Anyflip Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 
  Slovo pionirke in matere sodobne endokrinologije v Sloveniji 23.3.2021

V 79. letu je umrla nekdanja zdravnica UKC Ljubljana, pionirka na področju sodobne endokrinologije ter rektorica Univerze v Ljubljani prof. dr. Andreja Kocijančič. Zaslužna profesorica dr. Andreja Kocijančič je bila tudi profesorica na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in ustanoviteljica ter dolgoletna predstojnica Klinike za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Leta 1991 je prevzela vodenje Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana v času osamosvojitvene vojne ter poskrbela za uspešno prilagoditev delovanja osrednje slovenske bolnišnice tedanjim razmeram. Medicina je bila njena velika ljubezen in strast. 

kocjancic.jpg

Foto: Arhiv UKC Ljubljana

Kocijančičeva je bila učenka in naslednica prof. dr. Stanislava Mahkote, pionirja slovenske endokrinologije. Na noge je postavila Kliniko za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter jo vodila več kot 25 let. Njeni kolegi jo vidijo kot utemeljiteljico sodobne endokrinologije, ki je znala poskrbeti za izobraževanje naslednjih generacij in odlično oceniti, v kateri smeri bo stroka napredovala. K njej so se vrsto let zatekali tudi ob profesionalnih in osebnih stiskah, saj so dobili potrebno podporo za premagovanje nastalih ovir.

Na Medicinski fakulteti in širše je desetletja vzgajala nove generacije zdravnic in zdravnikov endokrinologov, vodila in spodbujala raziskovalne dejavnosti na področju hormonov in presnove ter zastopala slovensko endokrinologijo v mednarodnih organizacijah. 

A postati zdravnica ni bila njena prvotna želja. Po končani gimnaziji je namreč nameravala študirati filozofijo, na filozofski fakulteti je tudi že vse uredila, nato pa jo je za študij medicine navdušil njen fant, kasneje mož, ker je bila njegova mama zdravnica. "Slovenija je tako dobila eno največjih strokovnjakinj na področju endokrinologije," so zapisali na spletni strani univerze

Kocjančičeva se medicine ni nikoli naveličala, je pa spoznala, da lahko veliko naredi še na kakšnem drugem področju, zato se je odločila za kandidaturo za rektorico Univerze v Ljubljani, kar ji je tudi uspelo. V zgodovino Univerze je vpisana kot prva in še vedno edina rektorica. "Vedno sem hotela nekaj novega, dodatnega, izboljšati organizacijo dela ali poskrbeti za boljše razmere. Če nekaj hočeš, če o tem govoriš in razlagaš, potem je seveda dobro, prav in pošteno, da pokažeš tudi, kako se to naredi," je dejala v enem od intervjujev po izvolitvi. Poudarjala je potrebo po tesnejšem povezovanju z gospodarstvom, zvišanju kakovosti izobraževalnih programov, internacionalizaciji ter po združevanju in povezovanju raziskovalnega dela, ki poteka na članicah Univerze v Ljubljani. Zavzemala se je za prenove študijskih programov, ki naj postanejo primerljivi s programi sorodnih institucij v Evropi. 

V knjigi UNIVERSITATIS LABACENSIS RECTOR FUI: Spomini na rektorska leta, ki je izšla ob stoletnici Univerze v Ljubljani, je v svojih spominih zapisala: "Voditi Univerzo v Ljubljani je velika čast, pa tudi velika odgovornost. Vsak rektor s svojo ekipo pusti pečat univerzi. Pa vendar je naša ekipa želela nadaljevati v smeri, ki so jo začrtali naši predhodniki. Dobro smo se zavedali, da se tako gradi tradicija, ki jo univerza za svojo uveljavitev nujno potrebuje."