Facebook Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

Pediatrična klinika

 

KO za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove

• Naročanje in obiski

• Navodila v času epidemije SARS-CoV-2 / COVID-19

 

Navodila v času epidemije SARS-CoV-2 / COVID-19

Ob hitrem poslabšanju splošnega zdravstvenega stanja, ki zahteva takojšnjo hospitalizacijo, nas pokličite na telefon za nujna stanja KO ZA ENDOKRINOLOGIJO, DIABETES IN BOLEZNI PRESNOVE (KO EDBP) Pediatrične klinike Ljubljana: 040 82 88 44

Sladkorna bolezen tip 1

Vsaka okužba lahko pri osebi s sladkorno boleznijo privede do visokih sladkorjev, celo ketoacidoze, zato ukrepajte kot ste sicer naučeni za primer akutnih okužb:

  1. Znižujte povišano telesno temperaturo, najbolje s paracetamolom. Če zdravnik priporoči antibiotik, naj ga bolnik redno jemlje. 
  2. Skrbite za zadosten vnos tekočin.
  3. Redno in še pogosteje, kot ste sicer navajeni, preverjajte krvni sladkor oziroma poglejte na senzor za neprekinjeno merjenje sladkorja v medceličnini. Kadar glukoza presega mejo 14 mmol/l, preverite še ketone v urinu
  4. Povečajte odmerke inzulina, kot vam je bilo svetovano, vzdržujte krvni sladkor med 4 in 8 mmol/L, oz. pokličite v Center za diabetes (od nič do 24 let) ali vašega diabetologa (slednje velja za odrasle osebe)!

Odpoved ali nedelovanje nadledvične žleze  (Addison)

Vsaka okužba lahko pri osebi z motnjo v delovanju nadledvične žleze privede do Addisonske krize. Poleg splošnih ukrepov, to je vnos dovoljšne količine tekočin, priporočamo takojšnje povišanje odmerkov Hidrokortizona (oziroma steroida, ki ga oseba prejema) po navodilu vašega endokrinologa (npr. trikratni odmerek).
 
V primeru slabšanja osnovnega stanja (bruhanje, splošna oslabelost, zaspanost…) priporočamo takojšen posvet z zdravnikom na telefonu za nujna stanja KO EDBP Pediatrične klinike, oziroma pokličite 112 za transport na Pediatrično kliniko.

Okužbe pri vrojenih boleznih presnove

Vsaka okužba lahko pri osebi s prirojeno presnovno motnjo sproži presnovno krizo: hitro poslabšanje splošnega zdravstvenega stanja, ki zahteva takojšnjo hospitalizacijo na KO EDBP ter takojšen posvet z zdravnikom na telefonu za nujna stanja:

Telefon za nujna stanja KO EDBP Pediatrične klinike Ljubljana: 040 82 88 44

VIZITKA VIZITKA
KO ZA ENDOKRINOLOGIJO, DIABETES IN BOLEZNI PRESNOVE
Bohoričeva ul. 20
1000 Ljubljana

T: (01) 522 92 70

pediatrija.jpg
Pediatrična klinika na Bohoričevi 20

PREDSTOJNIK
Tadej
prof. dr. Tadej Battelino, dr. med.
T: (01) 522 92 35
 
GL. MED. SESTRA
Tadeja Logar Dolinšek, dipl.m.s.
T: (01) 522 87 90