Youtube Twitter   
 slo 
 eng 
 
 

IZOBRAŽEVANJE IN RAZISKOVANJE

 

ORGANIZIRANOST KLINIK

 

OBVESTILA

 

POMEMBNI KONTAKTNI PODATKI

 

POVEZAVE

 

KOMISIJA ZA STROKOVNO ETIČNA VPRAŠANJA

 

PRIJAVA NEŽELENEGA UČINKA ZDRAVIL

 

KAZALNIKI KAKOVOSTI

 

ZDRAVNIK V DRUŽBI

 

Za mlade

 

DRUŽBENO ANGAŽIRAN ZDRAVNIK

Raziskovalci in znanstveniki iz UKCL promovirajo medicinsko znanost in razvoj medicine za ljudi. Z vami smo tudi takrat, ko razmišljate o vlogi medicine v vašem življenju, o etiki v medicini in o odnosu bolnik - zdravnik. 

Naši zdravniki sodelujejo pri številnih znanstveno-raziskovalnih projektih in poljudno-znanstvenih predavanjih. Spremljajte naše strokovno, pedagoško in znanstveno delo.

Odporne bakterije ali superbakterije

Vir: RTV Slovenija

Takoimenovane superbakterije so odporne proti antibiotikom in v Evropi vsako leto zakrivijo okoli 33 tisoč smrti. Slovenija se med 30 državami uvršča na 14. mesto z 2280 primeri okužb in 96 primeri smrti.

Predsednica komisije za antibiotike v UKC Ljubljana prof. dr. Bojana Beovič, dr.med., Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja:

V UKC Ljubljana zaznavamo približno 1000 različnih bakterij, katerih okužbe je zaradi odpornosti proti antibiotikom težje zdraviti oziroma se uspešno zdravljenje (v redkih primerih) tako podaljša, da je izid lahko smrten. Tako v Evropi kot v Sloveniji zabeležimo največ smrtnih primerov zaradi bakterije Escherichia coli (E. coli), ker je odporna na tretjo generacijo antibiotika cefalosporin.

Svetovna zdravstvena organizacija sicer že dolgo opozarja na čezmerno uporabo antibiotikov, zaradi česar nastajajo novi sevi smrtonosnih, proti zdravilom odpornih bakterij. Pripravila je nasvete za prebivalstvo. Na prvem mestu je navodilo, naj uporabljamo le antibiotike, ki nam jih predpiše zdravnik. Zato vedno vzemite celotno predpisano količino zdravila, tudi če se že počutite bolje. Nikoli ne dajajte svojih antibiotikov drugim in jih ne jemljite od drugih.

Novi antibiotiki

../slikev/Znanost_Beovic.jpg

Ugriznimo znanost : Novi antibiotiki, prof. dr. Bojana Beovič, dr.med., Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja

Vir: RTV Slovenija

BV_CerfOznake_EN15224_B