Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 
  Maska je postala del običajne opreme tudi za porodnice 15.10.2020

Porodnišnica Ljubljana (uradno Klinični oddelek za perinatologijo Ginekološke Klinike) celoten čas od pojava COVID19 v Sloveniji posluje nemoteno, čeprav je delovanje prilagojeno novim okoliščinam dela. Predstojnik mag. Gorazd Kavšek, dr. med., je pripravil nekaj pojasnil o trenutnem delovanju. 

Porodnica med postopkom sprejema in začetno fazo poroda nosi masko. V aktivni fazi poroda, ko večinoma uporablja tudi masko za lajšanje obporodnih bolečin, ter med zaključno fazo poroda pa masko odstrani. Tudi že v preteklosti (pred korona pandemijo) so porodnice občasno imele maske med porodom (ob znakih oboljenja npr. sezonska gripa, ipd.). Iz zdravstvenega vidika ni objektivnih razlogov, da bi to bil to lahko problem, kvečjemu nasprotno. In tudi dosedaj nismo imeli s tem nikakršnih težav.

Glede psihološkega vidika; doživljanje poroda je intenziven čustveni proces, ki je individualno pogojen z mnogoterimi dejavniki. Če nekoliko poenostavimo; na eni strani so vse okoliščine, ki spodbujajo STRAH, in na drugi strani vsi dejavniki, ki spodbujajo občutek VARNOSTI. Vse, kar vzpodbuja strah, pomeni dodatno psihološko obremenitev in v zvezi s tem je bolj škodljiv dvom v varnost nošenja mask kot dejanska nevarnost. Srčno upam, da v tem negotovem času, ki že sam po sebi vzbuja določeno mero anksioznosti, ne bomo preveč odpirali nepotrebnih dvomov, ki ustvarjajo le še več strahu in negotovosti. 

Trenutno je prisotnost spremljevalca pri porodu dovoljena. K porodu se lahko pridruži, ko je porodnica v porodni sobi in v aktivni fazi poroda. Ves čas prisotnosti mora nositi masko in upoštevati ostale zaščitne ukrepe. Na klic čaka doma ali kjerkoli zunaj porodnišnice.

V porodnišnici Ljubljana je do sedaj rodilo 7 Covid pozitivnih porodnic; 5 jih je rodilo po naravni poti in dve sta imeli opravljen carski rez. V ta namen imamo pripravljen COVID porodni blok, ki je fizično ločen od ostalega porodnega bloka in vsebuje tudi ločeno operacijsko dvorano. Porodi so potekali v popolni zaščitni opremi, vendar brez zapletov. Tudi pri takih porodih se trudimo, da kljub nekoliko drugačnemu režimu (predvsem v smislu zaščitnih oblačil) nudimo porodnici vso potrebno podporo med porodom. Protokol ukrepanja je v porodniškem delu enak kot pri Covid negativni porodnici, razlikuje se v delu zaščitne opreme in logistike zaradi varnosti v smislu preprečevanja prenosa okužbe. Tak porod je zato za osebje izredno zahteven, ker zahteva bistveno več logistike in opreme ter je tako fizično ter psihično za osebje bistveno bolj naporen. Vseh 7 porodnic je imelo normalen poporodni potek in vsi novorojenci so bili skupaj z mamo (med bivanjem pri nas nismo zaznali nobene okužbe pri novorojencih). Zadnjo (po carskem rezu) smo odpustili skupaj z otrokom v dobrem stanju v ponedeljek.

 

BV_CerfOznake_EN15224_B