Anyflip Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

Pediatrična klinika

 

Služba za radiologijo

• Naročanje in obiski

• Navodila

 

Služba za radiologijo (pediatrija)

Naročanje

Na UZ, RTG in MR preiskavo se lahko naročite:

  • po telefonu: na telefonsko številko 01 522 92 64 vsak delovni dan med 11.00 - 13.00 uro ali
  • po elektronski pošti: rtg.pek@kclj.si.

OPOZORILO: Vsebina elektronske pošte med pošiljateljem in naslovnikom ni varovana.

Za dodatne informacije za posamezno preiskavo so navodila pod vsako preiskavo posebej.

FUNKCIONALNA DIAGNOSTIKA
 
Enota za RTG diagnostiko Naročanje

Izvajamo klasično rentgensko slikanje prsnih organov, trebuha, kostno-mišičnega sistema in rentgenske kontrastne preiskave sečil in prebavnega trakta. Preiskave so prilagojene starosti otroka. Pri tem skrbimo, da otroka z ustrezno zaščitno opremo maksimalno zaščitimo pred ionizirajočim sevanjem.

 
Enota za UZ diagnostiko Naročanje

Opravljamo ultrazvočne preiskave trebuha, kostno-mišičnega sistema, mehkih tkiv, glave, žilja in ugotavljamo prekrvljenost organov. Izvajamo tudi UZ vodene preiskave sečil (UZ mikcijski cistogram), prebavnega trakta (UZ vodena deinvaginacija črevesja), UZ preiskave s kontrastnim sredstvom in UZ vodene punkcije ter biopsije jeter in ledvic. Ultrazvočne preiskave so, po sedaj dostopnih podatkih, povsem varne za otroke.

 
Enota za MR diagnostiko Naročanje

V Službi za radiologijo opravljamo vse MR preiskave kostno-mišičnega sistema, trebuha in prsnega koša. Imamo aparat s širšo odprtino, da se otroci v njem bolje počutijo. Pri mlajših izvajamo preiskave ob pomoči anestezijske ekipe. Preiskave prilagodimo starosti otroka in njegovi bolezni.

 
 

Redke bolezni

V Priporočilu o evropskem ukrepanju na področju redkih bolezni, ki ga je izdal Svet Evropske unije, so pozvali vse države članice EU k usmerjeni in organizirani obravnavi redkih bolezni.

redke-bolezni-pop.jpg

Ena od oblik pomoči bolnikom so informacijske kontaktne točke in linije pomoči, ki v državah EU poskušajo bolnikom, pa tudi medicinskemu osebju, družinam in drugim deležnikom pomagati z usmerjenimi informacijami na področju redkih bolezni. V Pediatrični kliniki zagotavljamo možnost telefonskega ali elektronskega stika s koordinatorjem za redke bolezni. Ustanovitev Nacionalne kontaktne točke za redke bolezni je podprlo Ministrstvo za zdravje.

Informacije in vprašanja lahko posredujete na telefonsko številko E: 080 88 45, vsak delovni dan od 11.00 do 15.00, ali po elektronski pošti redke.bolezni@kclj.si.

Kako se naročite, kako na obisk?

Način naročanja je za vsak klinični oddelek ali službo nekoliko drugačen, zato si o naročanju v ustreznem kliničnem oddelku preberite na podstraneh. Podobno velja za čase in navodila pri obiskovanju vaših bližnjih. Za obiskovalce smo pripravili zloženko s koristnimi napotki.

V bolnišnici delujeta Bolnišnična šola Ledina in bolnišnični oddelek vrtca Vodmat. Bolnišnična šola izvaja vzgojno-izobraževalne dejavnosti za otroke in mladostnike (osnovna in srednja šola) na Pediatrični kliniki in na ostalih otroških oddelkih UKCL. Za podrobnejše informacije o Bolnišnični šoli sledite spodnji povezavi: Bolnišnična šola.

Samoplačniške storitve

Pediatrična klinika izvaja diagnostiko in zdravljenje otrok in mladostnikov od rojstva do dopolnjenega 18. leta starosti.

Posamezni oddelki izvajajo tudi samoplačniške storitve po predhodnem dogovoru, če to omogočajo kadrovske in prostorske zmogljivosti. Samoplačniških storitev NE izvajamo za osebe, ki so zdravstveno zavarovane v Republiki Sloveniji.

E: uprava.pk@kclj.si

Pomembne informacije

Svetujemo vam, da si pred obiskom naše enote preberete pravice in dolžnosti pacientov  ter nekaj informacij za paciente, ki pridejo k nam na pregled ali poseg.

Če zaradi bolezni otroka ali nepredvidljivega in neodložljivega dogodka ne morete priti na naročeni pregled, nas o tem nemudoma obvestite po telefonu (01) 522 92 64 oziroma se v treh dneh opravičite in dodelili vam bomo drug termin, saj sicer po nepotrebnem podaljšujete čakalno dobo drugim pacientom.

VIZITKA VIZITKA
SLUŽBA ZA RADIOLOGIJO
Bohoričeva ul. 20
1000 Ljubljana
pediatrija.jpg
Pediatrična klinika na Bohoričevi 20

VODJA SLUŽBE ZA RADIOLOGIJO
Martin Thaler, dr. med.
 
VODJA RADIOLOŠKIH INŽENIRJEV
Polona Muhar, dipl. inž. rad.
T: (01) 522 92 68