Anyflip Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

ORGANIZIRANOST KLINIK

 

Interna klinika

 

Internistična prva pomoč

• Odlični že 45 let

 

Internistična prva pomoč

Namenjena je nujnim bolnikom s področja interne medicine. Internistična prva pomoč (IPP) je specialistična služba, del Urgentnega bloka Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani in je pomemben del bolnišnične nujne medicinske pomoči (Pravilnik o NMP).

Nujni bolniki so tisti bolniki, ki zaradi akutno nastale bolezni ali pa poslabšanja kronične bolezni potrebujejo takojšnjo obravnavo v bolnišnici, saj jim sicer v kratkem grozi invalidnost ali smrt (bolniki s srčnim zastojem, bolniki z vsemi vrstami šoka, hudimi notranjimi krvavitvami, hudimi zastrupitvami, s srčnim infarktom, z odpovedovanjem srca, odpovedjo dihanja, sepso, akutno motnjo srčnega ritma, pljučno embolijo, hudimi motnjami metabolizma…). Smo največji tovrstni slovenski oddelek. Nujne bolnike k nam običajno pripeljejo enote nujne medicinske pomoči, napotijo pa jih tudi iz zdravstvenih domov ali drugih specialističnih ambulant.

Vse bolnike takoj ob prihodu triažno oceni posebno usposobljena DMS in po potrebi zdravnik konzultant. Tako jih lahko uvrstimo v skupine z različnim tveganjem, kar omogoča pravilno oblikovanje čakalne vrste (Manchesterska triaža). Temu sledi specialistični pregled, začetno zdravljenje in diagnostične preiskave. Našo učinkovitost povečuje timski pristop, sodelovanje s specialisti različnih področij in pogosta uporaba usmerjenega ultrazvočnega pregleda. Nekatere bolnike nato lahko napotimo domov, drugi pa so sprejeti na Interne klinike UKC Ljubljana. Kar 3.000 bolnikov letno nadaljuje zdravljenje v 24-urni bolnišnici IPP, ki je sestavni del naše IPP. To so tisti bolniki, pri katerih pričakujemo izboljšanje in odpust po večurnem zdravljenju pri nas in tisti, ki potrebujejo intenziven nadzor med začetnim zdravljenjem in diagnostiko.

Opomba

Predstavitev našega oddelka na tej strani je namenjena strokovni javnosti. Podatki, ki so namenjeni pacientom in obiskovalcem, so predstavljeni na predstavitvi klinike pri vstopni točki Pacienti in obiskovalci.

Kje se nahajamo?

IPP je del Urgentnega bloka Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

VIZITKA VIZITKA
INTERNISTIČNA PRVA POMOČ

Zaloška 7
1000 Ljubljana

T: (01) 522 81 04 (Informacije)
DSC_0188.jpg
Urgenca za Zaloški 7

VODJA
Hugon
dr. Hugon Možina, dr.med.
T: (01) 522 53 37 (tajništvo)
 
GLAVNA MEDICINSKA SESTRA
Maruša
Maruša Brvar, dipl. m. s.
T: (01) 522 42 66
Fax: (01) 522 24 16