Facebook Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 
  Sporočilo pred 27. majem, svetovnim dnevom urgentne medicine 26.5.2023

Urgenca so ljudje. Bolniki, zdravniki, reševalci, medicinske sestre, zdravstveni administratorji, strežnice in številni sodelavci v ozadju, ki skrbijo, da se nikoli ne prekinejo aktivnosti laboratorijev, informatike in tehnike. Delo poteka 24 ur dnevno, vse dni v letu. Zato potrebujemo medsebojno razumevanje – za zdrave odnose se moramo poslušati in slišati ter razumete potrebe drug drugega. 

Letno beležimo več kot milijon obiskov zdravstvenih ustanov zaradi urgentnih stanj, urgentni centri trenutno obravnavajo dvakrat več obiskovalcev, kot je bilo načrtovano. Za zapolnitev delovnih mest in stabilno delovanje urgentnih centrov v bolnišnicah bi potrebovali čez 300 specialistov urgentne medicine, trenutno pa jih je v vseh UC zaposlenih manj kot 20, je januarja ugotovilo Ministrstvo za zdravje.

Dan urgentne medicine: »Vaša varnost, naša prioriteta«

Namen svetovnega dneva urgentne medicine je opozoriti prebivalce in odločevalce, da razmišljajo in govorijo o urgentni medicini in urgentni medicinski oskrbi. Verjamemo, da je pomembno razviti zavedanje, da dobro pripravljen in organiziran sistem urgentne medicine poveča možnost preživetja in zmanjšuje posledice urgentnih stanj prebivalcev, so ob letošnjem svetovnem dnevu urgentne medicine zapisali v Evropskem združenju urgentne medicine (EUSEM). Za slogan letošnjega Dneva so izbrali: »Vaša varnost, naša pioriteta«.

Kaj lahko storimo skupaj za čim večjo varnost storitev?

Pomagajmo! Ne bojimo se pomagati osebam v zdravstveni stiski. Udeležimo se tečajev temeljnih postopkov oživljanja in k udeležbi povabimo družinske člane in prijatelje, saj najpogosteje pomoč potrebujejo naši najbližji. 

Ko imamo težave in razmišljamo o odhodu na urgenco, tehtno presodimo ali je obisk le te res nujen. Nikogar ne želimo poditi iz urgence, vendar povečano število nenujnih pacientov vpliva tudi na  obravnavo nujnih in jih lahko zaradi zasičenosti kapacitet urgentnih centrov, ogroža. Ob zdravstvenih težavah se je potrebno najprej vprašati kako si lahko sami pomagamo in se nato, če to ni možno, obrniti na osebnega zdravnika ali zdravnika, ki ga nadomešča. Osebni zdravnik vas najbolje pozna, ima vpogled v vašo zdravstveno dokumentacijo in pristojnosti, da vas zdravi in usmerja pri zdravljenju.

Ne glede na lastne težave se zavedajmo, da nismo edini, ki smo zboleli, zato ostanimo mirni in potrpežljivi, tako na terenu kot v čakalnici. Kakovostna in varna zdravstvena oskrba bolnikov možna le v varnem, prijaznem in spoštljivem okolju.

Vir:

Pregled stanja na področju zdravstva v Sloveniji – januar 2023, Ministrstvo za zdravje, januar 2023 POVEZAVA >>>, str. 29

Spletna stran Svetovnega dneva urgentne medicine POVEZAVA >>>