni so pastorek medicine," je potožil.

Na republiški komisiji za aids pri ministrstvu za zdravje smo že pred tremi, štirimi leti poudarili, da je dostopnost ambulant za spolno prenosljive okužbe v Sloveniji slaba. Naš cilj je, in to smo zapisali tudi v strategijo, da boš šel lahko v te ambulante brez napotnice. To bi bil največji dosežek, da posamezniku ne bi bilo več treba od Poncija do Pilata in vsem pojasnjevati, kje ga je 'biksal', ampak bi šel lahko naravnost v ambulanto za spolno prenosljive bolezni -  prof. dr. Janez Tomažič iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. 

Poudaril je, da je v Sloveniji težava, da imamo premalo tovrstnih ambulant in premalo tovrstnih specialistov, da je to zapostavljena veja medicine.