Facebook Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

O NAS

 

DONACIJE

 

POSLOVANJE UKCL

 

JAVNE OBJAVE IN NAROČILA

 

MEDIJI IN JAVNOST

 

Monitor UKCL

 

Sporočila za javnost

 

Arhiv

 

Časopis UKCL

 

Celostna grafična podoba

 

O zdravstvenem stanju pacientov

 

OBVESTILA

 

ZAPOSLITEV

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

NAŠI USPEHI IN DOSEŽKI

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

REKLAMACIJE RAČUNOV

 

POVEZAVE

 

HELIPORT

 

ZEMLJEVID STAVB

 

ZAUPNIK ZA PRIJAVITELJE NEPRAVILNOSTI

 

ZADOVOLJSTVO PACIENTOV

 
  Od začetka epidemije 32 otrok z večorganskim vnetnim sindromom povezanim s COVID-19 5.5.2021

V UKC Ljubljana smo od začetka epidemije obravnavali 32 otrok z večorganskim vnetnim sindromom povezanim s COVID-19 (angl. multisystem inflammatory syndrome in children, MIS-C). Največ otrok je zbolelo v drugem valu epidemije, medtem ko tretjega vala nismo zaznali. Od konca drugega vala zbolevajo posamezni otroci, to je približno dva otroka mesečno, podobno pojavnost pričakujemo tudi v bodoče.

Gre za izrazito sistemsko reakcijo, ki se pojavi kot odziv na okužbo s SARS-CoV-2 virusom. Predhodno okužbo smo potrdili pri vseh bolnikih. Klinična slika in izvidi laboratorijskih preiskav so pri bolnikih skladni z intenzivnim sistemskim vnetjem – visoka vročina, izpuščaj, visoki vnetni kazalci. Nadaljnji simptomi in izvidi pa so odvisni od prizadetosti drugih organov. Večina otrok ima prizadeto srce, prebavila, kožo in sluznice, nekoliko manjši delež pa pljuča, ledvice in osrednje živčevje.

Izhodi zdravljenja so pri vseh naših bolnikih ugodni, noben bolnik ni umrl, pri vseh bolnikih smo z zdravljenjem uspeli zavreti vnetje. Bolniki so redno spremljani s strani imunologa/revmatologa, kardiologa, spremljamo tudi kognitivne funkcije. Pri otrocih, ki jih sedaj spremljamo 6 mesecev ali več, težjih dolgoročnih okvar notranjih organov zaenkrat nismo ugotovili. Noben otrok ni zbolel dvakrat.

Pričakujemo, da bomo z učinkovitim cepljenjem zmanjšali število okužb tudi med otroci, kar bo zmanjšalo tudi pojavnost MIS-C. Cepljenje adolescentov nad 16 let poteka po nacionalni strategiji cepljenja, medtem ko so klinične raziskave cepljenja mlajših otrok še v teku. Prvi rezultati so zelo spodbudni, tako glede učinkovitosti kot varnosti cepljenja. Odobritve nadzornih organov in začetek cepljenja otrok pod 16 let pričakujemo v naslednjih mesecih.

Pripravila: asist. dr. Mojca Zajc Avramovič, dr. med. in prof. dr. Tadej Avčin, dr. med., Pediatrična klinika Služba za alergologijo in revmatologijo in klinično imunologijo