Linkedln Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 
  Preprečevanje gripe - kaj lahko storimo sami? 28.1.2020

Smernice za preprečevanje gripe
Najboljši način preprečevanja sezonske gripe je, da se vsako leto cepimo, vendar lahko tudi dobre higienske navade, kot sta pokrivanje ust in uporaba robčkov za enkratno uporabo v primeru kašlja in umivanje rok, pomagajo ustaviti širjenje mikrobov in preprečijo okužbe dihal, kot je gripa. Spodnji nasveti vam bodo pomagali , da zaščitite sebe in druge pred gripo ter preprečite širjenje mikrobov.

1. Cepite se

Cepivo proti sezonski gripi ščiti pred virusi gripe, za katere raziskave kažejo, da bodo najpogostejši v prihodnji sezoni.

2. Izogibajte se tesnemu stiku

Izogibajte se tesnih stikov z bolnimi ljudmi. Kadar ste bolni, se oddaljite od drugih vsaj 1,5 m, da jih zaščitite pred obolevanjem.

3. Ostanite doma, ko ste bolni

Če je mogoče, ostanite doma, ko ste bolni. To bo pomagalo preprečiti širjenje vaše bolezni na druge.

4. Pokrijte usta in nos

Ko kašljate ali kihate, pokrijte usta in nos z robčkom za enkratno uporabo, ki ga takoj nato odvržete v smeti. Tako lahko preprečite širjenje virusov na ljudi okoli vas. Gripa in druge resne bolezni dihal, kot so respiratorni sincicijski virus (RSV), oslovski kašelj in hud akutni respiratorni sindrom (SARS) se širijo s kašljem, kihanjem ali nečistimi rokami.

5. Umivajte roke
Pogosto umivanje rok s tekočim milom pomaga zaščititi pred mikrobi. Če milo in voda nista na voljo, uporabite razkužilo za roke na osnovi alkohola

6. Izogibajte se dotikanja oči, nosu ali ust

Klice se pogosto širijo, ko se človek dotakne nečesa, kar je onesnaženo z bacili, nato pa se dotakne svojih oči, nosu ali ust.

7. Negujte dobre higienske navade
Očistite površine, ki se jih pogosto dotikate, doma, v službi ali šoli, zlasti kadar je nekdo bolan. Veliko spite, bodite telesno aktivni, obvladujte stres, pijte veliko tekočine in jejte hranljivo hrano.

Preprečevanje gripe na delovnem mestu in v šoli

V šoli
· Pozanimajte se o načrtih, ki jih ima otrokova šola, če pride do izbruha gripe ali druge bolezni.
· Prepričajte se, da otrokova šola čisti in razkužuje predmete in površine, ki so v pogosti rabi, ter da zagotavljajo dobro oskrbo s tekočim milom in papirnatimi brisačkami.


V službi
· Pozanimajte se o načrtih svojega delodajalca, če se pojavi izbruh gripe ali druge bolezni, ter o tem, ali nudi cepljenje proti gripi.
· Redno čistite predmete in površine, ki se jih zaposleni pogosto dotikajo, vključno z kljukami, tipkovnicami in telefoni, da boste odstranili mikrobe.
· Poskrbite, da imate na vašem delovnem mestu zadostno zalogo robčkov, tekočega mila, papirnatih brisač, razkužilnih robčkov ali razkužil za roke..
· Uvedite druge v svoje delo, da vas lahko nadomeščajo, če sami ali vaš družinski član zboli in boste morali ostati doma.
· Če se med delom začnete počutiti slabo, pojdite domov čim prej.

Pripravljeno s pomočjo izhodišč CDC https://www.cdc.gov/flu/prevent/actions-prevent-flu.htm in preverjeno s strani Službe za preprečevanje in omejevanje bolnišničnih okužb UKC Ljubljana

BV_CerfOznake_EN15224_B