Youtube Twitter   
 slo 
 eng 
 
 

IZOBRAŽEVANJE IN RAZISKOVANJE

 

ORGANIZIRANOST KLINIK

 

POSLOVANJE UKCL

 

OBVESTILA

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

POVEZAVE

 

KOMISIJA ZA STROKOVNO ETIČNA VPRAŠANJA

 

PRIJAVA NEŽELENEGA UČINKA ZDRAVIL

 

KAZALNIKI KAKOVOSTI

 

ZDRAVNIK V DRUŽBI

 

DRUŽBENO ANGAŽIRAN ZDRAVNIK

Raziskovalci in znanstveniki iz UKCL promovirajo medicinsko znanost in razvoj medicine za ljudi. Z vami smo tudi takrat, ko razmišljate o vlogi medicine v vašem življenju, o etiki v medicini in o odnosu bolnik - zdravnik. 

Naši zdravniki sodelujejo pri številnih znanstveno-raziskovalnih projektih in poljudno-znanstvenih predavanjih. Spremljajte naše strokovno, pedagoško in znanstveno delo.

Testiranje zaradi tveganega vedenja, ne simptomov

Posnetek okrogle mize STAkluba, 12. julija 2017: Mladi in virus HIV: poleg kopalk in brisače poleti obvezni tudi kondomi. Vir: Youtube

V pogovoru so sodelovali: 

  • prof. dr. Janez Tomažič,  Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja,
  • dr. Evita Leskovšek, Nacionalni inštitut za javno zdravje,
  • Mitja Ćosić, Legebitra,
  • mag. Jaka Erker, ravnatelj Gimnazije Šentvid,
  • moderatorka Martina Kolenc, novinarka STA.

Večina jih na testiranje pride prestrašenih, nekateri so ekstremno prestrašeni in se sploh ne morejo umiriti. Prestrašeni so, ker so se tvegano vedli, nato sledi streznitev - kaj pa spolno prenosljive bolezni, kaj pa HIV? Prestrašenost je sicer najboljša preventiva, če ni že prepozno -  prof. dr. Janez Tomažič iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Po Tomažičevih besedah je v Sloveniji 600 ljudi, ki imajo potrjen status HIV pozitiven, po njihovih predvidevanjih pa jih še od 200 do 300 niti ne ve, da so okuženi. "In prav ti so gonilna sila epidemije," je opozoril.

Želeni cilj: do testiranj tudi brez napotnice
 

"Slaba dostopnost testiranj na spolno prenosljive bolezni je ključna težava," se je strinjal prof. dr. Tomažič. "Spolno prenosljive bolezni so pastorek medicine," je potožil.

Na republiški komisiji za aids pri ministrstvu za zdravje smo že pred tremi, štirimi leti poudarili, da je dostopnost ambulant za spolno prenosljive okužbe v Sloveniji slaba. Naš cilj je, in to smo zapisali tudi v strategijo, da boš šel lahko v te ambulante brez napotnice. To bi bil največji dosežek, da posamezniku ne bi bilo več treba od Poncija do Pilata in vsem pojasnjevati, kje ga je 'biksal', ampak bi šel lahko naravnost v ambulanto za spolno prenosljive bolezni -  prof. dr. Janez Tomažič iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. 

Poudaril je, da je v Sloveniji težava, da imamo premalo tovrstnih ambulant in premalo tovrstnih specialistov, da je to zapostavljena veja medicine.

Testiranje zaradi tveganega vedenja, ne simptomov
 

"Če misliš, da bi lahko bil okužen, se testiraj," pa je prof. dr. Tomažič zavrnil morebitne očitke o praznjenju zdravstvene blagajne ob primerih (pre)pogostih testiranj, saj meni, da je "bolje ugotoviti kot pa varčevati tam, kjer se ne sme". V Ambulanto za svetovanje in testiranje na okužbo z virusom HIV ter virusoma hepatitisa B in C, UKCL, T: 01 522 26 22 se ni potrebno naročiti, zato vabimo mlade in manj mlade s tveganim vedenjem, da se oglasijo na testiranje. 

Novi antibiotiki

../slikev/Znanost_Beovic.jpg

Ugriznimo znanost : Novi antibiotiki, prof. dr. Bojana Beovič, dr.med., Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja

Vir: © MMC RTV Slovenija 

Poljudno-znanstvena predavanja 

Tromba: Blaž Koritnik, Janez Zidar, Lea Leonardis in Leja Dolenc Grošelj: Odkritje novega gena, povezanega z boleznijo ALS.
Znanost na cesti: Doc. dr. Mojca Jensterle Sever, Prof. dr. Andrej Janež: Kako nadzorovati moške hormone v jajčnikih: inovativni pristopi v zdravljenju žensk s sindromom policističnih ovarije.
Kvarkadabra

Posnetka s predstavitve Odlični v znanosti s področja medicinedecember 2016,  v Kavarni Union, Miklošičeva 1, Ljubljana. 

Transplantacija je boljša od dialize - Jadranka Buturović

Transplantacija je boljša od dialize - Jadranka Buturović

Ta video posnetka sta ustvarjena na mobilni napravi. Ponujena sta pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva - Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 International, Univerzitetni klinični center Ljubljana. 

 

BV_CerfOznake_EN15224_B