Anyflip Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

ORGANIZIRANOST KLINIK

 

Klinični inštitut za radiologijo

 

O nas

• Odlični že 45 let

 

KLINIČNI INŠTITUT ZA RADIOLOGIJO v zadnjih 45 letih

WP_20151124_13_06_24_Pro.jpg

Prvi rentgenski aparat v Sloveniji smo dobili leta 1900 v Splošni bolnišnici v Ljubljani, že leta 1923 je bil v Ljubljani ustanovljen Rentgenološki inštitut za Slovenijo in Istro. Do izgradnje osrednje stavbe UKCL pred 45 leti je deloval na različnih lokacijah, slednja je stroko centralizirala in poenotila. Takrat so v okviru Rentgenološkega inštituta delovali skeletna, tomografska, angiografska, gastroenterološka, torakalna, ginekološka, nevroradiološka in kardioangiološka enota; pregledali so nekaj manj kot 100.000 bolnikov in zaposlovali 103 sodelavce.
Skladno z razvojem stroke se je leta 1980 začel razvoj CT diagnostike in leta 1993, po dograditvi prizidka, MR diagnostike. Leta 1995 je inštitut izpolnil pogoje in se preimenoval v Klinični inštitut za radiologijo, ki je v letu 2012 prešel na digitalno tehnologijo z uvedbo PACS/RIS sistema.


Klinični inštitut za radiologijo UKCL (KIR) je danes največja in vodilna radiološka inštitucija v Sloveniji, ukvarja se s kliničnim, pedagoškim in znanstvenoraziskovalnim delom. V letu 2019 smo v sklopu odkrivanja in zdravljenja bolezni obravnavali več kot 360.000 pacientov. Glede na razvoj stroke delujejo danes na KIR intervencijska, abdominalna, kardiotorakalna, pediatrična in mišičnoskeletna radiologija, nevroradiologija ter ambulantna dejavnost.

KIR zaposluje 293 sodelavcev, od tega 61 specialistov radiologov, 149 radioloških inženirjev, 31 medicinskih sester in druge profile. Strokovno in akademsko delo temelji predvsem dvanajstih doktorjih znanosti, od tega je pet izrednih profesorjev in dva docenta. KIR se ukvarja s pedagoškim delom na MF Ljubljana ter Zdravstveni fakulteti v Ljubljani kot tudi na drugih izobraževalnih ustanovah v Sloveniji in v svetu. Klinično, pedagoško in znanstvenoraziskovalno sodelujemo s številnimi zdravstvenimi in raziskovalnimi ustanovami v Sloveniji in mednarodni skupnosti. Na KIR se ukvarjamo tudi z raziskovalno dejavnostjo, samo v  zadnjih petih letih smo prijavili 16 terciarnih projektov, vključeni smo v štiri ARRS projekte. V tem času so bili naši zaposleni avtorji ali soavtorji 47 člankov z IF ter številnih drugih objav.