Facebook Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 

CEPLJENJE

 
  Na Kliniki za nuklearno medicino uvedli najučinkovitejšo preiskavo za diagnostično opredelitev nevroendokrinih tumorjev 24.10.2018

Najučinkovitejša molekularna slikovna diagnostika nevroendokrinih tumorjev je od oktobra dostopna tudi v UKC LJubljana. Na Kliniki za nuklearno medicino so nedavno prvič v Sloveniji izvedli preiskavo PET/CT z uporabo z galijem-68 (68Ga) označenega analoga somatostatina ([68Ga]Ga-DOTA-TATE).

Namenjena je ugotavljanju prisotnosti in razširjenosti nevroendokrinih tumorjev ter za spremljanje učinkovitosti zdravljenja obolelih.

Preiskava PET/CT z [68Ga]Ga-DOTA-TATE ima pomembno višjo občutljivost kot vse doslej uporabljene diagnostične preiskave, to zahtevno preiskavo pa je bilo doslej moč opraviti le v redkih centrih v tujini. Preiskava temelji na tehnološko zahtevnem postopku z uporabo napredne analitske tehnologije, ki omogoča ustrezno kakovost radioaktivnega zdravila [68Ga]Ga-DOTA-TATE za klinično uporabo. Z uvedbo preiskave PET/CT z [68Ga]Ga-DOTA-TATE napotitve v tujino niso več potrebne, bolnikom in napotnim zdravnikom je najboljša preiskava za diagnostično opredelitev nevroendokrinih tumorjev dostopna v Sloveniji.

Katji_Zaletel.jpg

 

 

 

 

 

"Izjemno me veseli, da lahko tudi v Sloveniji bolniki dostopajo do te najsodobnejše metode," je v čestitko ekipi Klinike za nuklearno medicino zapisal minister za zdravje Samo Fakin.