Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

IZOBRAŽEVANJE IN RAZISKOVANJE

 

Izobraževalni dogodki

 

Evropski projekti

 

ARRS projekti in programi

 

Programske skupine

 

Klinične študije

 

Registri pacientov

 

Pripravništvo

 

Strokovni izpiti

 

NPK

 

Raziskovanje v zdravstveni in babiški negi

 

Publikacije

 

ORGANIZIRANOST KLINIK

 

OBVESTILA

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

POVEZAVE

 

KOMISIJA ZA STROKOVNO ETIČNA VPRAŠANJA

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

KAZALNIKI KAKOVOSTI

 

SREDIŠČE ZNANJ

 

SOCIALNOVARSTVENI ZAVODI

 
  Konec epidemije ne pomeni konca vseh ukrepov 15.5.2020

"Konec epidemije pomeni, da se zmanjšuje pomoč gospodarstvu, da se spremenijo nekatere pravne odločbe, medtem ko vsi ukrepi, ki se nanašajo na preprečevanje širjenja okužbe, ostajajo," je zatrdila infektorloginja doc. dr. Mteja Logar. Še vedno tako ostajajo ukrepi, kot so nošenje mask, vzdrževanje medsebojne razdalje najmanj 1,5 metra in skrb za umivanje oz. razkuževanje rok. "Odlok o preklicu epidemije tega ne spreminja," je dodala.

Epidemija po njenih besedah še vedno traja, je pa res, da je epidemiološka slika v zadnjih 10 dneh ugodna. "To, ali je bil pravi čas, da smo hitro in na veliko sproščali ukrepe, bo pokazal čas. Potem bomo lahko ocenjevali," je ocenila.

Ob preklicu epidemije je vlada sicer še določila, da ob prehodih zunanje meje in na kontrolnih točkah na notranjih mejah ni več karantene, razen za osebe iz tretjih držav z izjemami.

Logarjeva je glede smiselnosti odprave karantene za vse državljane EU dejala, da je težko primerjati stanje v vseh državah. "V Italiji in Španiji je večja pojavnost okužb kot pri nas, tudi na Poljskem, Slovaškem, v Avstriji jih je malo. Reči, da je vsa EU na istem, je preveč poenostavljeno," je pojasnila.

Ali bo prišlo do drugega vala epidemije ali ne, je po besedah infektologinje težko napovedovati. "Je pa dejstvo, da je malo epidemij v zgodovini potekalo v enem valu. Najbolj znana je španska gripa z bistveno večjim drugim valom. Upam, da tega sedaj ne bo," je dejala.

Če pa bo do drugega vala prišlo, je omenila tri scenarije. Rožnat je ta, da bi se nizko število okužb nadaljevalo, kar bi omogočalo razmeroma normalno delovanje družbe in zdravstva. Črni je ta, da bi število novih okužb spet strmo naraslo, kar bi pomenilo, da bi bilo treba na hitro spet sprejeti vse ukrepe. Siv pa je nekje vmes.

BV_CerfOznake_EN15224_B