Anyflip Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 
  8. september: svetovni dan fizioterapije 7.9.2021

Svetovna zveza fizioterapevtov (WCPT) je bila ustanovljena 1951 in vsako leto 8. septembra praznuje Svetovni dan fizioterapije. Združenje fizioterapevtov Slovenije (ZFS) od včlanitve v WCPT leta 1996 prav tako vsakoletno aktivno obeležuje ta dan.

Fizioterapija je medicinska veda, s katero se ponovno vzpostavi, ohranja in krepi zdravje posameznika in njegove gibalne sposobnosti. S fizioterapijo izboljšujemo in/ali obnavljamo gibljivost sklepov, lajšamo bolečine, preprečujemo kardiorespiratorne zaplete, zmanjšujemo oziroma izboljšujemo posledice različnih bolezenskih stanj s prilagajanjem funkcioniranja gibalnega sistema ob uporabi medicinsko-tehničnih pripomočkov in/ali protetike. Trud je, širše gledano, usmerjen v strategijo povezovanja fizioterapije z medicinskim, izobraževalnim, zaposlitvenim in socialnim sistemom.

fizioterapija.JPG

Zametki fizioterapije segajo mnogo bolj nazaj v zgodovino kot sta uradni letnici 1951 in 1996. Že v Pompejih, ki so bili bolj priljubljeni od Rima, je bilo znano, da so za ljudi poskrbeli z gibanjem. Imeli so kopališča, telovadnico, vroče kopeli in nauk o dobrobiti fizičnega in duševnega zdravja. Stari narodi so vedeli, da je preventiva doprinos k boljši funkcionalnosti posameznika, celice, družbe.

Slovenija v današnjem času, glede na ostalo Evropo, statistično zaostaja v številu fizioterapevtov na število prebivalcev, zato upamo, da bodo odločevalci sčasoma prepoznali, da je z vlaganjem v preventivo fizioterapije in dvig kakovosti kurativne fizioterapije, izstavljeni račun na koncu nižji. Trenutno, leta 2021, je fizioterapija povečini namenjena čim hitrejši rehabilitaciji na vseh ravneh medicine. To pa po novem zajema tudi rehabilitacijo bolnikov po okužbi s Covidom.

Letošnja tema WCPTja se glasi Vloga fizioterapije pri Long Covidu. V UKCL smo veseli, da je bil profil fizioterapevta nemudoma priznan za nepogrešljivega člana zdravstvenega tima in vključen pri tovrstnem zdravljenju bolnikov. Zadovoljni smo lahko, da nam je v UKC večino časa epidemije uspelo s požrtvovalnostjo naših fizioterapevtov pokriti vse Covid oddelke/enote/bolnišnice izključno s prerazporejanjem obstoječih zaposlenih fizioterapevtov (cca 190 nas je). Proti koncu epidemije pa je bila uslišana tudi prošnja po zaposlovanju novega kadra, za kar smo ves čas prosili, saj smo le tako lahko obdržali oz. dvignili kakovost fizioterapevtske obravnave in omogočiti bolnikom zmanjšano tveganje ob nastalih zapletih, na Covid oddelkih. Še vedno pa so določeni klinični oddelki kadrovsko podhranjeni na področju fizioterapije. Za okrevanje med Covidom 19 in po Covidu 19 je fizioterapija ključnega pomena, kar priznavajo tako vodilni delavci UKCL kot stanovski kolegi. To je hkrati izziv za slehernega fizioterapevta in promotorstvo za samo stroko, ki se bo v bodoče še bolj zapisala v epidemiološke razsežnosti.

Ponosni smo, da se kot samostojna stroka razvijamo z nezmanjšano hitrostjo, zagnanostjo, entuziazmom in prilagajanjem kot katerikoli drugi številčnejši poklici. Hvaležni smo za občutek cenjenosti našega udejstvovanja, za prepoznavo pomembnosti v naši terciarni ustanovi, za sodelovanje z vsemi medicinskimi in nemedicinskimi kadri.

Želimo si nadaljnjega sodelovanja na vseh nivojih UKCL. Predvsem pa ostanimo zdravi, s strpnostjo, vizijo in motivacijo, pa bomo tudi v bodoče veliko dosegli.

Zapisala: Jasmina Beličič, dipl. fiziot., IMR, za Kolegij FT in DT UKCL