Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 
  Dr. Tadeja Kotar: 39 oseb hospitaliziranih zaradi COVID-19 25.3.2020

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana je bilo 24. marca hospitaliziranih 39 bolnikov z virusom COVID 19, od tega 31 bolnikov na navadnem oddelku in 8 v intenzivni enoti.

Na Infekcijski kliniki so bolniki v povprečju stari med 60 in 70 let. Čeprav so moški bolj ogroženi, je bila tako najmlajša kot najstarejša bolnica ženska, najmlajša je bila stara 25 let in najstarejša pa 95 let.

Dr. Tadeja Kotar z Infekcijske klinike UKCL pojasnjuje: ”Ob sprejemu pacientov obstajajo dejavniki tveganja na katere smo bolj pozorni in imamo nižji prag za sprejem oziroma za opazovanje. Kadar ocenimo, da bolnik nujno potrebuje zdravljenje zaradi potrebe po kisiku, težkega dihanja ali pričakovanega težjega poteka, takega bolnika sprejmemo. Bolnika namestimo v sobe, večinoma sta v sobi izolirana dva, z isto diagnozo.”

Za pacienta dnevno skrbi zdravnik, sestra in drugo medicinsko osebje. Glede na njegove osnovne bolezni se opravijo dodatne preiskave, s katerimi lažje določijo potek bolezni. “Ves čas želimo biti korak pred potekom bolezni, da bi zgodaj zaznali, kako se bo bolezen razvijala.  Zgodna intubacija in zgodna prepoznava nekega tveganja je pri težkem poteku bolezni izjemno pomembna za odločitev, kako se bo bolnika zdravilo kot tudi za odločitev, kdaj bo šla taka oseba na intenzivno nego in katera zdravila bo potrebovala,” razlaga dr. Kotarjeva.

Do zdaj je na Infekcijski kliniki 10 ljudi že zaključilo zdravljenje. Vseh teh 10 je potrjeno negativnih in so že zaključili tako z zdravljenjem kot s spremljanjem.

Pri tistih, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, je potek daljši. “Zavedati se moramo, da je intenzivno zdravljenje, potreba po intubaciji, intubacija sama in potem odvajanje od aparata izjemno dolgotrajno. Takšne izkušnje imajo v vseh državah od Kitajske do Italije. Govorimo o dolgotrajnih hospitalizacijah od treh do petih tednov v intenzivni enoti,” pravi dr. Kotarjeva,”na našo kliniko smo prvega bolnika sprejeli 20 dnevi, zato zdaj še ne moremo ocenjevati, kako uspešni smo pri zdravljenju. Za zdaj iz intenzivnega oddelka nismo odpustili še nikogar.”

Trenutno imamo na Infekcijski kliniki v intenzivni enoti 20 pripravljenih postelj. “Če se bo ta val povečal, če se bo povečala tudi potreba po ventilaciji, se bo tudi drugod po kliničenem centru pripravljajo postelje, na katerih bo mogoče tudi ventilirati oziroma umetno predihavati,” dodaja dr. Kotarjeva.

Vir: You Tube, Služba za odnose z javnostmi

BV_CerfOznake_EN15224_B