Youtube Twitter   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENEGA UČINKA ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 
  Odpravimo stigmo debelosti ob letošnjem Svetovnem dnevu debelosti 11. oktobru 11.10.2018

Cilj letošnjega dneva debelosti je ozaveščanje o razširjenosti debelosti, resnosti in raznolikosti bolezni ter odpravljanje stigmatizacije ljudi s prekomerno težo.

weight_stigma.jpeg

 

Debelost je bolezen, ki se ne razlikuje od sladkorne bolezni ali raka. Sodelovanje zdravnikov različnih specialnosti, širjenje znanja in oblikovanje dobrih standardov in kliničnih praks so dobri temelji za zdravljenje bolnikov, ki imajo z debelostjo povezane kronične bolezni.

Svetovno združenje IFSO (International Federation for Surgery of Obesity and related diseases) se pomembno vključuje v oblikovanje ukrepov za preprečevanje debelosti in adipoznosti, to je čezmernega kopičenje maščevja. Ob tem IFSO poudarja:

  1. debelost in adipoznost sta stanji, za kateri je značilno kronično vnetno dogajanje in imata pandemične razsežnosti,
  2. pomembno zmanjšata kakovost življenja in pričakovano življenjsko dobo,
  3. specifičnega zdravljenja ne poznamo temveč je potrebno sočasno izvajati vse ukrepe za omejevanje in nadzor bolezni,
  4. debelost je vzročno povezana še z drugimi boleznimi ali z zapleti osnovih bolezni: s sladkorno boleznijo tipa 2, arterijsko hipertenzijo, obstruktivno motnjo spanja, ortopedskimi boleznimi, nealkoholno jetrno cirozo in steatohepatitisom, neplodnostjo, boleznimi srčno žilnega sistema, možgansko in srčno kapjo, razpoloženjskimi motnjami in duševnimi boleznimi in drugimi bolezenskimi stanji,
  5. bariatrična in metabolična kirurgija sta najboljši in najvarnejši obliki zdravljenja bolezenske debelosti in v nadzorovanih okoliščinah nudita  izjemno dobre dolgotrajne rezultate zdravljenja.

V Sloveniji letno operiramo 260 bolnikov z bolezensko debelostjo, obravnavamo pa jih veliko več, predvsem z drugimi tehnikami podpornega zdravljenja.

Povprečna izguba telesne teže eno leto po operaciji je 50 kilogramov, kar pomeni, da večina bolnikov izgubi z debelostjo povezane bolezni ali pa se njihovo stanje pomembno izboljša. Kirurški poseg je del multidisciplinarne obravnave po načelu pospešenega okrevanja, v kateri sodelujejo zdravniki različnih specialnosti: endokrinolog, anestezist, pulmolog, nevrofiziolog, kardiolog, psiholog, gastroenterolog, psihiater. Samo takšna obravnava pomeni uspešno dolgotrajno zdravljenje.

Debelost je v razvitem svetu najpogostejša kronična presnovna bolezen. Za kajenjem je drugi najpomembnejši preprečljivi vzrok za povečano obolevnost in umrljivost. V Sloveniji je debelost v porastu zaradi nezdravega načina življenja in tudi zaradi prekomernega uživanja sladkih pijač. Največji porast debelosti beležimo v adolescentni populaciji, kjer so podatki zaskrbljujoči.

V Sloveniji je več kot 140 000 oseb s sladkorno boleznijo tipa 2. Gre za kronično neozdravljivo bolezen, ki ne samo da stane, ampak bolniku izrazito zmanjša kakovost življenja ter je povezana s številnimi zapleti.

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje spodbudno kaže, da se povečuje delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in ki redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače. Kljub temu se v Sloveniji v povprečju vsak drugi odrasli prebivalec prehranjuje nezdravo in z manj zdravju koristnimi živili, kar poleg spremenjenega, sedentarnega življenjskega stila vodi v debelost.

 


 

BV_CerfOznake_EN15224_B