Anyflip Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 
  Pogosta vprašanja in odgovori: Nosečnost v času epidemije 20.3.2020

GINEKOLOŠKA KLINIKA
Šlajmerjeva 3, 1525 Ljubljana
Telefon (tajništvo): +386 (0)1 522 6200

POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI - NOSEČNOST

• Sem noseča in naročena na pregled v ambulanto v Porodnišnici Ljubljana. Ali ambulante delajo normalno?
Ambulante zaenkrat delujejo normalno. V primeru omejitve dela v ambulantah vas bomo pravočasno obvestili o spremembi termina. Če imate znake prehladnega obolenja, ne hodite na pregled v porodnišnico, ampak pokličite na tel. 01/522-61-10 ali 01/522-61-69, med 8 in 12 uro da se bomo z vami pogovorili o najboljši rešitvi.


• Sem noseča in bi rada prišla roditi v vašo ustanovo. Kakšne so omejitve?
Oskrba porodnic poteka nemoteno. V primeru, da se je pri vas porod začel in kažete znake prehladnega obolenja, nas o vašem prihodu, predhodno obvestite na tel. 01/522-61-11. Prisotnost partnerja ali drugega spremljevalca ob porodu je do nadaljnjega prepovedana.

Partnerji, ki prihajajo po porodnice in novorojenčke za odhod domov, počakajo pred vhodom porodnišnice. Svetujemo, da porodnice s seboj k porodu prinesejo oblačila (zase in za novorojenčka), v katerih bodo odšli domov.

Zdravstveno osebje bo v tem primeru pomagalo porodnici pri transportu otroka in osebnih stvari do izhoda porodnišnice.


• Ali bom imela vse redne preglede?
Trudili se bomo opraviti vse predvidene preglede v nosečnosti, morda bo razmak med njimi večji kot običajno, ne moremo pa vam zagotoviti vseh pregledov pri izbranem ginekologu. Dobili boste vse potrebne napotnice za presejalne teste in laboratorijske preiskave.


• Kam se lahko naročim na ultrazvočni pregled z meritvijo nuhalne svetline (NS)?
Meritve NS se opravljajo nemoteno naprej pri izvajalcih, ki imajo licenco FMF in so zdravi. Ginekologi iz vseh ravni lahko pošiljajo nosečnice k izvajalcu z licenco, tudi nosečnice med 35.- 37. letom starosti, ki pa za pregled potrebujejo napotnico.
Seznam ginekologov z licenco je dostopen na uradni strani FMF:
https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT-specialist ali v brskalnik vpišite „fetal medicine foundation list of doctors# in kliknite na Slovenijo.


• Ali načrtovanje in vodenje poroda v času epidemije z novim korona virusom poteka kako drugače?
COVID-19 ne vpliva na način poroda.


• Imam okužbo z novim korona virusom in bom rodila. Katere vrste lajšanja obporodne bolečine so na razpolago ob porodu?
Ob okužbi s korona virusom je kontraindicirana uporaba maske z dušikovim oksidulom (N2O) - smejalnim plinom. Ostale vrste analgezije (epiduralna analgezija, analgezija z remifentanilom – Ultiva in drugo) so možne, ob povišani telesni temperaturi pa epiduralna analgezija in regionalna (spinalna) anestezija nista mogoči (sta kontraindicirani).


• Sem noseča in imam blage prehladne znake. Kaj naj naredim?
Po do sedaj znanih podatkih o COVID-19 nosečnice niso bolj ogrožene od splošne populacije, je pa potrebna posebna pozornost pri nosečnicah s pridruženimi boleznimi. Trenutno ni podatkov o smrti nosečnic zaradi COVID-19. Bolezen pri nosečnicah običajno poteka z znaki blage gripe/prehlada, predvsem s kašljem, vročino in kratko sapo. V primeru prehladnih znakov se posvetujte z izbranim družinskim zdravnikom.


• Sem noseča in imam bolečine v spodnjem delu trebuha. Pojavila se je tudi vaginalna krvavitev. Kaj naj naredim?
Če ste noseči manj kot 22 tednov, pokličite na ginekološko urgenco, tel.: 01/522 25-15, da se bosta z dežurnim zdravnikom dogovorila, kako ukrepati. Prejeli boste nadaljnja navodila.
Če ste noseči več kot 22 tednov in nimate znakov prehladnega obolenja ter vaš izbrani ginekolog ne dela ali nima zamenjave, potem se oglasite v triažni ambulanti Porodnišnice Ljubljana.
V primeru, da imate prehladne znake, nas pred prihodom, prosimo, pokličite na tel.: 01/522 61-11, kjer boste po pogovoru z babico ali zdravnikom dobili nadaljnja navodila.


