Facebook Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja

 

HIV

• HIV/AIDS v Sloveniji

• Živeti življenje

• Testiraj in hitro zdravi

• Metoda TDF/FTC

• Seznam ambulant

 

Živeti življenje

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja opravljamo redna tesitranja brez napotnice v Ambulanti za svetovanje in anonimno testiranje na okužbe s HIV, HBV in HCV. Pridite sami ali pripeljite svoje partnerje(ke) na testiranje! Lahko se dogovorimo, da bo laže, hitreje in s čim manj stigme! Če poznate koga, ki bi bil lahko okužen, mu posredujte naše kontaktne podatke  elektronski naslov  narocanje.kibvs@kclj.si  ali ambulanta.h4@gmail.com, da se dogovorimo za testiranje. Informacije o drugih mestih testiranj po Sloveniji so na voljo na kajisces.si/testiranje.

Če so zdravniki, ki vas zdravijo, seznanjeni z vašim hiv statusom, jim povejte, da ni razloga za diskriminacijo in da imate glede varstva osebnih podatkov, zasebnosti, odnosa do bolnika itd., zakonsko zagotovljene enake pravice kot vsi drugi pacienti. Pokažite ta odstavek zdravstvenemu delavcu v primeru težav, npr. pri zobozdravniku! Povejte, da redno uživate zdravila, da imate nezaznaven virus v krvi - kar morate vedeti! - in da pri vas tveganja praktično ne obstaja ob upoštevanju splošnih previdnostnih ukrepov.

V primeru diskriminacije v UKC Ljubljana se lahko obrnete na pohvale.pritozbe@kclj.si, v primeru diskriminacije v zdravstvu na splošno pa  buddy@legebitra.si, kjer vam bodo svetovali, kaj lahko storite oziroma kakšne so možnosti pritožb.

Temeljne informacije, ki jih zdravniki povemo osebi s hivom pri vsakem kontrolnem pregledu, so informacije o zdravilih, ki jih uporabljamo v Sloveniji, o načinih, kako se testirati »najbolj možno anonimno«, kako preprečevati stigmo/diskriminacijo v zdravstvu, kje dobiti informacije o »kemseksu«, o zPEP-u itd.

Informacije kako se zoperstaviti staranju in boleznim staranja ter ko-morbidnostim so pravtako v obliki dveh nasvetnikov:

Skrbite za svoje zdravje in se držite priporočil »Živeti življenje«.