Facebook Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

ORGANIZIRANOST KLINIK

 

Nevrološka klinika

 

KO za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo

• TeleKap

• O nas

• Raziskave in publikacije

• Kongresi

 

Raziskave in publikacije

Huntingtonova bolezen

S Huntingtonovo boleznijo (redka nevrodegenerativna dominantna dedna bolezen) se v Sloveniji sistematično ukvarjamo od leta 1994 - leto dni po objavi odkritja huntingtinskega gena (genetski testi in sistematične obravnave bolnikov). Ob rutinski obravnavi bolnikov se izvajajo raziskave, ki so objavljene v mednarodnih revijah. (Pred)klinične raziskave se izvajajo tudi v povezavi z drugimi instituti medicinske fakultete UL.

Na strani strokovnih publikacij UKC Ljubljana je objavljenih več prispevkov, ki so strokovni javnosti v pomoč pri obravnavi bolnikov s Huntingtonovo boleznijo.

doc. dr. Jan Kobal, dr. med., nevrolog  

 

Nevrološka paliativna oskrba

Ob uveljavitvi paliativne oskrbe na Kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in nevrološko intenzivno terapijo, objavljamo prispevek o omenjeni oskrbi pri bolnikih po možganski kapi. Paliativna oskrba pač ni samo oskrba bolnika v terminalni fazi bolezni. S tem se ukvarjajo predvsem enote hospic in seveda tudi naš klinični oddelek. Vsak bolnik, ki je od bolezni kakor koli prizadet potrebuje suportivno paliativno oskrbo, to je svetovanje in ukrepe, kako laže premagati težave v katerih se je znašel, potem ko je obolel.

Doc. dr. Jan Kobal, nevrolog, primarij