Linkedln Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 
  Mali Gaj prvi potnik v novem inkubatorju 27.1.2020

Otrok, ki se jim preveč mudi na svet, je veliko – v svetovnem merilu je vsak deseti otrok rojen prezgodaj, kar samo v Evropi pomeni pol milijona nedonošenčkov vsako leto. V Sloveniji se lahko pohvalimo z nizko stopnjo prezgodnjega poroda, le okrog 6,5 %, a se vsako leto rodi več kot 1400 nedonošenčkov. Njihovo število se tako pri nas kot po svetu kljub napredku medicine – ali pa prav zaradi njega – ne manjša. V večini primerov še vedno ne poznamo razloga za prezgodnji pričetek poroda in ga zato ne moremo preprečiti. Obenem današnje znanje in tehnologija dajeta možnost zanositve tudi tistim, ki jim zaradi kronične bolezni ali neplodnosti ne bi bilo dano materinstvo, a jih življenjsko ogrožajo kasni tedni nosečnosti, zato je potrebno porod sprožiti prezgodaj. Čeprav je zelo prezgodnje rojstvo najpomembnejši razlog za umrljivost dojenčkov, pa se meja za varno preživetje spušča – in danes lahko damo upanje na zdravega otroka tudi staršem, ki se jim rodi nedonošenček več kot tri mesece prezgodaj. Takih komaj za dlan “majhnih”, ki ob rojstvu tehtajo manj kot kilogram, se v Sloveniji vsako leto rodi skoraj sto. Vsak od njih je svoja zgodba, vsak bije skupaj s starši in medicinskim osebjem boj za preživetje, za zdravo, ustvarjalno in zadovoljno življenje.

C&A_inkubator_Gaj.jpeg


Nedonošenčki vsaj nekaj dni ali tednov, nekateri pa celo mesecev, potrebujejo podporo aparatov in za tako posebno nego visoko specializiranega medicinskega osebja. Za varen vstop v življenje so pomembne že prve minute po rojstvu, ko želimo prehod iz zavetja mamine maternice v inkubator na intenzivnem oddelku narediti čim manj stresen in za otroka moteč. Zato je poseben transportni inkubator nepogrešljiv: poleg zagotavljanja stalne temperature v notranjosti (okrog 37° C) in preprečevanja izgube toplote v okolje s pomočjo dvojnih sten ga mora odlikovati tudi preglednost in dostopnost do otroka z vseh strani, pa tudi lahkost, dobra vodljivost in zaščita pred tresljaji ob poti preko neravnih površin. S pomočjo vgrajenih monitorjev in tipal pa mora omogočiti nadzor nad vitalnimi znaki novorojenčka in stalno uravnavanje vsebnosti kisika v notranjosti. Vse to nudi inkubator za znotrajbolnišnični transport Incu Arch japonskega proizvajalca Atom, ki smo ga prejeli kot darilo fondacije C&A in je nadomestil že pred več kot enim letom odpisanega 34 let starega “predhodnika”. V “atomčku”, kot ga že ljubkovalno poimenujemo, je bil kot prvi na našo “intenzivno” varno in na toplem pripeljan nedonošenček Gaj. Za njim bo dobrobiti tega inkubatorja letno deležnih vsaj še 300 drobcenih dojenčkov.


Fondacija C&A, ki med svoje vrednote visoko uvršča pomoč najšibkejšim, svojo podporo malim bitjem ob vstopu v življenje letos namenja že četrtič - z njihovo pomočjo smo v preteklih letih nabavili že najsodobnejši respirator, monitor ter aparat za manj invazivno podporo dihanju. Zato jim v imenu medicinskega osebja porodnišnice, zlasti pa novorojenčkov in njihovih staršev izrekamo globoko zahvalo in spoštovanje.

dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., vodja Službe za neonatologijo Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana; 23. januar 2020
 

BV_CerfOznake_EN15224_B