Facebook Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

Arhiv obvestil

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 

CEPLJENJE

 
  V UKCL prvič v Sloveniji izvedli ciljano radionuklidno zdravljenje raka prostate 4.4.2024

S ponosom sporočamo, da so pretekli teden na Kliniki za nuklearno medicino (KNM) UKCL uspešno izvedli prvo ciljano radionuklidno zdravljenje z [177Lu]Lu-PSMA I&T v Sloveniji. Radioaktivno zdravilo, ki z vezavo na prostatični specifični membranski antigen prepozna rakave celice in jih uniči, sta prejela dva bolnika z metastatskim rakom prostate, odpornim na kastracijo.

knm.jpg

Izdelava radioaktivnega zdravila je sledila večmesečnemu razvoju, ki so ga omogočili visoko usposobljeni sodelavci Radiofarmacevtske lekarne KNM. Izvedba zdravljenja, ki je potekalo na bolnišničnem oddelku KNM, je sledila zahtevnim pripravam in dodatnim usposabljanjem sodelavcev na subspecialnem področju zdravljenja z odprtimi viri radioaktivnega sevanja.

Uspešna uvedba zahtevne metode ciljanega radionuklidnega zdravljenja, ki predstavlja prelomni trenutek za slovenske bolnike z rakom prostate, je rezultat strokovnega in predanega dela uigrane multidisciplinarne ekipe visoko usposobljenih strokovnjakov na področju nuklearne medicine.

Zaradi zahtevnosti postopka in omejenih prostorskih kapacitet bodo na KNM zdravljenje v letošnjem letu omogočili manjšemu številu bolnikov, pričakujejo pa, da bo že v naslednjem letu zdravljenje dostopno večjemu številu bolnikov.

Enota za odnose z javnostmi