Linkedln Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 
  Odprtje Oddelka za epidemije v Bolnici dr. Petra Držaja UKC Ljubljana 8.1.2019

Tudi letošnjega januarja - v času gripe in ostalih virusnih ter respiratornih obolenj, predvidoma za tri mesece odpiramo Oddelek za epidemije v drugem nadstropju Bolnice dr. Petra Držaja UKC Ljubljana. V ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru trenutno beležimo rahel porast okužb dihal. Za zdaj smo izdali najnižjo stopnjo opozoril za obiskovalce, kar pomeni, da smo omejili obiske pri pacientih na eno zdravo osebo ob poostrenih higienskih ukrepih. Glede na izkušnje preteklih let pa bo največ tovrstnih okužb v drugi polovici januarja in februarja. Zato priporočamo previdnost, poostrene higienske ukrepe, pozorni pa bodite tudi na opozorila UKC Ljubljana. Ekipa zdravstvenih delavcev, ki bo v naslednjih tednih in mesecih na začasnem Oddelku za epidemije skrbela za bolnike, je že pripravljena. Oddelek uradno odpiramo ta četrtek, 10. januarja.

Za vzpostavitev takega oddelka je potrebno veliko zaposlenih z izkušnjami, ogromno sodelovanja in razumevanja. Na oddelku se zdravijo težki bolniki, ki potrebujejo vrhunsko nego, dobro opremo in visoko strokoven kader, kar nam je skupaj ob izdatni pomoči vodstva UKC Ljubljana, ostalih služb (nabavna služba, prevozi, tehnično vzdrževalne službe…) tudi uspelo zagotoviti.  Kadrovska zasedba Oddelka za epidemije je zelo pestra: zdravnik, vodja oddelka iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, zdravniki specialisti iz Interne klinike in Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja in specializanti. Na oddelku so vedno prisotni štirje zdravniki.

Nadzorna zdravnica oddelka, ki trenutno šteje  20 postelj, je mag. Tadeja Kotar, dr. med.; nadzorna medicinska sestra oddelka  je letos Alma Kocijan, mag. zdr. nege. Za organizacijo in koordinacijo oddelka pa že osmo leto skrbi Mateja Klep Breskvar, viš. strok sod., ob pomoči  Eduarda Madarasa, org. dela.

Kot je povedala nadzorna zdravnica oddelka, mag. Tadeja Kotar, dr. med., se tudi v UKC Ljubljana število bolnikov z respiratornimi obolenji počasi povečuje, podobno kot vsako sezono. »Največ pacientov pričakujemo v drugi polovici januarja in na to smo pripravljeni. Ponovno opozarjamo, upoštevajte higieno kašlja, dosledno umivajte in razkužujte roke. Prav tako svetujemo, da ne vozite naokoli majhnih otrok, svetujemo čim več gibanja na svežem zraku in čim manj v majhnih, zaprtih prostorih. Za vse, ki boste obiskovali svoje bližnje v UKC Ljubljana pa velja opozorilo, da upoštevate navodila, ki trenutno veljajo. Pacienta lahko obišče ena zdrava oseba, ob poostrenih higienskih ukrepih,« dodaja mag. Tadeja Kotar, dr. med..

»Za paciente bo letos skrbelo 30 zaposlenih,« pravi mag. Alma Kocijan, nadzorna medicinska sestra, »letos je negovalni kader iz negovalne bolnišnice. Vse medicinske sestre ter ostali zdravstveni delavci so za to delo visoko usposobljeni, motivirani in z visokim čutom za pacienta.«

Koordinatorica Oddelka za epidemije,Mateja Klep Breskvar, viš. strok. sod., že osmo leto skrbi za oddelek, ki se je v preteklosti izkazal kot odlična podpora Internistični prvi pomoči in Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja. »Vsako leto pri pripravi oddelka sodelujejo vse klinike v okviru UKC Ljubljana, ki pomagajo predvsem z opremo. Za začasni oddelek skrbi tudi komercialna služba, ki nam pomaga pri nabavi opreme, z nami sodelujejo Oskrbovalne službe. Da vse poteka gladko, pomaga tudi dobra koordinacija med nami in lekarno, v tesnem  sodelovanju s Kliničnim inštitutom za radiologijo in laboratorijem,« pravi Mateja Klep Breskvar koordinatorica oddelka: »Prostore smo že pripravili,  zagotovili postelje, vzpostavili mrežo za prehrano, čiščenje. Prav tako so narejeni prvi razporedi ekip. Če pa bo izbruhnila epidemija gripe, pa imamo v UKC Ljubljana pripravljen pandemski načrt, ki predvideva lokacije, operemo in kadre za primer hujšega izbruha respiratornih okužb.«

Pri delu s pacienti Oddelku za epidemije pomagajo tudi: Inštitut za medicinsko rehabilitacijo, Oskrbovalne službe, Lekarna UKC Ljubljana v Bolnici dr. Petra Držaja, Klinični inštitut za radiologijo. Lani se je na oddelku zdravilo 210 pacientov.

Služba za odnose z javnostmi

                                                                                                                                                         

 

BV_CerfOznake_EN15224_B