Anyflip Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

ORGANIZIRANOST KLINIK

 

Kirurška klinika

 

KO za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline

• Izjemni dosežki

 

KO za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline

Plastični kirurgi v UKCL se celostno ukvarjamo z rekonstrukcijsko kirurgijo (pri bolnikih, pohabljenih zaradi odstranitve tumorjev, po poškodbah, prirojenih stanjih itd.), kirurgijo roke, opeklinami, novotvorbami kože ter estetskimi posegi. Naši učitelji so spisali bogato, več kot 50-letno zgodovino in postavili temelje mikrokirurgije, zdravljenja opeklin in prostega prenosa tkiv in omogočili, da lahko našim bolnikom ponudimo najsodobnejše načine zdravljenja, minimalno invazivno in s tehnološkim razvojem podprto medicino.

kopreko_1_2001.jpg

Odlični že 45 let

Klinični oddelek za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline je moderen opeklinski, mikrokirurški in replantacijski center s 27 bolniškimi posteljami na oddelku, 2 posteljami za enodnevni hospital ter 6 posteljami v enoti intenzivne terapije. Nahaja se v 1. in 2. nadstropju glavne stavbe UKC Ljubljana ter na Polikliniki, kjer poteka ambulantno delo.  Ekipo sestavlja 73 zaposlenih, poleg 7 zdravnikov specialistov plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije in 5 specializantov največji delež dela z našimi bolniki opravi na strokovna, uigrana,  predana in požrtvovalna ekipa zdravstene nege in ostalega kadra.

Poglavitno dejavnost KOPREKO predstavljajo naslednja področja:

•    Zdravljenje opeklin pri otrocih in odraslih
•    Kirurgija roke (poškodbe, kongenitalne anomalije, elektivna kirurgija roke)
•    Rekonstrukcija dojke
•    Rekonstrukcija spodnje okončine
•    Zdravljenje različnih vrst kožnega raka
•    Kirurško zdravljenje razjed zaradi pritiska
•    Rekonstruktivni posegi glave in vratu
•    Rekonstruktivni posegi drugod po telesu (prsni koš, medenica…)
•    Estetska kirurgija

V zadnjih 15 letih je bil pri razvoju stroke velik napredek pri kirurški tehniki mikrokiruških drobnožilnih povezav in bilo izobraženih več specialistov, ki so bili vsi vključeni v najzahtevnejše rekonstruktivne posege. V tem času je večji del obravnavanih stanj postala rekonstrukcija dojk po zdravljenju karcinoma.  V zadnjih nekaj letih v povprečju opravimo 300 rekonstrukcij dojk letno od katerega okoli 50% opravljenih z mikrokirurškim posegom rekonstrukcije iz lastnega tkiva z 99,6% uspešnostjo. Razvite so bile številne nove kirurške metode, kot je izdelave 3D kalupa za pomoč pri oblikovanju nove dojke,  enostopenjska rekonstrukcija dojke z vsadkom in mrežico  pri bolnicah s preventivno odstranitvijo dojk v primeru družinske ogroženosti za raka dojk. Uvedene so bile tudi številne nove operativne tehnike v kirurgiji roke, zdravljenje z mezenhimskimi zarodnimi celicami maščobnega izvora in uporaba 3D tehnologij pri načrtovanju operacij rekonstrukcij nosu in izdelavi po meri izdelanih silikonskih vsadkov.

Organiziran je bil multidisciplinarni pristop pri zdravljenju sicer redkejših a kompleksnih bolezenskih stanj in poškodb, kot je pareza obraznega živca, stanj po poškodbi brahialnega pleteža, prirojenih žilnih tvorb in funkcionalnih korekcij po masivnem hujšanju.  Poleg tega redno sodelujemo in izvajamo rekonstrukcije in kritje vrzeli tkiv bolnikov obravnavanih na ostalih vejah kirurgije (travmatologija, kardivaskularna kirurgija, nevrokirurgija, ortopedija in ostale) ter pri oskrbi pacientov obravnavanih na Onkološkem inštitutu.

Na KOPREKO se redno izobražujejo številni študenti dodiplomskega in podiplomskega študija, specializanti in mednarodni gosti od leta 2013 pa smo tudi evropski UEMS akreditirani center za izobraževanje specializantov s področja mikrokirurgije.

kopreko_2_2001.jpg

Opomba

Predstavitev našega oddelka na tej strani je namenjena strokovni javnosti. Podatki, ki so namenjeni pacientom in obiskovalcem, so predstavljeni na predstavitvi klinike pri vstopni točki Pacienti in obiskovalci.

 

VIZITKA VIZITKA
KO ZA PLASTIČNO, REKONSTRUKCIJSKO, ESTETSKO KIRURGIJO IN OPEKLINE
Zaloška cesta 7
1000 Ljubljana

T: (01) 522 48 96

glavna_stavba_ukc.jpg
Glavna stavba UKC Ljubljana

PREDSTOJNIK
Klemen Rogelj, dr. med.
T: (01) 522 48 96
Fax: (01) 522 22 39
 
GL. MED. SESTRA
Nataša Žakelj, dipl. m. s.
T: (01) 522 32 76
Fax: (01) 522 22 39