Anyflip Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

Urgenca

 

Urgentni kirurški blok

 

Internistična prva pomoč

 

Prenova urgence

 

Tretja faza gradnje Urgentnega kirurškega bloka

 

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana smo v začetku leta 2019 začeli s tretjo fazo gradnje urgentnega kirurškega bloka. Izbrani izvajalec Medicoengineering je prejel soglasje Ministrstva za zdravje za tretjo fazo gradnje urgentnega kirurškega bloka v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Strokovne zdravstvene ekipe UKC Ljubljana so storile vse potrebno, da bo zdravstvena oskrba v času gradnje nemotena. Prav tako bomo storili vse, da bo čakanje kar se da znosno. Če ne bo zapletov, bo gradnja tretje faze zaključena v treh letih.

»Pripravljeni smo na to, da bomo v tem času lahko sprejeli in obravnavali enako število pacientov kot doslej,« pravi doc. dr. Anže Kristan, vodja Urgentnega kirurškega bloka in predsednik Komisije za koordinacijo urgentne dejavnosti UKC Ljubljana, »načrt, kako bomo delali, ko bo potekala gradnja osrednjega dela urgence, smo že pripravili. Delo smo prilagodili tako, da bomo uporabili vse obstoječe in novo zgrajene ambulante in operacijske dvorane. To pomeni, da bomo še pred gradnjo pripravili in usposobili nove prostore, kjer so potrebne manjše prilagoditve. Ti novi prostori so zdaj bolj ali manj prazni. Za nemoteno delo bomo uporabljali tudi druge enote urgence: prostore Internistične prve pomoči in prostore Splošne nujne medicinske pomoči.«

V začetni fazi gradnje bo več hrupa in tresljajev, zato bomo z izvajalcem skušali uskladiti, da bo zahtevnejši del gradnje potekal popoldan, ponoči in čez vikend. »Rušilna dela bodo tik pod operacijskim blokom, kjer je delo kirurških ekip zelo zahtevno in natančno. Prav tako se tam nahajajo občutljive aparature, mikroskopi, robot, zato že manjši tresljaji lahko pomenijo veliko težavo in onemogočajo delo. Precej bo motečih dejavnikov, ampak zdaj po vseh dolgih letih vidimo cilj in upam in sem prepričan, da bomo vsi skupaj, ne le tisti, ki delamo in pričakujemo novo zgradbo, delovni vrvež sprejeli z razumevanjem,« pojasnjuje doc. dr. Anže Kristan, vodja urgentnega kirurškega bloka. Dodal je še: »S specifiko gradnje so seznanjeni tudi projektanti in investitorji in mislim, da nas razumejo.«

Gradnja Urgentnega kirurškega bloka bo potekala v štirih fazah. V prvi fazi A, ki zajema osrednji del urgence, bo prenovljen oddelek za težke kirurške bolnike, v tem delu bodo prostori za klasični rentgen, za rentgensko diagnostiko, mavčarno in štiri ambulante za lažje kirurške bolnike.

V drugi B fazi bomo prenavljali zdajšnjo mavčarno, rentgenske prostore, zdajšnji urgentni laboratorij in hodnik za težje poškodovane. V tej fazi bomo gradili dodatne ambulante za lažje kirurške poškodovance in reanimacijski trakt.

V tretji C fazi bomo prenavljali zdajšnje operacijske dvorane, na urgenci so štiri manjše operacijske dvorane, in zdajšnjo sobo za reanimacijo. Po prenovi bomo dobili tri večje operacijske dvorane in novo malo operacijsko dvorano.

V četrti fazi, ki pa bo morala biti zgrajena pred tretjo fazo, pa bomo gradili dodatne operacijske dvorane v prvem nadstropju. Ko bodo narejene dodatne štiri operacijske dvorane, bomo začeli prenavljati zdaj obstoječe operacijske dvorane v urgentnem kirurškem bloku.