Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 
  Končana prenova Enote za endoskopsko diagnostiko 8.9.2020

Na kliničnem oddelku za gastroenterologijo je z delovanjem začela prenovljena Enota za endoskopsko diagnostiko. Kot sta povedala predstojnik kliničnega oddelka dr. Borut Štabuc, dr. med., in asist. Samo Plut, dr. med., vodja enote, gre za nujno potrebno, a prehodno rešitev v prostorih, ki so v resnično dotrajanem stanju.

DSC_9995.JPG

 "Z današnjo pridobitvijo, ki smo jo realizirali s pomočjo ministrstva, smo pridobili nove kvalitetne prostore, s katerimi bomo še naprej lahko zagotavljali kakovostno, varno in pravočasno obravnavo bolnikov do odprtja nove klinike," pravi direktor UKC Janez Poklukar.

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Poklukar je povedal, da so z novimi endoskopirnicami tudi zaključili uspešen projekt v vrednosti 1,5 milijona evrov, ki so ga realizirali s pomočjo ministrstva za zdravje.

"Glede na iztrošenost celotne infrastrukture je cilj, da v naslednjih petih do desetih letih postavimo novo gastroenterološko kliniko," je dejal. Po njegovih besedah je cilj, da še letos začnejo pripravljati projekt tudi za prenovo dotrajane endoskopirnice za endoskopsko retrogradno holangiopankreatografijo (ERCP) oz. preiskavo, ki omogoča odkrivanje, obenem pa tudi zdravljenje nekaterih bolezni žolčevodov. Na ljubljanski gastro-kliniki namreč opravijo 80 odstotkov vseh ERCP v državi.

Ob tem je Poklukar omenil, da se je v času epidemije covida-19 pomembno zmanjšalo napotovanje bolnikov na obravnave, zato danes ugotavljajo, da čakalne vrste niso praviloma pomembno daljše kot pred epidemijo, z izjemo določenih področij. "Na eni strani ortopedija, kjer gre za demografski problem, po drugi strani dermatologija, ki je bila skupaj z ortopedsko kliniko zaprta v času epidemije. To so ključni razkoraki med tistim, kar ugotavljamo na ostalih čakalnih vrstah," je pojasnil. Prepričan je, da se Slovenci več kot očitno navajajo na življenje s koronavirusom in zaupajo zdravstvu.

Predstojnik kliničnega oddelka za gastroentorologijo Borut Štabuc je izpostavil, da v petih endoskopirnicah vsako leto opravijo okrog 15.000 pregledov. Opravijo okoli 5000 kolonoskopij, 2000 endoskopskih ultrazvokov in preiskav trebušne slinavke ter okrog 8000 gastroskopij. "Ne delamo samo enostavnih gastroskopij kot drugje po Sloveniji, temveč najbolj vrhunske posege, kot so zgodnje zdravljenje rakavih bolnikov oz. raka na debelem črevesu, želodcu in tudi na požiralniku," je dejal.

Spomnil je še, da imajo najsodobnejšo paliativno zdravljenje, kar pomeni, da pri bolnikih z napredovalnim rakom, na primer debelega črevesa, želodca ali tankega črevesa, vstavljajo opornice, da lahko potem prejmejo kemoterapijo. Prav tako na kliniki po njegovih besedah "razrešujejo" zlatenico z vstavljanjem opornic v pankreatične vode, žolčne vode in s tem izboljšujejo kakovost in podaljšujejo življenje teh bolnikov.

DSC_9992.JPG

BV_CerfOznake_EN15224_B