Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja

 

Naročanje in obiski

 

Samoplačniško testiranje COVID19

 

Novi koronavirus COVID-2019

 

HIV

 

Novi koronavirus COVID-2019

V sredo, 4. marca 2020, smo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja sprejeli prvega pacienta z boleznijo COVID-2019. 12. marca 2020 ob 18.00 je bila z Odredbo o razglasitvi epidemije s SARS-CoV-2 oziroma COVID-19 na območju Slovenije razglašena epidemija, zaradi katere se je spremnil način dela zdravstvenih inštitucij.

Obiskovalce in bolnike s sumom na okužbo prosimo, da zanesljivo upoštevajo navodila pristojnih inštitucij.  V UKC Ljubljana velja prepoved obiskov in spremenjen hišni red.

Kako naj poteka samoizolacija?


 

Zdravljenje okužbe COVID-19 poteka simptomatsko. Upoštevajte navodila, ki Vam jih je posredoval zdravnik ob pregledu/odpustu. Zaužijte dovolj tekočine in počivajte.

Vročino si lahko znižujete z antipiretiki (zdravili, ki znižujejo povišano telesno temperaturo). Prosimo vas, da z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa (SARS-COV-2) upoštevate še naslednja navodila:

  • Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.
  • Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat dnevno.
  • Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani). Spijo naj v ločenih prostorih, skrbijo za higieno rok, prezračevanje in razkuževanje skupnih prostorov in površin. -
  • Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš, za tem si umijte ali razkužite roke.
  • Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte. 
  • Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače.
  • Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma. 
  • Svoje perilo operite ločeno od perila ostalih družinskih članov z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C. V primeru poslabšanja stanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z odpustnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov. Za posvet pokličite izbranega zdravnika.
  • Ob zapuščanju stanovanja obvezno nosite zaščitno masko. Uporaba maske doma je potrebna le ob prisotnosti drugih oseb, ki jih želimo zaščititi pred morebitno okužbo. Za prihod na zdravniški pregled si uredite prevoz in ne koristite javnih prometnih sredstev (avtobusov, vlakov, taksijev).

Navodila in informacije NIJZ

Navodila in informacije lahko najdete na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)

Če na zgornjih povezavah niste našli odgovora na svoje vprašanje in potrebujete dodatne informacije, navodila in pojasnila, se lahko posvetujete z epidemiologom NIJZ na telefonski številki 031 646 617 vsak dan med 9.00 in 17.00 uro ali po elektronski pošti info.infekcijska@kclj.si.
 

BV_CerfOznake_EN15224_B