Anyflip Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

O NAS

 

DONACIJE

 

POSLOVANJE UKCL

 

JAVNE OBJAVE IN NAROČILA

 

MEDIJI IN JAVNOST

 

Monitor UKCL

 

Sporočila za javnost

 

Arhiv

 

Časopis UKCL

 

Celostna grafična podoba

 

O zdravstvenem stanju pacientov

 

OBVESTILA

 

ZAPOSLITEV

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

NAŠI USPEHI IN DOSEŽKI

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

REKLAMACIJE RAČUNOV

 

POVEZAVE

 

HELIPORT

 

ZEMLJEVID STAVB

 

ZAUPNIK ZA PRIJAVITELJE NEPRAVILNOSTI

 
  (SEZONSKO OPOZORILO) Previdno pri nabiranju čemaža 25.3.2019

Pomladno nabiranje rastlin zahteva potrebno znanje. Predvsem če v naravi iščete čemaž, saj obstaja nevarnost zamenjave z njemu podobnimi strupenimi rastlinami. 

IMG_0447.jpg


“Čemaž, jesenski podlesek, čmerika in šmarnica imajo podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove sorodnike in prijatelje," opozarja vodja Centra za zastrupitve v ljubljanskem kliničnem centru Miran Brvar. V primeru prebavnih težav po obroku čemaža moramo pomisliti na zastrupitev z naštetimi strupenimi rastlinami. V teh primerih je zato pomembno čim prej obiskati urgentno ambulanto in s seboj prinesti zaužito rastlino, saj se na podlagi tega, za zastrupitev s katero rastlino gre, določi tudi zdravljenje.

Od leta 2000 so zdravili 32 bolnikov, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom. Štirje bolniki so umrli, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren. Še posebej, če gre za starejše ali bolnike z okvaro jeter.

Zastrupitev z jesenskim podleskom
Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Od 2 do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. Od 24 do 72 ur po zastrupitvi se pojavijo okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po od štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po od dveh do treh tednih bolnikom izpadejo še lasje.

Zastrupitev z čmeriko
V tem obdobju smo zdravili 14 bolnikov, ki so čemaž zamenjali za strupeno čmeriko, vendar ni nihče umrl. Zastrupitev z belo čmeriko spremljajo slabost, bruhanje, driska, glavobol, meglen in skakajoč vid, mravljinčenje, oslabelost, počasen srčni utrip, nizek krvni tlak in prehodno izguba zavesti. Zastrupitev traja 12 ur.

Zastrupitev z šmarnico
Zastrupitev zaradi zamenjave s čemažem je pri šmarnici zelo redka, prej se ta pojavi, največkrat pri otrocih, zaradi zamenjave njenih plodov z jagodami. Strup šmarnice povzroča pekočo bolečino v ustnih, slabost, bruhanje, glavobol, motnje vida in srčnega ritma. Šmarnica vsebuje dražilne saponine in glikozide konvalatoksin, konvalamarin in konvalozid. V medicini uporabljamo glikozid digoksin (Lanitop (R)), ki je učinkovito zdravilo. Seveda pa ne priporočamo uživanja strupenih rastlin.

Prispevek smo pripravili v Službi za odnose z javnostmi s pomočjo vodje Centra za zastrupitve v ljubljanskem kliničnem centru Miranom Brvarjem.


POSTOPEK PRVE POMOČI PRI ZASTRUPITVAH
ZA POMOČ POKLIČEMO ŠTEVILKO 112 OZIROMA OSEBNEGA ALI DEŽURNEGA ZDRAVNIKA

Sporočite:
● kdo kliče in kje je prišlo do zastrupitve/nesreče,
● kdo se je zastrupil oziroma koliko oseb se je zastrupilo,
● s katerim strupom in koliko strupa,
● kdaj,
● prizadetost ponesrečencev (stanje zavesti, težave z dihanjem, prisotnost pulza, krvavitev, bruhanje, bolečine,….).

Majhnega otroka med klicem na pomoč ne pustite brez nadzora, ampak ga vzemite v naročje.
IMG_0448.JPG