Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 
  S tremi novi CT napravami do 7000 dodatnih preiskav letno 18.9.2020

Klinični Inštitut za radiologijo UKCL (KIR) je 17. septembra uradno  prevzel tri nove CT aparate, ki so bili v osrednjo bolnišnico nameščeni poleti. Dva se nahajata v centralni stavbi, eden v Bolnišnici Petra Držaja.

Nakup aparatov je omogočilo Ministrstvo za zdravje, skupno je bilo kupljenih deset enakih aparatov za vse slovenske bolnišnice, kar je omogočilo nakup aparatov višjega cenovnega razreda za ugodno ceno. Vrednost vseh treh CT je bila 2,9 milijona evrov. UKC Ljubljana je zagotovil sredstva za avtomatske injektorje (47.763,09 €) in za adaptacijo prostorov.

Več o celotnem projektu v celi državi na spletni strani Ministrstva za zdravje:

https://www.gov.si/novice/2020-09-17-prevzem-aparatov-za-racunalnisko-tomografijo-ct-v-univerzitetnem-klinicnem-centru-ljubljana/

DSC_9678.JPG

Na letni ravni bodo lahko v UKC izvedli več kot 7000 dodatnih preiskav, je ocenil predstojnik kliničnega inštituta za radiologijo Dimitrij Kuhelj. Najdaljše čakalne dobe so sicer v UKC Ljubljana za CT srca, tudi več kot 400 dni.

Aparate smo prevzeli ob svetovnem dnevu varnosti pacientov, je izpostavil generalni direktor ljubljanskega UKC Janez Poklukar. "To namreč daje bolnikom v Sloveniji večjo kakovost, varnost in pravočasnost zdravstvenih storitev," je dejal. Spomnil je, da je večina dražjih aparatov v UKC starih deset let ali več. "Če hočemo, da ekipe izvajajo storitve na najvišji strokovni ravni, potem potrebujejo tudi ustrezno opremo," je dodal. Da bi prenovili opremo in s tem sledili razvoju vrhunske stroke, bi potrebovale takšne prevzeme na različnih oddelkih praktično mesečno.

 

Smiljan Mekicar z Ministrstva za zdravje je pojasnil, da bi lahko bila cena posameznega aparata, če bi šlo za posamičen nakup, tudi do 50 odstotkov višja. "Pokazalo se je, da je skupna nabava možna, strokovno utemeljena in ima predvsem tudi močan ekonomski vidik," je dejal. Meni, da je ta nakup primer gospodarne porabe javnega denarja.

V UKC Ljubljana imamo za CT preiskave čakalne dobe, ki se kljub izjemnim prizadevanjem zaposlenih daljšajo. Število preiskav, ki smo jih do sedaj opravili na obstoječih 3 CT aparatih, je podobno številu preiskav, ki so jih kolegi v AKH na Dunaju opravili na šestih CT aparatih. Na novih aparatih bomo poleg ambulantnih bolnikov obravnavali tudi hospitalne kot tudi urgentne bolnike. Aparati bodo omogočili manj stresno delo za osebje, pričakujemo pa tudi krajše čakalne dobe, predvsem pri hospitaliziranih bolnikih. 

Ena izmed najpomembnejših prednosti aparata je njegova hitrost. "Omogoča preiskavo srca v enem utripu in seveda je potem slika lepa, ni artefaktov, ni motenj od bitja srca. Tako lahko pregledamo prsni koš. Otroke, ki so nemirni, je sicer treba dati v anestezijo. Če je aparat hiter, lahko včasih preiskavo naredimo tako hitro, da ni treba dati otroka v anestezijo. S tem veliko prihranimo. Po drugi strani zmanjšamo tudi obsevanje. Obstajajo računalniški sistemi, ki nam omogočajo, da z relativno manjšo dozo naredimo diagnostično uporabno sliko. Lahko pa uporabimo tudi manj kontrastnega sredstva, kar je bolje za ledvice," je naštel.

Ker primerno izobraženega kadra za delo na teh aparatih zaenkrat ni na voljo, bodo sprva delali na teh napravah le en turnus, je pojasnil Kuhelj. Na starejših napravah pa bodo še naprej preiskave izvajali v dveh turnusih, ponoči pa izvajajo tudi nujno zdravstveno varstvo. Pred izbruhom novega koronavirusa so v turnusu na posamezni napravi izvedli do 20 preiskav na dan. Doslej so imeli na inštitutu tri aparate. Enega so zamenjali pred dvema letoma, preostali napravi pa sta stari več kot deset let.

BV_CerfOznake_EN15224_B