Anyflip Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

ORGANIZIRANOST KLINIK

 

Medicinski simulacijski center

 

Simulacijsko učenje

 

Galerija

 

Izobraževalni dogodki

 

Programi in tečaji

 

Medicinski simulacijski center

Medicinski simulacijski center (MSC) je namenjen predvsem usposabljanju zdravstvenega osebja, tako zdravnikov kot medicinskih sester, zaposlenih v UKCLJ. Učenje s simulacijami omogoča pridobivanje dragocenih kliničnih izkušenj, vendar v varnem okolju, brez ogrožanja bolnika. Pridobivanje izkušenj je pri zdravnikih in medicinskih sestrah odvisno od pogostnosti kliničnih situacij. Nekatere bolezni in zapleti so redki in je simulacija le-teh odlična priložnost za vadbo postopkov, ki so v realnem življenju manj pogosti. Izobraževalne vsebine so prilagojene ravno tem potrebam.

Izobraževanje poteka v obliki simulacijskih tečajev, posameznih simulacij, učnih delavnic in klasičnih licenčnih tečajev.

MSC kot del univerzitetne terciarne ustanove mora skrbeti tudi za prenos znanja v druga okolja v Sloveniji, zato se organizirajo različni izobraževalni dogodki, namenjeni zdravnikom in medicinskim sestram tako iz Slovenije kot tudi iz tujine. Sodelovanje s kolegi iz drugih držav je še posebej pomembno za promocijo in prepoznavnost naše ustanove in države v tujini.

Raziskovalno delo v MSC je usmerjeno tako v medicinsko izobraževanje kot v raziskave, uporabne v klinični medicini. Raziskujemo predvsem učinkovitost posameznih modelov izobraževanja, kakor tudi posameznih izobraževalnih tehnik. Raziskave, ki so uporabne v medicini, se nanašajo predvsem na posamezne časovno omejene postopke ter preizkušanje posameznih naprav in pripomočkov. 

Opis centra

Center ima operacijsko dvorano in sobo za intenzivno zdravljenje, ki sta opremljeni enako kot v dejanski klinični praksi, po potrebi pa jih lahko tudi preuredimo za simulacijo drugih delovnih okolij, kot sta npr. ambulanta ali oddelčna soba. Vsaka od teh sob ima še svoj nadzorni prostor (kabino) za vodenje (moderiranje) poteka scenarijev učenja.

V okviru centra sta na voljo tudi dve učilnici, opremljeni s sodobno avdiovizualno in računalniško opremo, shrambe za potrošni material in opremo, garderoba in pisarna. Dogodke, ki se odvijajo v delovnih prostorih simulacijskega centra, lahko tudi snemamo in neposredno prenašamo na ekran v veliko predavalnico UKCL.

Z eno »odraslo« in eno »otroško« (6 let star otrok) lutko firme CAE Healthcare (www.caehealthcare.com) v povezavi z računalnikom in opremo v operacijski dvorani in sobi za intenzivno zdravljenje lahko simuliramo praktično vse klinične situacije, s katerimi se srečujemo v klinični praksi. To so internistična in kirurška urgentna stanja, stanja v anesteziologiji in intenzivni medicini, porodništvu in ginekologiji, pediatriji, nevrologiji in ostalih medicinskih področjih.

Modele zgornje okončine za učenje uvajanja intravenske kanile in vzpostavljanja intravenske poti, za UZ uvajanje osrednjega venskega katetra, vadbo kateterizacije mehurja, spinalne in epiduralne anestezije, vzdrževanje dihalne poti in bronhoskopijo. Modele spodnje okončine za UZ diagnostiko velikih žil z možnostjo prepoznave globoke venske tromboze in model za vadbo koordinacije roka-oko pri uporabi UZ diagnostike žile in živcev (www.bluephantom.com). Poleg omenjene lutke imamo še naslednje učne modele:

  • Štiri lutke AMBU za temeljne postopke oživljanja in dve lutki za dodatne postopke oživljanja  (www.ambu.com).
  • Lutko Noelle za simulacijo poroda in zapletov ob njem (www.gaumard.com).
  • Naš zaposleni projektni sodelavec je izdelal pelvitrainer za vadbo laparoskopskih kirurških tehnik.
  • Simulator Simbionix za vadbo laparoskopskih tehnik s področja ginekologije, abdominalne kirurgije in urologije (www.simbionix.com). 

Lokacija

Medicinski simulacijski center se nahaja v kleti glavne stavbe UKCL na Zaloški 7.

VIZITKA VIZITKA
MEDICINSKI SIMULACIJSKI CENTER
Glavna stavba UKCL, I. klet
Zaloška 7
1000 Ljubljana
glavna_stavba_ukc.jpg
Glavna stavba UKC Ljubljana

VODJA
prof. dr. Vesna Novak-Jankovič , dr.med.
T: (01) 522 88 11
 
MEDICINSKA SESTRA
Zorica Kardoš, diplomirana medicinska sestra
T: (01) 522 88 10
 
PROJEKTNI SODELAVEC:
Andrej Brlan
T: (01) 522 72 48