Facebook Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

KLINIKE IN ODDELKI

 

PODATKI ZA PACIENTE

 

Čakalne dobe, ordinacijski časi

 

Naročanje

 

Navodila in priporočila

 

Otroci in starši

 

Pomoč in podpora

 

Vaše pravice in dolžnosti

 

Svet pacientov

 

Plačevanje zdravstvenih storitev

 

Samoplačniške storitve

 

Samoplačniško testiranje COVID 19

 

PODATKI ZA OBISKOVALCE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

OBVESTILA

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

POVEZAVE

 

STAVBE UKCL

 

RAZISKAVA MNENJA PACIENTOV

 

CEPLJENJE

 

Zdravljenje v bolnišničnih oddelkih UKCL

V Univerzitetnem kliničnim centru Ljubljana želimo pacientom olajšati prihod v našo ustanovo in jim omogočiti, da bo njihovo bivanje pri nas potekalo s čim manj zapleti. Prosimo vas, da pred obiskom naše ustanove preberete tudi naša navodila in priporočila.

Če iščete bolj specifične podatke, ki so vezani na kliniko ali oddelek, ki ga boste obiskali, jih lahko najdete na straneh klinik in kliničnih oddelkov.

V zloženki, ki si jo lahko prenesete s klikom na spodnjo fotografijo, z vami delimo nekaj preprostih ukrepov za večjo varnost med bivanjem v bolnišnici.

zlozenka_Varnost_pacienta_6_x_A4_630x2973.jpg

Vaša varnost in dobro počutje sta prednostni usmeritvi naše bolnišnice. Med bivanjem v naši ustanovi lahko z nekaterimi preprostimi ukrepi povečate svojo varnost tudi sami.

Ne pozabite, da smo tu z namenom, da vam pomagamo ter poskrbimo za vašo varnost in dobro počutje. Želimo, da ste pri oskrbi soudeleženi, zato nas vprašajte, če imate kakršna koli vprašanja, skrbi ali pomisleke.

Vir: NHS

Sprejem

Ob sprejemu boste dobili identifikacijsko zapestnico z imenom in priimkom, ki jo, prosimo, obdržite do odpusta iz bolnišnice. Zapestnica je pomembna zaradi vaše varnosti, zato jo obvezno nosite.

Kaj potrebujete s seboj?

 • S seboj obvezno prinesite naslednje dokumente:
 • veljavna napotnica,
 • kartica zdravstvenega zavarovanja ali potrdilo ZZZS1 ali drug dokument o plačniku zdravljenja;
 • dokazilo o morebitnih dodatnih oblikah zavarovanja in
 • veljaven osebni dokument (osebno izkaznico ali potni list).

Priporočamo tudi, da s seboj prinesete zdravstveno dokumentacijo o morebitnem predhodnem zdravljenju (izvide, odpustnice, RTG slike in drugo).

S seboj lahko prinesete tudi predmete za osebno higieno, zdravila, ki jih jemljete in ostale pripomočke. Prinesete lahko tudi knjige in podobne pripomočke za prosti čas.

V določenih primerih s seboj prinesite tudi naslednje dokumente:

 • potrdilo o predplačilu (če niste dodatno prostovoljno zavarovani),
 • poročni ali rojstni list (samo ob sprejemu v porodnišnico) in
 • dokumentacijo o preventivnih cepljenjih.

Odpust

O datumu in času odpusta se boste dogovarjali z zdravnikom ali medicinsko sestro, praviloma vsaj en dan prej, tako da boste lahko uredili vse potrebno.

Predčasen odhod iz bolnišnice brez soglasja lečečega zdravnika je mogoč ob podpisu pisne izjave, s katero odgovornost za morebitne zdravstvene zaplete pacient prevzame nase.

Ob odpustu boste prejeli:

 • odpustnico iz bolnišnice,
 • dokumentacijo, ki ste jo prinesli s seboj,
 • informacije v zvezi s kontrolnim pregledom,
 • ustna in/ali pisna zdravstvenovzgojna navodila.

Če bi imeli kakršnakoli vprašanja v zvezi z odpustom, se, prosimo, obrnite na lečečega zdravnika ali oddelčno medicinsko sestro.

Samoplačniki pred odpustom prejmete obračun stroškov zdravljenja in uredite finančne obveznosti.

Prevoz iz bolnišnice

Če vam zdravstveno stanje dopušča, priporočamo osebni prevoz v spremstvu svojcev. Glede drugih možnosti prevoza (taksi, mestni avtobus, reševalno vozilo) se lahko pogovorite z medicinsko sestro na oddelku.

Otrok do 15. leta starosti ne odpuščamo iz bolnišnice brez spremstva staršev ali skrbnikov. Prav tako brez spremstva ne odpuščamo domov pacientov, ki po naši presoji potrebujejo pomoč.

Izhod čez konec tedna (vikend izhod)

Če vam bo zdravstveno stanje dopuščalo, boste lahko na predlog zdravnika ali na lastno željo v soglasju z zdravnikom za konec tedna odšli domov. Tak izhod traja od petka do nedelje. Za izhod čez konec tedna boste prejeli dovolilnico, ki jo boste ob prihodu na oddelek oddali medicinski sestri.

Začasni odpust

Če bi bilo vaše bivanje v bolnišnici prekinjeno, preden bi bila zaključena celotna zdravstvena obravnava, boste začasno odpuščeni v domačo oskrbo za določeno obdobje. S tem vas bo praviloma seznanil vaš lečeči zdravnik.

 

Posodobljeno: 13.09.2023