Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 
  (KORONAVIRUS) Operativni sestanek z direktorji bolnišnic 26.2.2020

Spoštovani!

V primeru, da imate vročino ≥38°C in kašljate ter ste bili v zadnjih 14 dneh na območjih, kjer je prisoten koronavirus oz. ste bili v stiku z ljudmi iz teh območij, prosimo, da ostanete doma in najprej pokličete v ambulanto svojega osebnega zdravnika oz. v sprejemno ambulanto enote vašega zdravstvenega doma, kjer boste dobili nadaljnja navodila.

Ob prihodu v zdravstveno ustanovo si nujno namestite kirurško masko, ki se nahaja na informacijskem pultu pri informatorju. Opozorite ga, da potrebujete pregled v izolacijskem prostoru, kamor vas bodo pospremili zaposleni zdravstvene ustanove.

Za dodatne informacije je dostopen epidemiolog NIJZ na telefonski številki 031 646 617 vsak dan med 9. in 17. uro. 

ZADNJE INFORMACIJE 26. 2. 2020

VIR: Ministrstvo za zdravje

Bolnišnice so pripravljena tako na prvi potrjen primer okužbe kot na morebitni prvi val okuženih oseb. Javnost bomo ob potrditvi okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 v Sloveniji nemudoma obvestili. Zato javnost pozivamo, naj se zanaša na informacije uradnih institucij in ne na druge vire kot npr. družbene medije.

Na izjavi po operativnem sestanku predstavnikov Ministrstva za zdravje so sodelovali vodja sektorja za sistem nujne medicinske pomoči in katastrofne medicine na Ministrstvu za zdravja Darko Čander, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc, strokovna direktorica Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica Dunja Savnik Winkler in direktor UKC Maribor prof. dr. Vojko Flis.

Čander je povedal, da je sestanek dal marsikateri odgovor glede pripravljenosti bolnišnic, predvsem o pripravljenosti na prvi val morebitnih okuženih oseb. Kot je izpostavila doc. dr. Tatjana Lejko iz UKC Ljubljana je današnji sestanek jasno pokazal, da se vse bolnišnice resno pripravljajo na možne krizne razmere. "Tako da panika med prebivalstvom ni na mestu," je dodala doc. dr. Lejko Zupanc.

Poleg tega je Čander poudaril, da lahko na osnovi današnjih poročil (podatkov) bolnišnic o njihovi pripravljenosti zagotovimo, da smo pripravljeni na prvi val morebitnih okužb. Dogovorjeno pa je tudi ukrepanje ob morebitnem stopnjevanju ukrepov.

Na Ministrstvu za zdravje že deluje koordinacijska skupina, ki bo centralizirala komunikacijo in bila v stalnem stiku tako z bolnišnicami kot z ostalimi izvajalci, ki bi lahko v prihodnje obravnavali okuženega. Del te redne komunikacije bo petkovo srečanje s predstavniki zdravstvenih domov, ki bo potekalo v prostorih Ministrstva za zdravje. Na srečanju se bodo dogovorili o natančnih protokolih dela.

Savnik Winkler je na izjavi povedala, da so v bolnišnici Nova Gorica pripravljeni na morebitni prvi potrjen primer okužbe. Poleg tega so v stalnem stiku z dežurnim epidemiologom in redno sodelujejo z zdravstvenim domom. V koordinacijo na lokalni ravni se je vključila tudi območna civilna zaščita, ki je za povečane potrebe urgentnega centra pripravila dodatno delovišče v vzpostavitvijo šotora na ploščadi, neposredno pred urgentnim centrom, kjer bodo izvajali triažo in pregledovalnico. Dobili bodo tudi nekaj dodatne zaščitne osebne varovalne opreme iz blagovnih rezerv. Sicer pa imajo v bolnišnici pripravljene večfazne načrte. Dogovorjeno je, da bodo prvega morebitnega okuženega pacienta prepeljali na Infekcijsko kliniko v Ljubljani. V primeru večjega števila potrjenih primerov pa bodo uporabili domače kapacitete.

Prav tako preigravajo več različnih scenarijev tudi v UKC Ljubljana, je povedala doc. dr. Lejko Zupanc. Z jutrišnjim dnem bodo na UKC Ljubljana preventivno omejili obiske, poostrili dostop do kliničnega centra in uvedli triažo na urgenci. Na ta način se bodo poskušali obvarovati pred nenadzorovanim vstopom okuženega bolnika. Obenem pa je Klinika za infekcijske že pripravljena na takojšen sprejem bolnika.

Na morebiten potrjen primer okužbe pa je pripravljen tudi UKC Maribor.

BV_CerfOznake_EN15224_B