• Sem noseča. Ali je lahko s plodom kaj narobe, če zbolim za novim korona virusom?
Ni dokazov, da v nosečnosti virus prehaja na plod. Testirali so plodovnico, posteljico, popkovnico, vzeli brise žrela novorojencem in materino mleko okuženih nosečnic, vsi testi so bili negativni na novi korona virus. Trenutno ni dokazov o prenosu prek rodil. Dojenje svetujemo ob upoštevanju vseh higienskih ukrepov.
• Noseča sem več kot 28 tednov. Kako lahko spremljam plodove gibe?
Zloženko za spremljanje plodovega gibanja lahko dobite na tej internetni povezavi (KLIKNI) ali v brskalnik vpišite »štetje plodovih gibov« za pdf zloženko, ki jo je objavil Zdravniški vestnik.


• Sem noseča. Ali zaradi okužbe z novim korona virusom pride do spontanega splava? Ali obstaja možnost za razvojne nepravilnosti pri plodu, ki so posledica okužbe?
Ni podatkov o povečanem tveganju za splav. Trenutno nimamo podatkov o tem, da je prehod virusa na plod v maternici možen, zato je možnost prirojenih napak ploda zaradi virusa malo verjetna.
• Ker se bojim možnosti okužbe v vaši ustanovi, ne želim opraviti predvidenega pregleda v vaši ambulanti.
Zaradi epidemije COVID-19 naj zdrave nosečnice samovoljno ne izpuščajo pregledov, sledijo naj navodilom osebnih in lečečih ginekologov.


• Trenutno prebolevam prehladno obolenje. Kdaj naj se zglasim na kontrolni pregled v nosečnosti?
V primeru akutne okužbe z novim korona virusom v nosečnosti naj se nosečnice držijo uradno objavljenih priporočil. Svetuje se pregled pri ginekologu po končani okužbi. Izbranega ginekologa morate poklicati in se z njim posvetovati in določiti nov datum pregleda, če na že dogovorjenega ne morete.
Če ste naročeni na pregled v ambulanto v Leonišču, pokličite 01 522 9393, kjer se bomo z vami pogovorili in dogovorili za nov datum pregleda.


• Po porodu še vedno izvajate odloženo pretisnjenje popkovnice?
Po trenutnih podatkih je odloženo pretisnjenje popkovnice še vedno priporočljivo. Otroka se obriše in neguje kot običajno.


• Sem po porodu in imam znake prehladnega obolenja. Ali lahko dojim? Moram upoštevati kakšna posebna navodila?
Dojenje svetujemo tudi ob okužbi z novim korona virusom. Do sedaj še ni dokazanega prehoda virusa prek materinega mleka na otroka. Po trenutnih podatkih so koristi dojenja večje od tveganja prenosa, zato svetujemo dojenje. Če nosečnica želi dojiti jo vzpodbujamo, ker pa je zaradi bližnjega kontakta prenos ob dojenju vseeno možen, se lahko odloči tudi drugače.

Ob dojenju so v teh primerih potrebni zaščitni ukrepi:
• Umivanje rok pred dotikanjem otroka, dojk ali črpalke in stekleničk.
• Nošenje obrazne maske med dojenjem.
• Črpalke za črpanje mleka naj bodo samo za lastno uporabo.
• Dosledno upoštevanje čiščenja črpalke po vsaki uporabi.
• Otroka lahko z načrpanim mlekom hrani tudi partner ali druge zdrave osebe.

• Načrtujem porod doma. Kaj moram pri tem upoštevati?
Porod na domu v času epidemije odsvetujemo. Ob okužbi s COVID-19 je potrebno kontinuirano spremljanje nosečnice in ploda zaradi tveganja za poslabšanje plodovega stanja med porodom. Če se zdrava nosečnica vseeno odloči za porod na domu, svetujemo, da vsi udeleženi upoštevajo Strokovne usmeritve za načrtovan porod doma, ki jih je izdalo Ministrstvo za zdravje. PRENESI 


• Imela sem IVF postopek. Po punkciji imam težave (bolečine, vaginalna krvavitev, napihnjen trebuh,…). Kaj naj naredim?
Klinični oddelek za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana je zaradi epidemije zaprt. Za nadaljnje informacije pokličite v urgentno ginekološko ambulanto. tel.: 01 522 2515.


