Linkedln Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 
  Obvestilo o stanju gripe in respiratornih okužbah v UKC Ljubljana 12.2.2019

V UKC Ljubljana smo za obdobje gripe in ostalih respiratornih obolenj 10. januarja odprli Oddelek za epidemije v drugem nadstropju Bolnice dr. Petra Držaja UKC Ljubljana. Zaradi pravočasnega ukrepanja redno spremljamo stanje gripe in drugih respiratornih okužb. Ker se je število bolnikov, okuženih z gripo ali pa  respiratornimi virusi konec januarja izrazito povečalo, se od 1. februarja dalje redno sestaja Skupina za epidemične razmere v UKC Ljubljana in sproti sprejema ukrepe za obvladovanje situacije. Število pojavov gripe je letos večje glede na pretekla leta, tudi oblika gripe je hujša.

Na prvem sestanku za epidemične razmere v UKC Ljubljana, 1. 2. 2019, je bila skupina seznanjena, da v letošnjem letu beležimo že bistveno več obolelih. Do 1. 2. 2019 smo v UKC Ljubljana obravnavali 465 bolnikov z dokazano gripo, v istem obdobju lanskega leta približno 170, v istem obdobju 2017 pa 135. Do 12. 2. 2019 smo imeli v UKC Ljubljana hospitaliziranih že 716 bolnikov, v lanskem letu pa skupno 528 hospitaliziranih bolnikov. Aktivirali smo pandemski načrt UKC Ljubljana, zagotovili večje število postelj (48 dodatnih postelj na račun epidemije v Bolnici dr. Petra držaja in po ostalih klinikah UKC Ljubljana), izdali popolno prepoved obiskov.

V zadnjem tednu opažamo, da so razmere glede gripe stabilnejše, število primerov ne narašča. Težavo glede zagotavljanja prostorskih in kadrovskih kapacitet ter dodatne opreme pa predstavljajo bolniki, ki zaradi gripe in respiratornih okužb potrebujejo daljšo hospitalizacijo in bolniki, ki zaradi zapletov potrebujejo intenzivno zdravljenje.

»Čeprav trenutno število gripe ne narašča, je breme za UKC LJ vedno večje. Gre namreč za zelo zahtevne bolnike, ki potrebujejo daljše intenzivno zdravljenje in hospitalizacijo,« pojasnjuje prof. dr. Bojana Beovič, namestnica predstojnice Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja: »Letošnji tip gripe je nevaren, saj za gripo hudo obolevajo tudi mlajši in zdravi. Tudi pri njih gripa namreč lahko povzroči težko stanje, zaradi katerega je potrebna daljša hospitalizacija in intenzivno zdravljenje.«

 

BV_CerfOznake_EN15224_B