Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 
  Najpogostejša vprašanja glede otrok s kroničnimi boleznimi in COVID-19 24.3.2020

Spoštovani starši,

vsi skupaj smo zaskrbljeni, ko se soočamo s SARS-CoV-2 virusno pandemijo. Zaskrbljenost staršev, ki imate doma otroke s kroničnimi boleznimi pa je verjetno še večja, kar je seveda popolnoma razumljivo.

Zato smo se odločili, da poskušamo odgovoriti na najpogostejša vprašanja, ki se vam zastavljajo glede otrok s kroničnimi boleznimi in COVID-19 boleznijo:

Vprašanje

V1. Ali se otroci s kroničnimi boleznimi hitreje okužijo s SARS-CoV-2 virusom?

Odgovor (O)1. Zaenkrat nimamo dokazov, da se otroci s kroničnimi boleznimi z oslabljeno ali ohranjeno imunostjo, hitreje okužijo z virusom. Do okužbe pride najpogosteje s tesnim, direktnim kontaktom znotraj družine, najverjetneje pa virus “živi” še nekaj časa tudi na predmetih kot so kljuke, ročaji, police ipd. Največkrat se virus prenese s simptomatske osebe, ki smrka, kašlja in kiha, vendar pa tudi okužene osebe brez simptomov lahko prenašajo virus.

V2. Ali pri otrocih s kroničnimi boleznimi COVID-19 bolezen poteka težje?

O2. Jasnih dokazov, da bolezen COVID-19 pri otrocih, ki imajo zaradi bolezni ali zdravil oslabljen imunski sistem, težje poteka nimamo. Vsekakor pa velja, da nekatere druge bolezni, ki jih povzročajo virusi, kot je npr virus gripe potekajo težje in z zapleti prav pri kronično bolnih otrocih. Še več, glede na izkušnje zdravnikov za otroke iz Italije se smatra, da so otroci, ki prejemajo zdravila proti zavrnitvi, celo nekoliko zaščiteni pred najhujšimi zapleti okužbe s korona virusom.

V3. Ali se simptomi pri bolezni COVID-19 razlikujejo pri otrocih, ki imajo kronično bolezen z oslabljeno ali ohranjeno imunostjo, v primerjavi z otroci, ki so zdravi ?

O3. Najpogostejši simptomi COVID-19 bolezni so povišana telesna temperatura, suh kašelj, pekoče grlo. Pogosto imajo otroci tudi prebavno simptomatiko: neješčnost, driska, slabost in bruhanje. Pri otrocih s kroničnimi boleznimi z oslabljeno ali ohranjeno imunostjo se COVID-19 pojavlja s popolnoma enakimi simptomi.

V4. Kaj naredimo, če otrok s kronično boleznijo pride v stik z osebo, ki ima znake možne virusne okužbe?

Če otrok s kronično boleznijo pride v stik z osebo, ki ima znake možne virusne okužbe, so navodila popolnoma enaka navodilom, ki veljajo za zdrave otroke in jih je objavila Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

V5. Kaj naredimo, če otrok s kronično boleznijo pride v stik z osebo, ki ima potrjeno okužbo s SARS-CoV-2 virusom?

O5. Če otrok s kronično boleznijo pride v stik z osebo, ki ima potrjeno okužbo s SARS-CoV-2 virusom, so navodila popolnoma enaka navodilom, ki veljajo za zdrave otroke in jih je objavila Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

V6. Kako znižamo povišano telesno temperature pri otroku, ki je kroničen bolnik in ima lahko COVID-19 bolezen?

O6. Telesno temperaturo, ki je ≥38,5°C, lahko znižujete z antipiretikom paracetamolom v obliki svečk, sirupa ali tablet. Zaradi možne povezave med jemanjem ibuprofena in težjim potekom COVID-19 bolezni smo pri predpisovanju nesteroidnih antirevmatikov (npr. Voltaren, Ketonal, Naklofen, Nalgesin…) posebej previdni.

Pri otrocih z vročinskimi krči telesno temperaturo nad 38°C znižujete s paracetamolom ali metamizolom (Metamizol kapljice) in fizikalnim hlajenjem.

V7. Moj otrok prejema v okviru zdravljenja kronične bolezni biološko zdravilo. Ali naj ga prejema še naprej?

O7. Otroci na redni terapiji z biološkimi zdravili naj v času epidemije nadaljujejo z zdravljenjem. Zaenkrat nimamo nobenih podatkov, da bi bili otroci, ki prejemajo kakršnokoli biološko zdravilo, bolj ogroženi zaradi virusne okužbe. Še več, obstaja možnost, da so otroci, ki prejemajo biološko zdravilo tocilizumab, do neke mere zaščiteni pred boleznijo COVID-19. V primeru visoke temperature in pomembnih težav s strani dihal se naj glede nadaljevanja zdravljenja vsekakor posvetujejo z lečečim specialistom, ki se glede na dosedanji potek in težo kronične bolezni individualno odloči glede nadaljevanja terapije.

COVID 19 delovna skupina na Pediatrični kliniki

BV_CerfOznake_EN15224_B