• Imam ginekološke težave (nepravilne krvavitve, bolečino v spodnjem delu trebuha, patološki izcedek iz nožnice, težave v zgodnji nosečnosti-do 20 tedna) in ne vem, kam naj se obrnem?
Za vsa nujna ginekološka stanja se obrnite na ginekološko urgenco. Ta se do nadaljnjega nahaja v pritličju Stare porodnišnice (sicer Klinični oddelek za reprodukcijo), Šlajmerjeva 3. Na ginekološko urgenco lahko tudi pokličete na telefonsko številko 01 522 2515.
Za nenujna ginekološka stanja se obrnite na izbranega ginekologa. Svetujemo vam, da ga pokličete po telefonu in se z njim pogovorite o sledečih postopkih.


• Imam ginekološke težave (nepravilne krvavitve, bolečino v spodnjem delu trebuha, patološki izcedek iz nožnice), a imam sočasno tudi znake prehladnega obolenja. Kam naj se obrnem?
V kolikor imate znake prehladnega obolenja, prosimo ne prihajajte v ginekološko urgentno ambulanto, ampak najprej pokličite na telefonsko številko 01 522 2515, kjer boste po pogovoru z medicinskim osebjem dobili nadaljnja navodila.


• Naročena sem na ginekološki pregled na primarni ravni (popoldanske doplačniške ambulante) v Leonišču. Ali ambulanta deluje?

Ambulanta je do nadaljnjega zaprta. V primeru ginekoloških težav pokličite na telefonsko številko 01 522 9393 ali se obrnite na ginekološko urgenco na telefonsko številko 01 522 2515.


• Zmanjkalo mi je hormonske kontracepcije oz. tablet/pršila za nadomestno hormonsko zdravljenje, izbranega ginekologa imam v Leonišču. Kako naj pridem do omenjenih zdravil?
V primeru, da potrebujete le elektronski recept za kontracepcijo oz. nadomestno hormonsko zdravljenje, pokličite na telefonsko številko 01 522 9393.


• Zamenjati bi morala maternični vložek. Ali lahko menjava počaka?
Menjava materničnega vložka lahko počaka in se izvede po koncu epidemije COVID-19.


• Naročena sem na ambulantno histeroskopijo. Ali se ti posegi še izvajajo?
Ambulanta za histeroskopijo je do nadaljnjega zaprta. Vse bolnice z napotnico stopnje nujnosti »zelo hitro« bodo sprejete preko ginekološke urgence za frakcionirano abrazijo (kiretažo) maternice. Ginekološka urgenca se trenutno nahaja v pritličju Stare porodnišnice (sicer Klinični oddelek za reprodukcijo), Šlajmerjeva 3.


• Naročena sem na transvaginalni ultrazvok. Ali ultrazvočna ambulanta še deluje?
Ultrazvočna ambulanta na Kliničnem oddelku za ginekologijo je do nadaljnjega zaprta. Nov datum za ultrazvočni pregled boste dobili po koncu epidemije COVID-19. V kolikor bi se vaše ginekološke težave v tem času poslabšale, se za pregled zglasite v ginekološki urgentni ambulanti. Ginekološka urgenca se trenutno nahaja v pritličju Stare porodnišnice (sicer Klinični oddelek za reprodukcijo), Šlajmerjeva 3.


• Čakam na ginekološko operacijo. Ginekološke težave so se v tem času poslabšale. Kaj lahko storim?
Elektivne ginekološke operacije so zaradi epidemije COVID-19 odložene. V kolikor so se vaše ginekološke težave poslabšale, se za ginekološki pregled in ponovno oceno nujnosti operacije zglasite na ginekološki urgenci. Ginekološka urgenca se trenutno nahaja v pritličju Stare porodnišnice (sicer Klinični oddelek za reprodukcijo), Šlajmerjeva 3.


• Čakam na ginekološko operacijo zaradi raka rodil. Strah me je, da se bo rak v tem času razširil.
Operacije zaradi raka rodil izvajamo nemoteno kljub epidemiji COVID-19. V kolikor so se težave v tem času poslabšale se obrnite na ginekološko urgenco, telefonska številka (01) 522 2515 oz. pokličite v ambulantno za pripravo na operativni poseg, telefonska številka (01) 522 3954, kjer boste prejeli ustrezna navodila.


