Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 
  V 10 dneh zagotovili nove zmogljivosti za covidne bolnike 9.11.2020

V osrednji bolnišnici smo v nedeljo, 8. 11., predali v uporabo nove prostore za COVID bolnike. V 10 dneh smo pripravili prostor in namestili vanj 56 postelj, zmogljivosti pa bo mogoče na tej lokaciji razširiti tako, da bo mogoče sprejeti do 100 bolnikov, je povedal generalni direktor UKC Janez Poklukar.

Ureditev prostorov za covidne bolnike v desetih dneh je po njegovih besedah nov presežek in odraža trenutni položaj, v katerem so se znašli. Na novi lokaciji v bolnišnici bo zagotovljena vsa prehrana, čiščenje, zbiranje odpadkov na primeren način in logistika. Če se bo komu od bolnikov zdravstveno stanje namreč poslabšalo in bo potreboval intenzivno zdravljenje, bo slednje mogoče nadaljevati že tu, je pojasnil.

Poleg tega so na novi lokaciji vse napeljave, kisik, prezračevaje, tako da gre po njegovi oceni s tega vidika za najbolj optimalno rešitev za Ljubljano in Slovenijo sploh.

Zdaj sta v novih prostorih dve coni, v načrtu pa je izdelava skupno šestih con za covidne bolnike. Še štiri bodo odpirali postopno. V vsako od con bo mogoče namestiti 25 bolnikov, je povedal.

Zahvalil se je izvajalcem, ki so na lokaciji delali 16 ur dnevno, Gospodarskemu razstavišču in Mestni občini Ljubljana, Slovenski vojski, Civilni zaščiti in celotni ekipi Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. "UKC še ni imel tako dobre ekipe, kot jo ima danes," je poudaril.

Zdaj po njegovih besedah ni čas za malodušje, ampak za pozitivno energijo. "Sporočilo današnjega dne je, da skupaj zmoremo in da moramo širiti pozitivno energijo," je povabil.

V UKC po njegovih besedah vidijo dodano vrednost v izhodni strategiji, saj se bo treba po doseženem vrhu epidemije covida-19 vrniti v običajne tirnice in zagotoviti vsem prebivalcem, ki bodo to potrebovali, ustrezne storitve in tudi krajše čakalne vrste.

Zaposleni v UKC so po njegovih besedah 12 let čakali, da dokončajo nove prostore. Glede na vizijo UKC bodo na tej lokaciji po koncu epidemije postavili 44 enot intenzivne terapije in štiri operacijske dvorane.

Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je povedala, da so trenutno zasedene vse postelje, ki so namenjene covidnim bolnikom, minimalna rezerva je še v intenzivnih posteljah. Zdravstveno osebje si po njenih zagotovilih prizadeva, da gredo bolniki domov, ko je čas za to.

Kader v bolnišnici, ki dela preko običajnih obremenitev, je že utrujen. Vendar je prepričana, da bodo zdravstveni delavci dali vse od sebe in poskrbeli za bolnike, tako da noben ne bo ostal brez ustrezne oskrbe. Potrebe po zdravstveni obravnavi bolnikov s covidom-19 se bodo sicer po njeni oceni v naslednjih dneh še povečevale, tako da v prihodnjem tednu pričakuje podobno stanje kot v zadnjih dneh.

V bolnišnici po navedbah strokovne direktorice UKC Jadranke Buturović Ponikvar potrebujejo vrhunske kadre. Potrebno je sodelovanje slehernega, vsi se med seboj povezujejo, delujejo konstruktivno. Pomanjkanje kadra pa rešujejo s prerazporejanjem z različnih oddelkov na te nove oddelke za covidne bolnike, je pojasnila.

BV_CerfOznake_EN15224_B