Anyflip Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 
  Zapustila nas je pionirka otroške srčne kirurgije Jolanda Jezernik 4.2.2021

Jolanda Jezernik Leskovšek je bila ključna oseba pri utemeljitvi in razvoju otroške srčne kirurgije v Sloveniji. Od leta 1976 so po njeni zaslugi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana kot prvi v takratni Jugoslaviji začeli kirurško zdraviti zapletene srčne napake že pri novorojenčkih in dojenčkih za vso takratno skupno državo. 

JEZERNIK_OP_1990___(3).JPG

Jolanda Jezernik Leskovšek je bila rojena 13. januarja 1933 in zaključila študij medicine 14. junija 1957 ter nato 5. maja 1959 z odličnim uspehom opravila strokovni izpit. V osrednji slovenski bolnišnici je bila zaposlena od 1960, od leta 1964 kot srčna kirurginja na Kliniki za kirurgijo srca in ožilja. Fakultetni svet Medicinske fakultete jo je izvolil v naziv Docent kirurgije 20. 5. 1976. 

Na strokovnih izpopolnjevanjih v tujini je preučevala metode zaščite srčne mišice pri operativnih posegih z daljšimi anoksičnimi zastoji srca in leta 1975 pri nas uvedla modificirano kemično kardioplegijo po intenzivnem izpopolnjevanju v ameriških srčnih centrih v Clevelandu in Bostonu. Leta 1980 je v domače okolje prenesla postopke perfuzije in hipotermije za otroke v prvem letu življenja in začela z zdravljenjem zapletenih prirojenih srčnih napak najmlajših otrok, zaradi česar je prejela leta 2010 državno odlikovanje red za zasluge. 

Od leta 1987 do upokojitve leta 1992 je vodila Kliniko za kirurgijo srca in ožilja.