Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 
  Ob prezgodnjem slovesu dr. Franca Planinška 23.6.2020

Franc Planinšek. Franci. Nekateri ljudje preprosto izstopajo s svojo podobo, razmišljanjem, stilom oblačenja, življenjskim slogom, zavzetostjo, znanjem, s pripravljenostjo in iskanjem popolnosti, novosti.

IMG_1147.JPG(Foto: Manuel Hahn)

S Francijem sva se spoznala na začetku moje strokovne poti, ko sem kot študent redno obiskoval oddelek plastične kirurgije v UKC. Franci je bil še specializant kirurgije, ki pa je kazal velik interes za mikrokirurgijo, rekonstrukcije in zdravljenje kompleksnih problemov. Vedno je težil k popolnosti in najboljšemu možnemu rezultatu. Končni cilj ni bil zgolj dober funkcionalni rezultat, pač pa tudi estetski videz.

Spominjam se ga v ambulanti, ko je 90-letni ženici izrezal maligni tumor na obrazu in jo nato po odstranitvi šivov dvignil pred ogledalo, da se je lahko sama prepričala, da je dosežen popoln rezultat brez opaznih sprememb. Bil je človeški, ljudski.

Franci je bil kolegialen, pripravljen vzeti vsako dežurstvo, kljub temu, da jih je sam imel že 17. Njegov dom je bila bolnišnica in njegova razširjena družina sodelavci in pacienti.

Nikoli ne bom pozabil petka popoldan, ki je živ kot včerajšnji dan. Kot specializant sem bil dežuren in na opeklinskem oddelku sem se boril za življenje otroka. Franci je bil v pripravljenosti in se takoj odzval klicu. Skupaj z anesteziologinjo smo otroka oživljali več ur. Pravi karakter in nepopustljivost ekipe sta mu rešila življenje.

Bil je pripravljen priskočiti na pomoč mlajšim in pokazati drobne, a zelo pomembne tehnične rešitve, deliti svoje znanje in kirurške tehnike, ki se jih je učil leta. Bil je odličen predavatelj, ki so si ga poslušalci zapomnili tako po načinu podajanja informacij kot po rezultatih, ki jih je pokazal.

Franci je vedno želel več in bolje. Opravil je magisterij in nadaljeval doktorat. Odlično načrtovan in zahteven projekt, kjer smo skupaj kot ekipa po končanih operacijah v UKC Ljubljana nadaljevali delo in mikrokirurško šivanje drobnih žil v laboratoriju pozno v noč, nas je dodatno povezal. Žal rezultati niso bili objavljeni, toda znanje, izkušnje in povezanost ekipe so ostali pomembni spomini.

Obdobje rekonstruktivne kirurgije v UKC Ljubljana je neizbrisljiv spomin. Z velikim ponosom in vznesenostjo sem imel priložnost sodelovati v skupini prof. Arneža, Darija, Francija. Inštrumentarke Milene. To so bili naporni in zgodovinski časi razcveta rekonstruktivne kirurgije, novih tehnik, reševanja zapletenih primerov in zapletov, mednarodnih obiskov. Bili smo povezani in predani cilju. Franci ekipe ni zaznamoval le s predanim delom in odlično kirurško tehniko, temveč tudi z iskrivimi komentarji, pripombami in šalami, domačo salamo in jabolki in tudi tako lajšal naporne pogoje dela.

Od nekdaj je imel smisel za estetiko, avantgarden način oblačenja in inovativen pristop k reševanju težav. Tudi v rekonstruktivnem delu je iskal estetski rezultat. Šolal se je v tujini in zlasti pri naprednih estetskih kirurgih v Braziliji pridobil znanje, ki ga je pripeljal v Slovenijo in ga tu delil. Tudi sam je objavil več inovativnih metod. Večkrat je poudaril vlogo svojih staršev, ki so odločilno prispevali k njegovi izobrazbi, nakupu tuje strokovne literature, obiskom kongresov in šolanju v tujini. Zato jim je bil vedno hvaležen in enako je pričakoval od vseh, ki so bili deležni tega znanja.

Ko je v svetu rekonstrukcij in zdravljenja opeklin spoznal vse, se je podal na pot estetske kirurgije. V tem svetu je delo kirurgije podobno: s poglobljenim znanjem želimo doseči najboljši rezultat, uporabljamo skrite reze, napredne minimalno invazivne tehnike. Je pa manj timskega dela, sodelovanja, ki posameznikom tudi veliko daje. Svet estetske kirurgije je tudi svet kapitala, konkurence in zavisti, svet zahtevnih pacientov, ki od posega pogosto pričakujejo magične rešitve vseh življenjskih težav. To je naporen svet, ki črpa življenjsko energijo in povzroča nespečnost in skrbi. Veliko daje in veliko jemlje.

Franci je znal z mediji in je bil s provokativnimi izjavami in razmišljanji pogosto v ospredju in udarnih novicah. To ga je zabavalo, a mu hkrati jemalo energijo. Po medijskih zapisih bi pričakovali, da je bil njegov odnos do sodelavcev in UKC slab ali celo sovražen. V resnici ni bilo tako. Kljub temu, da nismo vedno delili povsem enakih pogledov na določene usmeritve in rešitve, je med nami vedno obstajalo spoštovanje in korekten odnos. Če je bilo potrebno, smo vedno poskrbeli za njegove paciente in tudi za njegove učence. Ko je med boleznijo potreboval bolnišnično zdravljenje, se je vedno želel zdraviti na svojem oddelku in bil na plastični kirurgiji vedno iskreno dobrodošel in spoštovan pacient, ki so mu bili vedno na voljo predani sodelavci. To ga je pomirjalo in veselilo.

Franci se je zavedal svoje bolezni in svojih omejitev, bal se je napredovanja bolezni, ki mu je odvzela možnosti izražanja sebe in svojega poslanstva. Kljub vsemu je ohranjal dobro voljo in smisel za humor, pokončno držo.

Pogosto se sprašujem, kako najkoristneje izrabiti čas.
Tako, da pod mikroskopom zašijem drobne žile in omogočim življenje tkivu v novi funkciji in obliki; tako, da mladim kolegom brez tančic odkrijem zanimiv svet kirurgije ali da postavim zadnjo piko na koncu knjige, ki bo morda ljudem vrnila upanje in veselje.
Z modrostjo se zavedam, da koristno izrabljen čas ni edini smisel življenja.
Življenje moramo uravnotežiti s smehom in žalostjo, s skrbmi in veseljem, z delom in zabavo, z lepim in grdim, z dobrim in slabim. Le tako lahko rastemo.
In ko smo dovolj veliki, spoznamo, da na svetu nismo sami in da največje vrednosti in vrednote bivanja nimajo denarne enote. Franci bo vedno del mojega življenja in spominov na delo, ki smo mu predani z vsem srcem.

prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med.

BV_CerfOznake_EN15224_B