Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 
  "Ne želimo povzročati panike, a smo dvignili stopnjo pripravljenosti" 3.7.2020

Ob slabšanju epidemiološke situacije glede okužb z novim koronavirusom se je po več kot mesecu sestala razširjena skupina za epidemijo in dvignila stopnjo pripravljenosti UKC na višjo raven. Za medije sta spregovorila generalni direktor Janez Poklukar in predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc.

Kot je uvodoma povedal generalni direktor, "se ne sme pripetiti, da bi nas epidemija presenetila kot prvi sneg" in dodal: "Z današnjim dnem uvajamo prvi tak ukrep, to je omejitev obiskov za vse paciente, razen za tiste, za katere je to posebej odobreno. Ta trenutek v kliničnem centru z največjimi napori vzpostavljamo dva sistema obravnave pacientov, za tiste brez koronavirusa in tiste z njim. Ker so potrebni veliki infrastrukturni in kadrovski resursi, smo na meji zmogljivosti, iščemo rešitve za naslednje dneve in tedne."

Trenutno je na infekcijski kliniki hospitaliziranih 10 pacientov, število postopno narašča, hkrati pa se je z večjim pritiskom na infekcijsko kliniko povečal tudi pritisk na internistično prvo pomoč v zadnjih dneh, tako zaradi porasta respiratornih infektov kot drugih obolevnosti, ki se v tem času pojavljajo, je pojasnil Poklukar in dodal, da je UKC iz tega razloga bolnišnice v Sloveniji naprosil, da paciente, ki ne potrebujejo nujne obravnave v UKC, sprejmejo tudi oni.

"Ponovno bomo vzpostavili sive točke, ambulante, kjer bodo obravnavani pacienti s sumom na koronavirus, da bomo potencialno večji pritisk lahko uspešno obravnavali. Glede obremenitve urgentnega bloka bomo imeli v ponedeljek sestanek z ZD LJubljana, skupaj bomo skušali najti poti za ljubljansko regijo, da dosežemo način za preprečitev širjenja okužb v čakalnicah. Spet smo se povezali s kapacitetami za paciente s koronavirusom, ki ne morejo v domačo oskrbo, aktivirali telemedicinski center, prvi koraki so storjeni, hkrati pa ohranjamo korak s porastom epidemije v Sloveniji," je še povedal direktor in sklenil: "Tu ne gre za to, da bi povzročali paniko, ampak da sporočimo, da smo pripravljeni in bomo, če bo potrebno, ukrepe tudi stopnjevali."

Infektologi zaposleni s "sezonskimi" obolenji
Doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc je povedala, da se klinični center pripravlja na organizacijo dela, kakršna bo morda trajala malo dlje kot v času epidemije, saj "je očitno, da bomo s koronavirusom kar nekaj časa morali živeti, a ostali bolniki pač ne izginejo in je treba za njih poskrbeti". Kot meni, ustavljanje elektivnih dejavnosti ni več sprejemljivo, bo pa treba delo organizirati tako, da bo nemoteno teklo naprej. Nadaljevala je, da se zavedajo, da je prepoved obiskov zelo nepriljubljen ukrep, a hkrati zelo koristen, saj imamo tako boljši pregled nad tem, kdo dejansko v bolnišnico pride in na ta način preprečimo vstop virusa v ustanovo.

Ko gre za zaposlene, je navedla več težav: smo v obdobju poletnih dopustov in zakonske podlage, s katero bi komurkoli prepovedovali, kdaj in kam odpotuje, ni, ostane le možnot apela, naj razmislijo, kam bodo šli letos počitnikovat. Glede povratka iz držav na rdečem seznamu pa bo treba upoštevati pravila karantene. Zaenkrat po mnenju predstojnice preventivno testiranje ni potrebno, če bo do tega prišlo, pa bodo počeli podobno kot pri prvem valu, torej jih testirali sedmi dan, je dodala in izpostavila težavo, ki jo predstavljajo rizični kontakti, tako na delovnem mestu kot v domačem okolju: "Tisti, ki imajo doma koga v karanteni, morajo ostati tudi sami doma, saj zdravstveni delavec predstavlja veliko grožnjo, če se okuži, posledica tega pa je tudi kadrovska stiska."

Na infekcijski kliniki imajo trenutno največ težav dela z okužbami, ki jih prenašajo klopi, je še dodala doc. dr. Lejko Zupanc: "Imamo mikroepidemijo borelioze, zlasti pri otrocih, imamo veliko primerov klopnega meningoencefalitisa, prvi letošnji primeri so bili kar težki, potrebovali so tudi zdravljenje v intenzivni terapiji. Druge okužbe so pljučnice, nepovezane s koronavirusom, pričakujemo večjo pojavnost legioneloze, v poletnem času se pojavljata tudi leptospiroza, ki lahko povzroči akutno odpoved ledvic, in mišja mrzlica. Tu šo še sepse, kožne okužbe, skratka, slika je pestra."

Dejstvo, da kljub porastu okužb zaenkrat ni pacientov intenzivni negi, in ugibanja, ali je virus zdaj blažji, komentira: "Morda delno to drži, a predvsem gre za to, da je ranljiva populacija resno vzela opozorila in je previdnejša, ko gre za stike. V prvi fazi epidemije so hitro nastale težave v domovih starejših občanov, kjer je populacija najbolj ranljiva, za zdaj upamo, da se to ne bo ponovilo."
 

BV_CerfOznake_EN15224_B