Facebook Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 
  Že skoraj vsak drugi mladostnik nosi očala zaradi kratkovidnosti 25.5.2023

Ljubljana, 25. maj 2023 - Kratkovidnost med otroki je predvsem v priviligiranem delu sveta v stalnem porastu. Ne predstavlja pa samo zdravstvenega problema, pomemben je tudi sociološki, epidemiološki in ne nazadnje tudi ekonomski vidik. 

Ta najpogostejša motnja refrakcije se v otroštvu pojavlja v zgodnejših letih in napreduje hitreje kot pred desetletji. Danes ima že skoraj vsak drugi mladostnik očala, je kratkoviden. Kratkovidnost lahko prizadane prav vse očesne stukture; roženico, beločnico, mrežnico, žilnico, kot tudi zunanje očesne mišice. 

Zaradi zapletov, povezanih s tako imenovano patološko kratkovidnostjo, predstavlja pomemben vzrok slepote in slabovidnosti. Poleg genetskih vplivov, ki so relativno stabilni, je glavni vzrok za vse več kratkovidnih otrok, način življenja, ki vključuje vse manj gibanja na naravni svetlobi in vse več časa preživetega pred zasloni.

Skupina strokovnjakov, oftalmologov, pediatrov, psihologov, športnih pedagogov in strokovnjakov s področja javnega zdravja, je na skupnem dogodku v organizaciji Sekcije za pediatrično oftalmologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu in Očesne klinike UKCL vsak s svojega zornega kota osvetlila problematiko naraščajočega števila kratkovidnih otrok v Sloveniji.

Namen dogodka, ki je potekal 25. maja na Očesni kliniki, je bil osveščati strokovno in laično javnost, obenem pa predstaviti možne rešitve, ki bi daljnoročno naraščanje kratkovidnosti med otroki lahko upočasnile.

Doc. dr. Manca Tekavčič Pompe, dr. med.
Predsednica sekcije za pediatrično oftalmologijo pri SZD

Prof. dr. Mojca Globočnik Petrovič, dr. med.
Predstojnica Očesne klinike UKCLJ