Anyflip Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

ORGANIZIRANOST KLINIK

 

Klinični inštitut za radiologijo

 

O nas

• Odlični že 45 let

 

O nas

Kardiotorakalna radiologija

Kardiotorakalna radiologija zajema pregledovanje srca in prsnih organov z različnimi slikovnimi metodami. Kardio diagnostika obravnava bolezni srca (srčne mišice, venčnih arterij, osrčnika, prirojenih srčnih hib) in velikih žil. Na torakalni diagnostiki ugotavljamo bolezenske spremembe v pljučih, medpljučju in plevralnem prostoru, sumljive spremembe tudi punktiramo pod kontrolo rentgenskih žarkov. Pri diagnostičnih postopkih uporabljamo klasično rentgensko slikanje prsnih organov, računalniško tomografijo in magnetno resonanco.

Intervencijska radiologija

Intervencijska radiologija zajema diagnostiko in zdravljenje žilnih in drugih obolenj s pomočjo slikovnih metod na minimalno invaziven način - odkrivanje bolezni in bolezenskih stanj s pomočjo katetrov in kontrastnih sredstev, zdravljenje nujnih (krvavitve, lokalizirana vnetna stanja, zamašitev iztoka iz različnih organov in žil ...) ter nenujnih stanj (zdravljenje aterosklerotičnih sprememb, tumorjev ter drugih patoloških stanj) z minimalno invazivnimi metodami (znotrajžilni balonski katetri, embolizacijski material, stenti ( žilne opornice), stent grafti (pokrite žilne opornice ...) ob pomoči slikovnih metod.

Abdominalna radiologija

Abdominalna radiologija zajema pregledovanje vseh abodminalnih organov z različnimi slikovnimi metodami. Na gastro diagnostiki pregledujemo požiralnik, želodec, ozko in široko črevo z rentgenskimi žarki.

Na urološki diagnostiki z rentgenskimi preiskavami pregledujemo ledvici, sečevoda, sečni mehur in sečnico. Na rentgenskih slikah ocenjujemo morebitne bolezenske spremembe in na podlagi teh primerno usmerjamo zdravljenje.

Podobne preiskave opravljamo tudi z ostalimi slikovnimi metodami na CT in MR diagnostiki ter na UZ diagnostiki. Pri preiskavah z MR in UZ bolniki niso obremenjeni s škodljivimi rentgenskimi žarki. Z njimi preiskujemo jetra, žolčnik in žolčne vode, trebušno slinavko, mehur in prostato.

Nevroradiologija

Na Nevroradiološki diagnostiki KIR edini v Sloveniji opravljamo ambulantno, bolnišnišno in neprekinjeno subspecialno terapijo, slikovno in funkcionalno diagnostiko možganovine, hrbtenice s hrbteničnim kanalom in vratu pri otrocih in odraslih.

Interventni nevroradiologi izvajamo ambulantno, bolnišnično ter stalno dežurno žilno diagnostiko in terapijo: širjenje žil pri zožitvah, odpiranje zapor in znotrajžilno zapiranje anevrizem in drugih sprememb na možganskem žilju.

Med najpomembnejše dejavnosti spada diagnostika poškodb, zgodnje odkrivanje in terapija akutne možganske kapi in možganskih krvavitev, diagnostika možganskih tumorjev, odkrivanje vzrokov za epilepsijo, razvojnih nepravilnosti pri plodu in otrocih, drugih bolezni v možganovini ter diagnostika bolezni hrbtenice in hrbteničnega kanala, ki se odražajo z nevrološko simptomatiko.

VIZITKA VIZITKA
KLINIČNI INŠTITUT ZA RADIOLOGIJO
Zaloška cesta 7
1000 Ljubljana

T: (01) 522 85 30

glavna_stavba_ukc.jpg
Glavna stavba UKC Ljubljana

PREDSTOJNIK
Dimitrij
izr. prof. dr. Dimitrij Kuhelj, dr.med., svetnik
T: (01) 522 85 30
 
VODJA RADIOLOŠKIH INŽENIRJEV
Regina Klavžar, radiol.inž.
T: (01) 522 35 25