Facebook Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

O NAS

 

DONACIJE

 

POSLOVANJE UKCL

 

JAVNE OBJAVE IN NAROČILA

 

MEDIJI IN JAVNOST

 

Monitor UKCL

 

Sporočila za javnost

 

Časopis UKCL

 

Celostna grafična podoba

 

O zdravstvenem stanju pacientov

 

OBVESTILA

 

ZAPOSLITEV

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

NAŠI USPEHI IN DOSEŽKI

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

REKLAMACIJE RAČUNOV

 

POVEZAVE

 

HELIPORT

 

ZEMLJEVID STAVB

 

ZAUPNIK ZA PRIJAVITELJE NEPRAVILNOSTI

 

ZADOVOLJSTVO PACIENTOV

 

Komuniciranje o zdravstvenem stanju pacientov

Spoštovani predstavniki in predstavnice medijev,

glede na to, da na odnose z javnostmi UKC Ljubljana velikokrat naslavljate vprašanja o zdravstvenem stanju posameznih pacientov, vas obveščamo, da zaradi varovanja zasebnosti pacientov ne dajemo izjav o zdravstvenem stanju pacientov.

Vsi bolniki imajo pravico do zasebnosti in upravičeno pričakujejo, da bomo zaupnost njihovih osebnih podatkov dosledno varovali vsi, ki delujemo na področju zdravstva. Vsak bolnik ima pravico do zasebnosti, dolžnost zaposlenih v zdravstvu pa je, da ne glede na način, na katerega so bili osebni podatki pridobljeni ali posredovani, vzdržujemo zaupnost podatkov.

Kadar vas zanimajo informacije v zvezi s pacienti, prepeljanimi v UKC Ljubljana, vas prosimo, da se obrnete ali na Policijo ali na njihove svojce. UKC Ljubljana za dajanje izjav o tem ni pristojen.

Lep pozdrav,

Odnosi z javnostmi

Neresnični podatki

Občasno se v medijih pojavljajo določeni neresnični podatki ter navedbe v zvezi z zdravljenjem oziroma zdravstvenim stanjem pacientov, ki povzemajo tako uradne kot neuradne informacije odvetnikov, s katerimi pa je lahko neupravičeno prizadeta pravica ali interes zdravstvene ustanove.

Prejeli smo odgovor Informacijskega pooblaščenca glede tega, v katerih primerih in v kolikšnem obsegu smejo zdravstvene ustanove javnosti posredovati podatke o zdravljenju pacientov oziroma o njihovem zdravstvenem stanju v primerih, ko jih deloma razkrijejo že sami oziroma njihovi zagovorniki ter ali smejo vsaj zanikati neresnice in to podkrepiti s podatki.

Kljub morebitnemu pojavljanju neresničnih podatkov v medijih, razkrivanje informacij o zdravstvenem stanju pacientov javnosti ne bi bilo dopustno, razen morda v delu, ko je sam pacient te podatke javno objavil. Zdravstvene ustanove bi se v takšnih situacijah lahko morda odzvale le z zanikanjem določenih navedb ali s pojasnilom ravnanja določenih zdravnikov, pri tem pa nikakor ne bi smeli biti na kakršenkoli način celovito razkriti podatki o zdravstvenem stanju posameznika. - Informacijski pooblaščenec


Celoten odgovor Informacijskega pooblaščenca, 18. 3. 2019