Facebook Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

IZOBRAŽEVANJE IN RAZISKOVANJE

 

Izobraževalni dogodki

 

Evropski projekti

 

ARRS projekti in programi

 

Programske skupine

 

Klinične študije

 

Registri pacientov

 

Pripravništvo

 

Strokovni izpiti

 

NPK

 

Raziskovanje v zdravstveni in babiški negi

 

Publikacije

 

ORGANIZIRANOST KLINIK

 

OBVESTILA

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

POVEZAVE

 

KOMISIJA ZA STROKOVNO ETIČNA VPRAŠANJA

 

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV ZDRAVIL

 

KAZALNIKI KAKOVOSTI

 

SREDIŠČE ZNANJ

 

SOCIALNOVARSTVENI ZAVODI

 
  Novi preiskavi za detekcijo okvare osrednjega živčevja na KO za bolezni živčevja Nevrološke klinike 15.1.2021

Strokovno javnost obveščamo, da z današnjim dnem, 15. 1. 2021, v Laboratoriju za likvorsko diagnostiko (LLD) na Nevrološki kliniki pričenjamo z izvajanjem dveh novih preiskav. Preiskavi beljakovina 14-3-3 in lahki nevrofilamenti (NFL) v likvorju bosta pomembno dopolnili laboratorijsko diagnostiko nevrodegenerativnih bolezni.

Beljakovina 14-3-3 v likvorju

Beljakovina 14-3-3 je zanesljiv označevalec propadanja nevronov, nivoji v likvorju so zvišani pri različnih hitro-napredujočih in obsežnih nevroloških obolenjih, npr. encefalitisu, možganski kapi, nevrodegenerativni demenci. Prisotnost 14-3-3 v likvorju (imunoblot) podpira diagnozo verjetne Creutzfeldt-Jakobove bolezni (CJB) in predstavlja enega od diagnostičnih kriterijev Svetovne zdravstvene organizacije (SZO). V LLD smo uvedli kvantitativno preiskavo za detekcijo 14-3-3, nivoje bomo podajali v 10^3E/L. Vrednosti nad 20.000 10^3E/L ustrezajo šibko pozitivnim in pozitivnim rezultatom s kvalitativno metodo (prenos Western, WB).

Posebnosti:

Preiskavo bomo izvajali za vsakega bolnika posebej, s časom do izdaje izvida 3 delovni dnevi od sprejema vzorca. **Odvzem vsaj 0,5 mL vzorca v polipropilensko epruveto. ***Za pravočasno obveščanje nujno navedite telefonsko številko za sporočanje rezultata.

Lahki nevrofilamenti (NFL) v likvorju

Zvišane koncentracije NFL v likvorju ugotavljamo pri različnih nevrodegenerativnih boleznih, travmah, vnetjih osrednjega živčevja in kapeh. Koncentracije v likvorju so odvisne od starosti, zato bomo rezultate podajali glede na starostno prilagojene orientacijske referenčne vrednosti (ORV). Nevrofilamenti bodo v pomoč v diferencialni diagnostiki demenc, kjer na podlagi koncentracij v likvorju lažje razlikujemo med frontotemporalno (v povprečju 4-kratnik ORV) in Alzheimerjevo demenco (v povprečju 2-kratnik ORV). Pri zgodnji multipli sklerozi napovedujejo nove zagone in radiološko aktivnost, prognostični pomen imajo tudi pri amiotrofični lateralni sklerozi, za katero so značilne izredno visoke koncentracije NFL v likvorju, povezane z neugodnim potekom bolezni. Preiskavo bomo izvajali za serije vzorcev.

Za morebitna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki: 01 522 40 77.

Podrobnejše informacije glede naročanja in transporta vzorcev za naše preiskave najdete v Laboratorijskem vodniku UKC Ljubljana https://lab.biarti.si/informacije.

 

S spoštovanjem,

                Izr. prof. dr. Uroš Rot, dr. med.,
                        Predstojnik KO za bolezni živčevja, Nevrološka klinika