• Bila sem na pregledu/zdravljenju na Kliničnem oddelku za ginekologijo. Še vedno nisem prejela izvidov/odpustnice, ki jih/jo nujno rabim. Na koga se lahko obrnem?
Glede medicinske dokumentacije se prosim obrnite na administracijo Kliničnega oddelka za ginekologijo, telefonska številka: (01) 522-6158.


• Naročena sem v specialistično ambulanto v Leonišče s stopnjo nujnosti obravnave »zelo hitro«. Ali ambulanta deluje?
Bolnice, ki so bile naročene v specialistično ambulanto v Leonišče s stopnjo nujnosti obravnave »zelo hitro«, bodo na dan, ko naj bi opravile pregled, pregledane v ta namen določeni ambulanti s strani specialista ginekologije in porodništva, ki je določen za ta dan. Pregleda najverjetneje ne boste mogli opraviti pri ginekologu, h kateremu ste bili naročeni. Prosimo vas za razumevanje.


• Naročena sem v specialistično ambulanto v Leonišče s stopnjo nujnosti obravnave »zelo hitro«, a imam znake prehladnega obolenja?
Če imate znake prehladnega obolenja, prosimo, da na pregled v ambulanto Leonišče ne hodite, ampak se prenaročite za pregled s stopnjo nujnosti obravnave »zelo hitro«, ko bo prehladno obolenje pozdravljeno. Telefonska številka za naročanje je : 01/231- 11- 63; 01/433 - 80 - 27 (vsak delavnik med 8.30 in 15. uro) ali pa se lahko naročite elektronsko na: narocanje.spec.gin.amb@kclj.si


• Naročena sem v specialistično ambulanto v Leonišče s stopnjo nujnosti obravnave »hitro«. Ali ambulanta deluje?
Pregled bolnic s stopnjo nujnosti obravnave »hitro« se trenutno ne izvaja, za nov datum pokličite na telefonsko številko za naročanje: : 01/231 11- 63; 01/433 80 - 27 (vsak delavnik med 8.30 in 15. uro) ali se naročite elektronsko na: narocanje.spec.gin.amb@kclj.si.
V kolikor se je vaše stanje v tem času poslabšalo in na pregled ne morete čakati tako dolgo, se zglasite pri izbranem ginekologu, da ponovno presodi vaše stanje in vam po njegovi presoji spremeni stopnjo nujnosti.


• Naročena sem v specialistično ambulanto v Leonišče s stopnjo nujnosti obravnave »redno«. Ali ambulanta deluje?
Pregled bolnic s stopnjo nujnosti obravnave »redno« se trenutno ne izvaja, za nov datum pokličite na telefonsko številko za naročanje: 01/231- 11- 63; 01/433 - 80 - 27 (vsak delavnik med 8.30 in 15. uro) ali se naročite elektronsko na: narocanje.spec.gin.amb@kclj.si.
V kolikor se je vaše stanje v tem času poslabšalo in na pregled ne morete čakati tako dolgo, se zglasite pri izbranem ginekologu, da ponovno presodi vaše stanje in vam po njegovi presoji spremeni stopnjo nujnosti.


• Naročena sem v specialistično ambulanto v Leonišče na kontrolni pregled. Ali ambulanta deluje?
Kontrolni pregledi bolnic v Leonišču se trenutno ne izvajajo, za nov datum pokličite na telefonsko številko za naročanje: : 01/231- 11- 63; 01/433 - 80 - 27 (vsak delavnik med 8.30 in 15. uro) ali se naročite elektronsko na: narocanje.spec.gin.amb@kclj.si.
V kolikor se je vaše stanje v tem času poslabšalo in na pregled ne morete čakati tako dolgo, se zglasite pri izbranem ginekologu, da ponovno presodi vaše stanje in vam po njegovi presoji spremeni stopnjo nujnosti.


• Naročena sem na ginekološko-onkološki konzilij. Kam in kdaj naj se zglasim za omenjen pregled?
Ginekološko-onkološki konzilij poteka vsak ponedeljek od 9. do 11. ure v Leonišču (Šlajmarjeva ulica 4) v ambulanti 6.

Za dodatne informacije lahko pokličete NUJNO številko SVETOVANJE NOSEČNICAM IN ŽENSKAM Z GINEKOLOŠKIMI TEŽAVAMI
01 522 93 93.